Αλβανικό δημοσίευμα επικρίνει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που φιλοξενήθηκε στην Κρήτη

Το ζήτημα του ασύλου βρίσκεται στο επίκεντρο μιας σειράς αντιπαραθέσεων, όπως ένα σκάνδαλο spyware, ένα τραγικό ατύχημα με σκάφος μεταναστών και καταγγελίες για παράνομες επιστροφές αιτούντων άσυλο.

by Times Newsroom

«Η πρόσφατη επίσκεψη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Κρήτη ως καλεσμένη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της συζύγου του έχει πυροδοτήσει κύμα κριτικής», γράφει αλβανικό δημοσίευμα που προστίθεται στο φάκελο των επικριτικών δημοσιευμάτων του αλβανικού Τύπου μετά τις αντιδράσεις για τη φυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη.

Γράφει γνωστή εφημερίδα των Τιράνων:

«Πως τώρα θα είσαι αντικειμενική με την Ελλάδα;»

Η Φον ντερ Λάιεν και ο σύζυγός της ξεκίνησαν ένα τριήμερο ιδιωτικό ταξίδι στο ελληνικό νησί των διακοπών, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 14 Αυγούστου, όπως αναφέρουν ΜΜΕ στις Βρυξέλλες.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι υποστηρίζουν ότι αυτές οι διακοπές μπορούν να «αμαυρώσουν» τη στάση των Βρυξελλών απέναντι στην Αθήνα.

Το ζήτημα του ασύλου βρίσκεται στο επίκεντρο μιας σειράς αντιπαραθέσεων, όπως ένα σκάνδαλο spyware, ένα τραγικό ατύχημα με σκάφος μεταναστών και καταγγελίες για παράνομες επιστροφές αιτούντων άσυλο.

Η Ολλανδή ευρωβουλευτής Sophie in ‘t Veld εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με, όπως είπε, την «εμφανή σιωπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για όλα αυτά τα θέματα που σχετίζονται με την Αθήνα, συν την ανεξιχνίαστη δολοφονία ενός δημοσιογράφου».

Πρότεινε ότι η φον ντερ Λάιεν πρέπει τώρα να μείνει μακριά από συζητήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορούν την Ελλάδα και την κυβέρνησή της, καθώς δεν θα μπορούσε πλέον να είναι ουδέτερη και αντικειμενική.

Η Φον ντερ Λάιεν και ο σύντροφός της ταξίδεψαν στην Κρήτη μετά από πρόσκληση του Μητσοτάκη. Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός και η σύζυγός του φιλοξένησαν το ζευγάρι στην εξοχική κατοικία του Έλληνα ηγέτη στο Ακρωτήρι Χανίων.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης όπως το zarpanews.gr ανέφεραν ότι ενώ βρισκόταν σε διακοπές, το ζευγάρι απόλαυσε ένα δείπνο στην Κρήτη, με φόντο τον γραφικό κόλπο της Σούδας. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, η Φον ντερ Λάιεν και ο σύζυγός της εξερεύνησαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων.

Επιπλέον, ο Μητσοτάκης πρόσφερε στο ζευγάρι ξενάγηση με σκάφος στις παραλίες των Σφακίων, την οποία παρακολουθούσε η ελληνική ακτοφυλακή. Αποκορύφωμα του ταξιδιού τους ήταν ένα μεσημεριανό διάλειμμα στη βοτσαλωτή παραλία του Μάρμαρα, που βρίσκεται στη νότια ακτή του νησιού.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Φον ντερ Λάιεν δέχεται επικρίσεις για τις επισκέψεις της στην Ελλάδα. Έντονη αντίδραση προκάλεσε το 2020 η παρουσία της στα ελληνικά σύνορα με την Τουρκία.

Τότε, οι ελληνικές αρχές έκαναν χρήση δακρυγόνων για να σταματήσουν τους μετανάστες που προσπαθούσαν να περάσουν τα τουρκοελληνικά σύνορα. Η περιγραφή της για την Ελλάδα ως «ασπίδα» της Ευρώπης σε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ενέτεινε ακόμη περισσότερο την κριτική.

Τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται υπό έντονο έλεγχο από τις Βρυξέλλες.

Ένα πρόσφατο τραγικό δυστύχημα στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 82 μετανάστες τον Ιούνιο προκάλεσε ισχυρισμούς ότι το σκάφος τους ανατράπηκε από την ελληνική ακτοφυλακή, περίπου 45 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Πύλου.

Το περιστατικό έχει γίνει καυτό θέμα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πολλοί από αυτούς ζητούν τώρα να διεξαχθούν έρευνες από την ΕΕ και ανεξάρτητες για τις ενέργειες της ελληνικής ακτοφυλακής και της συνοριακής υπηρεσίας της ΕΕ Frontex, όπως σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.

Προσθέτει, ακόμη, ότι παρά τον σάλο, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι το πρόσφατο ταξίδι της Φον ντερ Λάιεν τήρησε τις οδηγίες της EC ως πράξη σε ιδιωτικές συνθήκες.

Πηγές από το εσωτερικό της Επιτροπής απέρριψαν τους ισχυρισμούς ότι οι Βρυξέλλες παρέμειναν σιωπηλές για το spyware, το ναυάγιο και παρόμοιες διαμάχες που επηρεάζονταν από τη συμπεριφορά της κ. Φον ντερ Λάιεν.

The Hellenic Information Team

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com