«Bisexual ή διπολική»: Το σεξιστικό tweet και ο «πόλεμος» δημοσιογράφων της Washington Post

Εσωτερικός πόλεμος ξέσπασε στην εφημερίδα με τα tweets και τα memos να «πέφτουν βροχή»

by Times Newsroom

Σε έναν ανελέητο «πόλεμο» στο Twitter επιδόθηκαν δημοσιογράφοι της Washington Post με αφορμή ένα tweet του δημοσιογράφου David Weigel, που θεωρήθηκε σεξιστικό και τις «πλάτες» που του έβαλε ο συνάδελφός του, Jose Del Real.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η επικεφαλής συντάκτρια της εφημερίδας, Sally Buzbee, έστειλε στους δημοσιογράφους ένα υπόμνημα το Σαββατοκύριακο, απαιτώντας «να συμπεριφέρονται ο ένας στον άλλο με σεβασμό και ευγένεια» λίγες ημέρες αφότου η Felicia Sonmez είχε «κατσαδιάσει» τον Weigl που έκανε retweet σε ένα σεξιστικό αστείο.

Ο David Weigel

«Κάθε κορίτσι έχει κάτι διττό. Απλά πρέπει να ανακαλύψεις αν είναι διπολική ή bisexual» έγραφε η ανάρτηση που έκανε retweet ο πολιτικός συντάκτης της Washington Post, προκαλώντας την αντίδραση της συναδέλφου του, Felicia Sonmez, η οποία έγραψε «τι ωραία να δουλεύεις σε μία εφημερίδα στην οποία επιτρέπονται τέτοιου είδους αναρτήσεις».

Η Sonmez είχε μηνύσει πέρυσι την Washington Post επειδή της απαγόρευσε να καλύψει ιστορίες σεξουαλικής παρενόχλησης, όταν εκείνη αποκάλυψε ότι είχε επιβιώσει από επίθεση. Η αγωγή απορρίφθηκε τον περασμένο μήνα.

Ο Weigel λίγο αργότερα κατέβασε το retweet και έγραψε: «Μόλις κατέβασα το retweet ενός προσβλητικού αστείου. Απολογούμαι και δεν ήθελα να βλάψω κανέναν».

Όμως, προφανώς η συγγνώμη δεν ήταν αρκετή για τους υπεύθυνους της εφημερίδας και τη Δευτέρα, ο Weigel τέθηκε σε διαθεσιμότητα για ένα μήνα αμισθί, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το CNN.

«Οι επικεφαλής κατέστησαν σαφές στο προσωπικό ότι το tweet ήταν καταδικαστέο και ότι η υποτιμητική γλώσσα ή ενέργειες όπως αυτή δεν θα γίνουν ανεκτές» δήλωσε στη New York Post η COO της Washington Post, Kris Coratti.

Η Felicia Sonmez

Νέος γύρος στο Twitter: «Όλοι τα κάναμε μαντάρα κάποια στιγμή»

Τα πράγματα θα μπορούσαν να έχουν τελειώσει έτσι, σχετικά ανώδυνα αλλά όταν ο Jose Del Real επέπληξε τη Sonmez επειδή δημοσιοποίησε τα παράπονά της για το retweet του Weigel, ξεκίνησε νέος γύρος αντιπαράθεσης μεταξύ των δημοσιογράφων της εφημερίδας στο Twitter.

Ο Del Real παραδέχτηκε ότι το retweet του Weigel ήταν «τρομερό και απαράδεκτο» αλλά τα έβαλε επίσης και με τη Sonmez η οποία «έτρεξε να τον κράξει στο ίντερνετ για ένα λάθος που έκανε».

Ο Del Real, δημοσιογράφος που γράφει για την αμερικανική ζωή και την πολιτική, τόνισε ότι η τακτική της Sonmez «δεν λύνει τίποτα». «Φελίσια, όλοι μπορούμε να τα κάνουμε μαντάρα κάποια στιγμή. Το να παρενοχλούμε δημόσια έναν συνάδελφο επαναλαμβανόμενα και στοχευμένα, ούτε καλό είναι ούτε αποτελεσματικό. Μετατρέπει τη γλώσσα της συναδελφικότητας σε κυνήγι επιρροής και εκφοβισμού. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι κατάλληλο… Μπορείς να επιλέξεις πάντα να συμπεριφερθείς στον άλλον με συμπόνια» έγραψε ο Del Real στο Twitter.

Τα tweets του εξόργισαν ακόμα περισσότερο τη Sonmez που τον κατηγόρησε ότι «απαντά με περισσότερο βιτριόλι» και ρώτησε δημόσια την Buzbee και μία ακόμα επικεφαλής της συντακτικής ομάδας της Washington Post, την Matea Gold, αν συμφωνούν μαζί του.

