Ανάλυση Stratfor: Οι κίνδυνοι για το Παρίσι στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 θα αυξήσουν πολλούς διαφορετικούς κινδύνους στο Παρίσι, όπως το ευκαιριακό έγκλημα, που απειλεί τους επισκέπτες, και ενδεχομένως διάφορες διαμαρτυρίες, προκαλώντας πιθανότατα δυσλειτουργίες.

by Times Newsroom

Το Παρίσι θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 μεταξύ 26 Ιουλίου και 11 Αυγούστου. Το γεγονός θα προσελκύσει την προσοχή του πλανήτη, καθώς και εκατομμύρια επισκέπτες στη γαλλική πρωτεύουσα, δημιουργώντας σημαντικές προκλήσεις για την ασφάλεια, περιλαμβάνοντας το ευκαιριακό έγκλημα κατά των επισκεπτών και ποικίλες πιθανές διαμαρτυρίες, ιδίως λόγω της πρόσφατης πολιτικής αστάθειας στη χώρα.

ΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ θεωρείται γενικά ασφαλής προορισμός για τους ξένους ταξιδιώτες, οι επισκέπτες θα αντιμετωπίσουν πιθανότατα αυξημένους κινδύνους ευκαιριακής και ενδεχομένως και άλλου είδους εγκληματικότητα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς οι παραβατικοί θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τα μεγάλα πλήθη που θα συγκεντρωθούν στην πόλη. Το ευκαιριακό έγκλημα, όπως πορτοφολάδες, αρπαγές και απάτες, είναι αρκετά συχνό φαινόμενο στο Παρίσι και καθώς αναμένονται περισσότεροι από 15 εκατομμύρια επισκέπτες στην πόλη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα εγκλήματα αυτά πρόκειται να αυξηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια των τριών εβδομάδων των Αγώνων. Αρκετές μελέτες πάνω στους προηγούμενους Ολυμπιακούς καταδεικνύουν μεγάλη αύξηση σε τέτοιου τύπου εγκλήματα.

ΑΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ αυτά δεν ενέχεται συνήθως βία, οι επισκέπτες θα πρέπει να επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή στις περιφερειακές και οικονομικά υποβαθμισμένες περιοχές, σε σημεία με μεγάλη κυκλοφορία (π.χ. σταθμοί μετρό και τρένων) και σε πιο απομονωμένες περιοχές στο κέντρο της πόλης (π.χ. πάρκα και προκυμαίες), όπου τα βίαια εγκλήματα είναι πιο πιθανά όταν πέσει το σκοτάδι. Οι κακοποιοί στην πόλη διεξάγουν, επίσης, περιστασιακά ένοπλες ληστείες ή χρησιμοποιούν μοτοσικλέτες για να κάνουν ληστείες. Οι κίνδυνοι τραυματισμού κατά τη διάρκεια ένοπλων ή βίαιων ληστειών συνήθως αυξάνονται εάν τα θύματα δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις των δραστών.

Γενικότερα, άλλα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας, όπως κλοπές αυτοκινήτων, ληστείες αυτοκινήτων και διαρρήξεις κατοικιών, συμβαίνουν, επίσης, τακτικά στο Παρίσι και ενδέχεται να επηρεάσουν τους ξένους ταξιδιώτες. Σε περίπτωση που οι ταξιδιώτες χρειαστούν βοήθεια από τις Αρχές επιβολής του νόμου, η γαλλική Αστυνομία και οι δυνάμεις ασφαλείας είναι καλά εκπαιδευμένες και εξοπλισμένες, αν και δεν μιλούν πάντα αγγλικά. Οι χρόνοι ανταπόκρισής τους, όμως, κατά τη διάρκεια των Αγώνων ενδέχεται να είναι πιο αργοί, καθώς η πόλη θα είναι υπερφορτωμένη από τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Η ΜΕΓΑΛΗ προβολή του γεγονότος μπορεί να δώσει κίνητρο στα συνδικάτα και τα διάφορα κινήματα να οργανώσουν απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη διακοπή των μεταφορών, υλικές ζημιές και σποραδική βία. Η Γαλλία έχει ιστορικό απεργιών και μαζικών διαμαρτυριών που σχετίζονται με διάφορα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα και οι διαδηλώσεις, οι μεγάλες δημόσιες συγκεντρώσεις και διάφορες άλλες μορφές διαμαρτυρίας είναι συνηθισμένες, ιδίως στο Παρίσι. Ενώ η πλειονότητα των διαδηλώσεων στη Γαλλία είναι συνήθως ειρηνική, στην πρωτεύουσα διάφορα μεγάλα και σημαντικά κινήματα διαμαρτυρίας, ακτιβιστών και εργατικών σωματείων από όλο το ιδεολογικό φάσμα συμμετέχουν τακτικά σε κινητοποιήσεις που διαταράσσουν τις μετακινήσεις και την επιχειρηματική δραστηριότητα σε ολόκληρη την πόλη. Αν και γενικά είναι προσωρινές, οι διαταραχές στις μεταφορές, οι απεργίες και η βία στους δρόμους συμβαίνουν συχνά και μπορεί μερικές φορές να είναι παρατεταμένες.

ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ συνδικάτα, καθώς και διάφορα σωματεία -από δυσαρεστημένους αγρότες μέχρι περιβαλλοντικές ή φιλοπαλαιστινιακές ομάδες- μπορεί να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την -παγκόσμιας σημασίας και υψηλής προβολής- διοργάνωση για να ασκήσουν πίεση ή να αυξήσουν τη δύναμή τους στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, οργανώνοντας διαδηλώσεις και απεργίες που θα προκαλέσουν αναστάτωση. Πρόσφατα, τον Ιανουάριο του 2024, Γάλλοι αγρότες «ακινητοποίησαν» την περιοχή γύρω από το Παρίσι, αποκλείοντας σημαντικούς αυτοκινητόδρομους γύρω από την πρωτεύουσα, διαμαρτυρόμενοι κατά των γεωργικών και περιβαλλοντικών πολιτικών, με τις αντιδράσεις να απειλούν να κλιμακωθούν μέχρι που οι κυβερνητικές παραχωρήσεις στις αρχές Φεβρουαρίου κατάφεραν να καταπνίξουν τις κινητοποιήσεις. Αν και η κυβέρνηση θα διατηρήσει μια διαλλακτική στάση απέναντι στις αγροτικές ενώσεις για να αποφύγει την υποδαύλιση των αντισυστημικών κομμάτων εν όψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις αρχές Ιουνίου και/ή τη διατάραξη των Ολυμπιακών Αγώνων αργότερα τον ίδιο μήνα, ενδεχόμενη κατάρρευση των διαπραγματεύσεων μπορεί να οδηγήσει σε επανάληψη των διαδηλώσεων και πιθανές σημαντικές διαταραχές της διοργάνωσης.

Ο ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΟΣ πόλεμος στη Γάζα, οι πρόσφατες περικοπές δαπανών από την κυβέρνηση για μέτρα για το κλίμα και την πράσινη ενέργεια και διάφορα πιθανά παράπονα από εργατικά συνδικάτα μπορεί, επίσης, να οδηγήσουν σε κάποιας μορφής διαμαρτυρία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αν και οι προηγούμενες τέτοιες κινητοποιήσεις υποδηλώνουν ότι πιθανότατα θα έχουν σημαντικά μικρότερο αντίκτυπο σε σύγκριση με τις πιθανές κινητοποιήσεις των αγροτών. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει, συνεπώς, να παρακολουθούν την ενημέρωση για προγραμματισμένες διαδηλώσεις και γενικότερα να είναι ενήμεροι για τυχόν αμφιλεγόμενα, μεγάλα γεγονότα ή πολιτικές εξελίξεις πριν από τους Αγώνες που μπορεί να προκαλέσουν διαδηλώσεις και κοινωνικές αναταραχές κατά τη διάρκειά τους.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com