Απαράδεκτο οι θητείες Δημάρχων και Περιφερειαρχών να είναι 5ετείς!

Αποτελεί ελάχιστο αλλά κρίσιμο κριτήριο Δημοκρατικής αντίληψης και πραγματικής Δημοκρατικής λειτουργίας η 4ετής θητεία (το πολύ 4ετής) των Δημάρχων και Περιφερειαρχών!!

του Ελευθερίου Τζιόλα

Οι θητείες των νέων Δημάρχων και Περιφερειαρχών θα είναι 5ετείς! (Για σκεφθείτε: οι επόμενοι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες θα εκλεγούν το 2028!!). Απαράδεκτο! (Το έχω ξαναγράψει…).

Σε μια εποχή, που τρέχει με τέτοιες ταχύτητες, στην Ελλάδα υπάρχουν αιρετές θητείες …αυτοκρατορικής διάρκειας!!

Σε μια εποχή σαν τη σημερινή -την Ψηφιακή Εποχή, την εποχή του Internet, του ΙοΤ (του Ιnternet of Things), της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) – που το ένα (1) έτος πριν από δέκα (10) χρόνια ισοδυναμεί στις σημερινές συνθήκες τουλάχιστο με πέντε (5) έτη (λόγω ταχύτητας και πυκνότητας της πληροφορίας, λόγω των δυνατοτήτων ταχείας λήψης και εκτέλεσης αποφάσεων και έργων κλπ), είναι απαράδεκτη αυτή η ρύθμιση για 5ετείς θητείες!!

Αυτή η ρύθμιση, επιπλέον, δημιουργεί προϋποθέσεις καθεστωτικών καταστάσεων και συμπεριφορών. Βαθιά αρνητικές σε θεσμούς όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που βρίσκονται κοντά στην κοινωνική βάση, και πρέπει να διακρίνονται από λειτουργίες ανοιχτής, αποτελεσματικής, άμεσης Δημοκρατίας και από μορφές Εναλλαγής με την ταυτόχρονη άσκηση ελέγχου, λογοδοσίας, συμμετοχικού προγραμματισμού και συμμετοχικής δράσης.

Επίσης, οι 5ετείς θητείες στους θεσμούς αυτούς (Δήμοι και Περιφέρειες) δημιουργούν προϋποθέσεις για επέκταση των διαβρωτικών φαινομένων χρηματισμού, πελατειακών αντιλήψεων και ρουσφετολογικών πρακτικών, για βαθύτερη αλλοτρίωση και αποσύνθεση των κοινωνικών αρμών.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε σύγχρονες, αναπτυγμένες χώρες/κοινωνίες η θητείες των Τοπικών (Δημοτικών και άλλων) Αρχών είναι τριών ή/και δύο ετών. Και, πάντως, όχι αυτής της διάρκειας ( =5 έτη), αντίστοιχη με εκείνη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Γαλλίας, της μόνης, εξάλλου, ευρωπαϊκής χώρας με αυτή τη διάρκεια προεδρικής θητείας.

Αποτελεί, λοιπόν, ελάχιστο αλλά κρίσιμο κριτήριο Δημοκρατικής αντίληψης και πραγματικής Δημοκρατικής λειτουργίας η 4ετής θητεία (το πολύ 4ετής) των Δημάρχων και Περιφερειαρχών!!

Θα έπρεπε να συζητηθεί, επίσης, παλαιότερη πρόταση μου για όριο αριθμού θητειών, π.χ., το μέγιστο δύο ή τρεις θητείες.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η επαναφορά της 4ετούς θητείας των Δημάρχων και Περιφερειαρχών είναι απολύτως αναγκαία. Στο κάτω-κάτω, ευθυγραμμίζει τις εκλογές στο ίδιο επίπεδο χρονικής διάρκειας ( =4 έτη) για κάθε αιρετό θεσμό της Ελληνικής Δημοκρατίας (Κοινοβούλιο, Δήμοι, Περιφέρειες) που ασκεί πραγματική εξουσία (και περιλαμβάνει τη διάθεση και διαχείριση παντοειδών πόρων, οικονομικών και πολλών άλλων, του Ελληνικού Λαού).

Αναμένουμε επ΄αυτών – και, εν πρώτοις, για την επαναφορά της 4ετούς θητείας: τις δεσμεύσεις, πρωτίστως, όλων των υποψηφίων Δημάρχων και Περιφερειαρχών, αλλά και των υποψηφίων Συμβούλων.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com