«Το να στέκεσαι απέναντι στον σεξισμό δεν είναι “κυνήγι επιρροής, δεν είναι παρενόχληση και σίγουρα δεν είναι βάρβαρο» απάντησε η Sonmez στον Del Real.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, που επικαλείται η New York Post, η Gold έστειλε μήνυμα στους εργαζόμενους της Wshington Post στο Slack και έγραψε: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η εφημερίδα παραμένει αφοσιωμένη στο να χτίσει ένα περιβάλλον σεβασμού για όλους και δεν θα ανεχτούμε υποτιμητικό λόγο ή πράξεις».

«Αγνοώ την προσπάθειά σου να μετατρέψεις μια συγκεκριμένη κριτική του τακτικού δημόσιου εκφοβισμού που κάνεις σε κήρυγμα περί αρχών. Το retweet του Weigel καταδικάστηκε έντονα στο εσωτερικό της εφημερίδας και ως “ομοφυλόφιλος Μεξικανοαμερικανός” δεν χρειάζομαι τις υποδείξεις σου για το τι σημαίνει να προέρχεσαι από μια περιθωριοποιημένη ομάδα» απάντησε ο Del Real στη Sonmez.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η Sonmez συνέχισε να tweetάρει για το θέμα, δημοσιεύοντας υποστηρικτικά σχόλια αλλά και μη κολακευτικά και μισογυνικά μηνύματα που έλαβε από επικριτές.

Δεν έσβησε τη «φωτιά» το υπόμνημα της επικεφαλής συντάκτριας

Την Κυριακή, οι New York Times ανέφεραν ότι η Buzbee έστειλε ένα υπόμνημα στους δημοσιογράφους της εφημερίδας της με θέμα «σεβασμός και ευγένεια».

«Περιμένουμε από το προσωπικό να συμπεριφέρεται ο ένας στον άλλον με σεβασμό και ευγένεια τόσο στην αίθουσα σύνταξης όσο και στο διαδίκτυο. Είμαστε μια συναδελφική και δημιουργική αίθουσα σύνταξης που κάνει πρωτοποριακή δημοσιογραφία. Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της ειδησεογραφικής μας αίθουσας είναι το πνεύμα συνεργασίας μας. Η Washington Post δεσμεύεται για ένα εργασιακό περιβάλλον με σεβασμό, χωρίς παρενόχληση, διακρίσεις ή προκαταλήψεις κάθε είδους. Όταν προκύπτουν ζητήματα, παρακαλούμε να τα αναφέρετε στην ηγεσία ή στο τμήμα HR και θα τα αντιμετωπίζουμε άμεσα και αποφασιστικά» έγραφε στο μήνυμά της προς τους εργαζόμενους η Buzbee.

Όμως το memo της Buzbee εξόργισε περισσότερο της Sonmez που είπε ότι «δίνει χώρο για περισσότερα προσβλητικά σχόλια και παρενοχλήσεις». Στη συνέχεια δημοσίευσε αρκετά tweets με ωμή και μισογυνιστική γλώσσα από τυχαίους χρήστες του Twitter.

Η Sally Buzbee

Ο Del Real επίσης ανάρτησε κάποια ακόμα tweets για το περιστατικό αλλά χωρίς να απευθυνθεί ή να κατονομάσει τη Sonmez και έπειτα είπε ότι είχε απενεργοποιήσει προσωρινά τον λογαριασμό του στο Twitter, «με την ελπίδα να υπάρξει αποκλιμάκωση». «Οι πληγωμένοι άνθρωποι πληγώνουν τους ανθρώπους. Μπορούμε απλά να είμαστε πιο ευγενικοί ο ένας με τον άλλον» κατέληξε ο Del Real.

Η Washington Post, πριν την… εσωτερική αναταραχή, είχε αναγκαστεί να δημοσιεύσει δύο μακροσκελείς διορθώσεις σε άρθρο του πολύ γνωστού δημοσιογράφου της για την «κουλτούρα του διαδικτύου» Taylor Lorenz. Το άρθρο, όπως αναφέρει η New York Post, περιέγραφε λεπτομερώς πώς οι δημιουργοί περιεχομένου έβγαλαν πολλά λεφτά από την πολύκροτη δίκη για δυσφήμιση των Τζόνι Ντεπ-Αμπερ Χερντ που έληξε την περασμένη εβδομάδα.

Η εφημερίδα έχει επίσης επικριθεί για τον ρόλο της στη δημοσίευση του διαβόητου πλέον άρθρου της Heard, το οποίο προκάλεσε την αγωγή δυσφήμισης που κατέθεσε ο Τζόνι Ντεπ.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή