Ανατριχιαστική περιγραφή για τον εφιάλτη στη Ντέρνα της Λιβύης – Tο νερό έφτασε στον 5ο όροφο πολυκατοικίας

«Όλοι άρχισαν να ουρλιάζουν. Ανεβήκαμε ξανά, στον πέμπτο όροφο και τελικά στον έβδομο όροφο» - Ο πανικός είχε αρχίσει

by Times Newsroom

Η λιβυκή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη Ντέρνα ανήλθε σε 11.000. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί καθώς συνεχίζεται η προσπάθεια αποκατάστασης και ανασύρονται περισσότερα πτώματα από τη λάσπη.

Οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι περίπου 30.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι. Οι πολιτικοί ζητούν επίσημη έρευνα για τις πλημμύρες. Πολλοί Λίβυοι κατηγορούν την ελλιπή συντήρηση των υποδομών. Ο ΟΗΕ έχει επίσης επικρίνει το σύστημα συναγερμού της χώρας.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού δήλωσε ότι τα περισσότερα θύματα θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν οι κάτοικοι είχαν προειδοποιηθεί και τους είχε δοθεί χρόνος για να διαφύγουν.

«Όλοι ούρλιαζαν»

Καθώς η νύχτα της Κυριακής προχωρούσε, η βροχή έγινε πιο έντονη. Οι σειρήνες ηχούσαν, αναφέρει το BBC. «Πραγματικά άρχισε γύρω στις 2.30 π.μ.», δήλωσε η Amna Al Ameen Absais, μια 23χρονη φοιτήτρια ιατρικής που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ντέρνα, σε τηλεφωνική συνέντευξη από την κοντινή πόλη Τομπρούκ.

«Ο θόρυβος γινόταν πολύ πιο δυνατός. Ο αδελφός μου είπε ότι μπορούσε να δει νερό να καλύπτει το δρόμο».

Καθώς το νερό ανέβαινε, οι γείτονες άρχισαν να πηγαίνουν στον επάνω όροφο. Η Amna άρπαξε τη γάτα και τέσσερα διαβατήρια και ανέβηκαν από το διαμέρισμα του πρώτου ορόφου σε ένα διαμέρισμα του τρίτου ορόφου.

«Οι άνθρωποι κοίταζαν έξω στο σκοτάδι και προσεύχονταν», είπε. Τότε το νερό έφτασε στον τρίτο όροφο.

«Όλοι άρχισαν να ουρλιάζουν. Ανεβήκαμε ξανά, στον πέμπτο όροφο και τελικά στον έβδομο όροφο». Ο πανικός είχε αρχίσει. «Έχασα τη γάτα», είπε η Amna.»Έχασα τον μικρό μου αδελφό για ένα λεπτό, αλλά μετά τον βρήκα. Συνειδητοποίησα ότι δεν μπορούσαμε καν να μείνουμε στον έβδομο όροφο, έπρεπε να πάμε στην ταράτσα».

Από εκεί μπορούσαν να δουν τους γείτονες στην οροφή ενός τριώροφου κτιρίου απέναντι, συμπεριλαμβανομένης μιας οικογένειας με την οποία ήταν φίλοι. Οι γείτονες κουνούσαν τους φακούς των τηλεφώνων τους. Λίγες στιγμές αργότερα, ολόκληρο το κτίριό τους κατέρρευσε στο νερό μέσα στο σκοτάδι.

Έκκληση ΟΗΕ για τη συγκέντρωση πόρων για να προσφέρει βοήθεια σε 250.000 ανθρώπους

Ο ΟΗΕ απηύθυνε μια πρώτη έκκληση για τη συγκέντρωση περισσότερων από 71 εκατ. δολάρια προκειμένου να προσφέρει άμεση βοήθεια σε περίπου 250.000 ανθρώπους που έχουν πληγεί περισσότερο από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Λιβύη, οι οποίες έχουν κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.

Οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες ζητούν 71,4 εκατ. δολάρια για «να αντιμετωπίσουν τις πιο άμεσες ανάγκες 250.000 ανθρώπων από τους 884.000 που εκτιμάται ότι έχουν ανάγκη βοήθεια, τους επόμενους τρεις μήνες», υπογραμμίζεται σε έκτακτη έκκληση του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).

«Η έκκληση αυτή θα επικαιροποιηθεί μόλις είναι διαθέσιμες επιπλέον πληροφορίες», διευκρίνισε το Ocha.

Την Τετάρτη ο Μάρτιν Γκρίφιθς, επικεφαλής της υπηρεσίας, αποδέσμευσε δέκα εκατ. δολάρια έκτακτης βοήθειας για τα θύματα της καταστροφής στη Λιβύη, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Έχουμε κινητοποιηθεί όλοι για να προσφέρουμε όσο περισσότερη βοήθεια και υποστήριξη μπορούμε στους ανθρώπους», υπογράμμισε ο Γκρίφιθς στην ανακοίνωση.

«Ο ΟΗΕ βρίσκεται στο πεδίο και αναπτύσσουμε μια δυνατή ομάδα για να στηρίξουμε και να χρηματοδοτήσουμε τη διεθνή απάντηση σε συνεργασία με τις ομάδες διάσωσης και τις λιβυκές αρχές», πρόσθεσε.

Η καταιγίδα Daniel προκάλεσε καταρρακτώδεις βροχές εξαιτίας των οποίων έσπασαν τη νύκτα της Κυριακής προς Δευτέρα δύο φράγματα στον ποταμό που διαρρέει την πόλη Ντέρνα, στην ανατολική Λιβύη. Κύματα λάσπης κατέστρεψαν γέφυρες και δρόμους και παρέσυραν κτίρια μαζί με τους ενοίκους τους. Οι νεκροί εκτιμώνται σε χιλιάδες, ενώ η πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη. Τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι στη Ντέρνα.

Εκτός από τον ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής έχουν δεσμευθεί να στείλουν βοήθεια στη Λιβύη. Ήδη ομάδες διάσωσης από διάφορες χώρες εργάζονται για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων ή νεκρών στα ερείπια.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή