Απονομή δικαιοσύνης: Στις 1.711 ημέρες ο χρόνος έκδοσης δικαστικής απόφασης – Δημιουργούνται «γκρίζες περιοχές δικαίου»

Στις 1.711 ημέρες ο χρόνος έκδοσης δικαστικής απόφασης - Δημιουργούνται «γκρίζες περιοχές δικαίου» λέει στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός

by Times Newsroom

Στους πολύ αργούς ρυθμούς με τους οποίους αποδίδεται η Δικαιοσύνη αναφέρθηκε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός.

Ο ίδιος υπογράμμισε σχετικά: «Έχουμε κουραστεί να λέμε παντού, ότι οι ρυθμοί απονομής της δικαιοσύνης αντί να επιταχύνονται, επιβραδύνονται, με αποτέλεσμα αυτό να δημιουργεί ένα ειδικό καθεστώς “γκρίζων περιοχών δικαίου”, όπου ο θύτης ενθαρρύνεται να προβεί στο έγκλημα και να συνεχίσει να κάνει το έγκλημα».

«Αντίστοιχα ο μπαταχτσής συνεχίζει να μην πληρώνει γιατί ξέρει ότι θα τα πάρει, δεν θα τον βρει, το σύστημα τον κυνηγάει μετά από κάποια χρόνια, όπου ο παραβάτης του νόμου δεν σέβεται ένα δίκαιο το οποίο εφαρμόζεται με “ρυθμούς χελώνας”».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα σχετικά στοιχεία που καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος, σημειώνοντας:

«Ήρθε τώρα με δύο επίσημες εκθέσεις τόσο η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία αποτελεί, όχι το Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου, αλλά το Συμβούλιο της Ελληνικής Πολιτείας με βάση το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0, και λέει ότι στην Ελλάδα ο μέσος χρόνος έκδοσης δικαστικής απόφασης είναι 1.711 ημέρες από τη μέρα που θα προσφύγει κάποιος στα δικαστήρια, την ώρα που η δεύτερη χώρα μετά από εμάς, η Σλοβενία ή η Σλοβακία είναι στις 1.164 και ο μέσος όρος στις 450 ημέρες».

«Δικαστές, έχουμε, υπαλλήλους δεν έχουμε, τεχνολογικές υποδομές, δεν έχουμε. Έχουμε ένα προβληματικό σύστημα πολιτικής πολιτικής και διοικητικής δίκης».

Ο κ. Βερβεσός συνέχισε λέγοντας, σχετικά: «Στα τριάντα χρόνια της δικηγορίας μου και τα είκοσι και πλέον χρόνια που ασχολούμαι με το δικηγορικό σύλλογο, έχω δει τουλάχιστον καμιά δεκαπενταριά νόμους για την επιτάχυνση ελληνικής δικαιοσύνης. Ουδείς από αυτούς κατάφερε να πετύχει το ζητούμενο, διότι ο καθένας κλείνεται στον αυτοδιοικητικό του μηχανισμό. Δεν θέλει να ακούει τον διπλανό του, Κλείνεται σε μια συνδικαλιστική “φορμόλη”, με την οποία έχει κλείσει τ’ αυτιά του και η ελληνική πολιτεία κάθεται σαν τον διαιτητή (…)».

«Με απασχολούν οι υποθέσεις του καθημερινού πολίτη: η μίσθωση, το διαζύγιο, το αυτοκίνητο, η εργατική διαφορά, η οποία προσδιορίζεται το 2025 με έφεση του Ειρηνοδικείου, Με ενδιαφέρει η κτηματική διαφορά που δεν εγγράφεται του Κτηματολογικού Γραφείου και πάει το 2026 και δικάζεται. Με ενδιαφέρει η ανακοπή του πλειστηριασμού που ενώ νόμος λέει ότι πρέπει να προσδιοριστεί σε 60 ημέρες, προσδιορίζει το 2028».

Ο ίδιος πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Στις συζητήσεις των υποθέσεων των διοικητικών διαφορών που έχουμε θανάτους και σοβαρά αδικήματα από δημόσια νοσοκομεία με ιατρικά λάθη, την αποζημίωση που λαμβάνει ο παθών, την παίρνει τελικά ο κληρονόμος του…».

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com