Αυστραλία: Η πρώτη γυναίκα «στο τιμόνι» της κεντρικής τράπεζας

Η Μισέλ Μπούλοκ θα ηγηθεί της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας για τα επόμενα επτά χρόνια

by Times Newsroom

Για πρώτη φορά στα χρονικά της Αυστραλίας, το «τιμόνι» της κεντρικής τράπεζας αναλαμβάνει μια γυναίκα, όπως αναφέρει το Reuters.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας διόρισε την πρώτη γυναίκα επικεφαλής της κεντρικής της τράπεζας, εν μέσω αντιδράσεων για την απότομη αύξηση των επιτοκίων.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζιμ Τσάλμερς και ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι η Μισέλ Μπούλοκ θα ηγηθεί της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας (RBA) για τα επόμενα επτά χρόνια, αφού επέλεξαν να μην επαναδιορίσουν τον τωρινό διοικητή, Φίλιπ Λόου.

Ο Λόου θα αποχωρήσει στις 17 Σεπτεμβρίου, σηματοδοτώντας το τέλος της 43χρονης καριέρας του στην τράπεζα.

«Θα γράψει ιστορία»

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Τσάλμερς δήλωσε ότι δεν είναι ασυνήθιστο για έναν διοικητή να υπηρετεί μόνο μία θητεία και ότι θεωρεί ότι η Μπούλοκ είναι η καταλληλότερη για να οδηγήσει την RBA στην επερχόμενη αναδιοργάνωση.

«Πρόκειται για έναν διορισμό που γράφει ιστορία», τόνισε ο Chalmers στους δημοσιογράφους. «Η Μισέλ Μπούλοκ θα γίνει η πρώτη γυναίκα που θα ηγηθεί της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας», πρόσθεσε.

Δεχόταν πιέσεις

Η κυβέρνηση δεχόταν πιέσεις για την απομάκρυνση του Λόου επειδή ενθάρρυνε τον κόσμο να δανειστεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 το 2021, λέγοντας ότι τα επιτόκια είναι απίθανο να αυξηθούν μέχρι το 2024.

Από τότε η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει τα επιτόκια 12 φορές στο υψηλότερο επίπεδο της δεκαετίας, στο 4,1%, προσθέτοντας εκατοντάδες δολάρια στις μηνιαίες αποπληρωμές των στεγαστικών δανείων, σε μια εποχή που η κρίση του κόστους ζωής ήδη επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.

Η Μπούλοκ

Η 60χρονη Μπούλοκ εντάχθηκε στην RBA το 1985 και χαίρει ευρείας εκτίμησης από τους αναλυτές.

«Είναι μια λογική επιλογή», δήλωσε ο Tony Sycamore, αναλυτής αγοράς στην IG Group. «Έχει πολύ καλά διαπιστευτήρια. Και αν κοιτάξετε πώς αντέδρασε η αγορά μετά την ανακοίνωση, το Aussie μετακινήθηκε ελάχιστα. Αυτό μου υποδηλώνει ότι η αγορά αισθάνεται πολύ άνετα με τον διορισμό της», πρόσθεσε.

«Είναι μια δύσκολη στιγμή για να αναλάβω αυτόν τον ρόλο, αλλά θα υποστηρίζομαι από μια ισχυρή εκτελεστική ομάδα και διοικητικά συμβούλια», ανέφερε η Μπούλοκ σε δήλωσή της.

Η RBA πραγματοποιεί επί του παρόντος τη μεγαλύτερη αναδιοργάνωση των τελευταίων δεκαετιών, διαμορφώνοντας μία νέα οργανωτική πολιτική.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com