Αντρέα Ρίτα Ντβόρκιν (1946 – 2005) Αμερικανίδα ριζοσπαστική φεμινίστρια και συγγραφέας

Ήταν περισσότερο γνωστή για την κριτική της εναντίον της πορνογραφίας, που σύμφωνα με την ίδια οδηγούσε στο βιασμό και άλλες μορφές βίας εναντίον των γυναικών

by Times Newsroom

Η Αντρέα Ρίτα Ντβόρκιν (Andrea Rita Dworkin, 26 Σεπτεμβρίου 1946 – 9 Απριλίου 2005) ήταν Αμερικανίδα ριζοσπαστική φεμινίστρια και συγγραφέας. Ήταν περισσότερο γνωστή για την κριτική της εναντίον της πορνογραφίας, που σύμφωνα με την ίδια οδηγούσε στο βιασμό και άλλες μορφές βίας εναντίον των γυναικών.

Η Ντβόρκιν γεννήθηκε στο Κάμντεν του Νιού Τζέρσεϊ. Ο πατέρας της ήταν δάσκαλος σε σχολείο και αφοσιωμένος σοσιαλιστής στον οποίο η Ντβόρκιν αναγνώρισε ως τον εμπνευστή της για το πάθος της για κοινωνική δικαιοσύνη. Αν και περιέγραψε το Εβραϊκό της σπιτικό ως κυριαρχούμενο κατά πολλούς τρόπους από την μνήμη του Ολοκαυτώματος, είχε μια γενικά ευτυχισμένη και κανονική παιδική ηλικία μέχρι την ηλικία των 9, όταν παρενοχλήθηκε σεξουαλίκά σε μια αίθουσα κινηματογράφου. Το 1965, ενώ ήταν φοιτήτρια στο Bennington College, συνελήφθη κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ στην αποστολή των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη, και εστάλη στις γυναικείες φυλακές τις Νέας Υόρκης, όπου και επεβλήθη σε εσωτερικές εξετάσεις από γιατρούς της φυλακής που ήταν τόσο βάναυσες που αιμορραγούσε για μέρες μετά. Η κατάθεση της για την εμπειρία αυτή παρουσιάστηκε διεθνώς και οδήγησε στο κλείσιμο της φυλακής.

Μετά την αποφοίτησή της, μετακόμισε στο Άμστερνταμ και παντρεύτηκε έναν Ολλανδό αναρχικό που την κακοποιούσε σωματικά κατά τη διάρκεια του πεντάχρονου γάμου της. Εκείνη την περίοδο ήταν πόρνη, σε σχεδόν συνθήκες πτώχειας. Στην ηλικία των 27, παρήγαγε το πρώτο βιβλίο της που εκδόθηκε, το Woman Hating. Το 1998 η Ντβόρκιν παντρεύτηκε τον Τζον Στόλτενμπεργκ, αν και προσδιόριζαν την ταυτότητά τους ως λεσβία και γκέι αντίστοιχα. Πέθανε το πρωινό της 9 Απριλίου του 2005, στο σπίτι της στην Ουάσινγκτον D.C., σε ηλικία 58 χρονών. Η αιτία του θανάτου της δεν έχει αποδειχθεί. Υπέφερε για χρόνια από οστεοαρθρίτιδα.

Κατά τη διάρκεια της ζωής της η Ντβόρκιν συνέγραψε πολυάριθμα βιβλία, άρθρα και ομιλίες. Άσκησε έντονη κριτική στην πορνογραφία και την πορνεία, αλλά ασχολήθηκε εκτενώς και με την σεξουαλικότητα.

Η Ντβόρκιν συνέδεσε τα σεξουαλικά θέματα με τις ευρύτερες δομές της κοινωνίας. Έγραψε για την ταξική προοπτική του φεμινισμού, σε βιβλία όπως το Right-Wing Women. Κατήγγειλε την τάση των μεσοαστών και των άφθονων «φιλελεύθερων φεμινιστών» να κάνουν συμφωνίες με το καθεστώς που προώθησε τη δική τους κατάσταση αλλά άφησε έξω στο κρύο τις γυναίκες που δεν είχαν την τύχη τους.

Η Ντβόρκιν έχει συχνά κατηγορηθεί σε προσωπική βάση, π.χ. για την σωματική της εμφάνιση και για το ότι είνια λεσβία. Πίστευε πως η πορνογραφία είναι βασισμένη στο αντρικό μίσος εναντίον των γυναικών, πως ήταν μια σημαντική αιτία βιασμών και άλλης σεξουαλικής βίας, και πως οι γυναίκες οι οποίες είχαν υποστεί σεξουαλική βία είχαν κάθε δικαίωμα να πολεμήσουν πίσω. Παρά του υποτιθέμενου μισανδρισμού της, είχε πολλούς στενούς φίλους άντρες. Η κριτική της για τους ρόλους των φύλων, και η πίστη της πως θα έπρεπε να καταργηθούν για να καταφέρει η κοινωνία την πλήρη ισότητα, έχει επίσης αναφερθεί ως υπεράσπιση εναντίον των κατηγοριών για «αντρικό μίσος».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com