Ο άνθρωπος, διαχρονικά, φημίζεται για τη βαρβαρότητά του και αυτό είναι κάτι που επιβεβαίωσαν επιστήμονες για ακόμη μια φορά, εντοπίζοντας προϊστορικούς σκελετούς ατόμων που δολοφονήθηκαν με πρακτικές που παραπέμπουν στη μαφία.

Η ανακάλυψη έγινε σε αρχαιολογικό χώρο στη Saint-Paul-Trois-Châteaux της Γαλλίας, όπου οι ερευνητές βρήκαν τρεις σκελετούς, που κατά 95% ανήκουν σε γυναίκες, και χρονολογούνται πριν από 5.500 χρόνια!

Σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science Advances» και σύμφωνα με τη «New York Post» εικάζεται ότι οι γυναίκες θυσιάστηκαν στο θερινό ηλιοστάσιο, μέσω της μεθόδου στραγγαλισμού incaprettamento.

Ο τρόπος με τον οποίο ήταν δεμένα τα θύματα

Αυτή η πρακτική ήταν αρκετά διαδεδομένη τα προϊστορικά χρόνια, καθώς οι ιερείς έδεναν σφιχτά τα χέρια και τους αστραγάλους των θυμάτων με ένα σχοινί, που περνούσε πίσω από την πλάτη και γύρω από τον λαιμό τους, ώστε τελικά να στραγγαλιστούν από την κίνηση. Παράλληλα, έθαβαν τα θύματα ζωντανά, για να σιγουρευτεί ο θάνατος σε περίπτωση που δεν είχε επέλθει νωρίτερα, ενώ απέφευγαν κυριολεκτικά να χυθεί αίμα, γιατί θεωρούνταν κακός οιωνός.

«Κάποτε υπήρχε η ιδέα ότι κάποιος πρέπει να πεθάνει, για να αναπτυχθούν οι καλλιέργειες», είπε ο Éric Crubézy, βιολογικός ανθρωπολόγος στο πανεπιστήμιο Paul Sabatier.

Ανθρωποθυσία ή έγκλημα;

Τα πιο διάσημα ανθρώπινα βασανιστήρια προέρχονται από την εποχή του Μεσαίωνα και από τον 20ο αιώνα, ενώ συνήθως πραγματοποιούνταν σε ανεπτυγμένες χώρες ή πολιτισμούς. Εντούτοις, από τα προϊστορικά χρόνια εντοπίζονται αντίστοιχα δείγματα.

Χαρακτηριστικά, στη Γερμανία έχουν εντοπιστεί ομαδικοί τάφοι με ανοιγμένα κεφάλια γυναικών και παιδιών. Σχετικά με αυτά, οι επιστήμονες θεωρούν ότι πρόκειται για γενοκτονία μεταξύ των τότε ανθρωποειδών.

Έτσι, ορισμένοι θεωρούν ότι οι σκελετοί που εντοπίστηκαν στη Γαλλία θα μπορούσαν να αποτελούν απομεινάρια ενός εγκλήματος περισσότερο από κάποια θυσία που έγινε για τις καλλιέργειες. «Αν η τοποθέτησή τους στον τάφο έγινε μετά θάνατον και ο μοναδικός στόχος ήταν η απόκρυψη, θα μπορούσε να λειτουργήσει, αφού θα έμοιαζε με θυσία», ανέφερε η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Science Advances».

Ωστόσο, οι επιστήμονες που έκαναν την έρευνα πρόσθεσαν πως «η διάταξη με την οποία τοποθετήθηκαν τα θύματα, υποδηλώνει μια πιο δυναμική και σκόπιμη τοποθέτηση».