Άνσελμ Φόιερμπαχ (1829 – 1880) Γερμανός ζωγράφος

Θεωρείται κορυφαίος ζωγράφος του νεοκλασικισμού του 19ου αι.

by Times Newsroom

Αυτοπροσωπογραφία, 1873, Βερολίνο, Άλτε Νατσιονάλγκαλερί

Ο Άνσελμ Φόιερμπαχ (Anselm Feuerbach, 1829 Σπάιερ – 1880 Βενετία) θεωρείται κορυφαίος ζωγράφος του νεοκλασικισμού του 19ου αι.

Γιος της γνωστής αρχαιολόγου Ιωσηφίνας Άνσελμ Φόιερμπαχ (Joseph Anselm Feuerbach) και ο εγγονός του νομικού Γιόχαν Άνσελμ Φόιερμπαχ, αφού πέρασε από τις Σχολές Καλών Τεχνών του Ντίσελντορφ και του Μονάχου, πήγε στην Αμβέρσα και στη συνέχεια στο Παρίσι, όπου επωφελήθηκε από τη διδασκαλία του Τομά Κουτύρ (Couture), και παρήγαγε το πρώτο αριστούργημα του, Hafiz (γνώστης του κορανίου) στην Κρήνη το 1852.

Στη συνέχεια εργάστηκε στην Καρλσρούη και στη Βενετία, όπου συνέπεσε στην περίοδο της μεγαλύτερης ακμής της σχολής colourists. Το 1873, εξελέγη καθηγητής στο Βιέννη, αλλά απογοητευμένος με την υποδοχή για το σχεδιασμό του πτώση των Τιτάνων πήγε να ζήσει στη Βενετία, όπου και απεβίωσε το 1880. Μετά τον θάνατό του, ο Μπραμς στη Νανά συμπεριέλαβε ένα κομμάτι για χορωδία και ορχήστρα, στη μνήμη του.

Επιλογή έργων

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή