«Απειλή από τις ΗΠΑ στην Τουρκία για τα F-16»…

«Θέλουν να αγοράσουν τα F-16 μας. Εάν πρόκειται να τους πουλήσουμε αυτό το είδος οπλικού συστήματος, θα πρέπει να ενεργούν σαν σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ»,

by Times Newsroom

Ο Μάικλ ΜακΚώλ, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ , ο οποίος επισκέφτηκε τη Στοκχόλμη και συναντήθηκε με τον υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Τομπίας Μπίλστρομ, έβαλε στο στόχαστρο την Τουρκία, ενώ έδωσε μήνυμα στήριξης στη σκανδιναβική χώρα, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Ο ΜακΚώλ,  ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, υποστήριξε ότι η προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία εξαρτάται από τη συμμετοχή της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Συνδέει την πώληση F-16 με τη συμμετοχή της Σουηδίας

«Θέλουν να αγοράσουν τα F-16 μας. Εάν πρόκειται να τους πουλήσουμε αυτό το είδος οπλικού συστήματος, θα πρέπει να ενεργούν σαν σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ», είπε ο ΜακΚώλ είπε.

Ο Αμερικανός πολιτικός,  είπε σε μια προσπάθειά του να βάλεις στο στόχαστρο την Τουρκία: «γνωρίζουν ότι υπάρχουν πολλά που θα τους θέσουν σε κίνδυνο εάν δεν αποδεχτούν την ένταξη(της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ)».

Οι ΗΠΑ επίσημα υποστηρίζουν τις πωλήσεις

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ δήλωσε ότι έχουν υποστηρίξει δημόσια την πώληση αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

Επισημαίνοντας ότι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και η πώληση των F-16 είναι δύο ξεχωριστά ζητήματα, ο Μίλερ είπε:

Υπάρχει μια ομάδα μελών του Κογκρέσου που πιστεύει, όσο κι αν δεν το πιστεύουμε, ότι αυτό το θέμα πρέπει να συνδεθεί με την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Από την Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Michael McCaul και ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Tobias Billström

Η αίτηση της Σουηδίας ΝΑΤΟ

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ πέρυσι, τερματίζοντας τις πολιτικές ουδετερότητας του Ψυχρού Πολέμου μετά τις επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Εγκρίνοντας την ένταξη της Φινλανδίας τον Απρίλιο, η Τουρκία ζήτησε από τη Σουηδία να εκπληρώσει ορισμένους όρους για την ένταξη.

Για να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας, η Τουρκία ήθελε αυτή η χώρα να πολεμήσει την τρομοκρατική οργάνωση PKK και τις θυγατρικές της, να εκδώσει τους εγκληματίες στην Τουρκία και να άρει τους περιορισμούς στην πώληση αμυντικού εξοπλισμού στην Τουρκία.

Ενώ η Σουηδία δήλωσε ότι ανταποκρίθηκε σε όλα τα αιτήματα μετά τις νομοθετικές αλλαγές, η Άγκυρα σημείωσε ότι δεν ήταν αρκετές επισημαίνοντας ότι αυτά θα έπρεπε να αντικατοπτρίζονται στην «πραγματικότητα».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον συναντήθηκαν στο Βίλνιους τον Ιούλιο για να συζητήσουν την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Προσθέτοντας ένα νέο αίτημα στις απαιτήσεις της Τουρκίας για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν απαίτησε από τις ευρωπαϊκές χώρες να «ανοίξουν τον δρόμο» για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ώστε η Άγκυρα να δώσει το πράσινο φως για ένταξη.

Enson Haber

The Hellenic Information Team

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com