Η τεχνητή νοημοσύνη και οι νέες τεχνολογίες αλλάζουν ριζικά τον τρόπο που εργαζόμαστε, καινοτομούμε και επιχειρούμε. Για τις ελληνικές ΜμΕ, αποτελούν το «άλμα» που μπορεί να ενισχύσει παραγωγικότητα και εξωστρέφεια — εφόσον συνοδεύονται από τις κατάλληλες δεξιότητες και υποδομές. Πώς μπορεί, όμως, η Ελλάδα να αξιοποιήσει την ψηφιακή επιτάχυνση ως μοχλό ανταγωνιστικότητας; Στο ερώτημα αυτό επιχείρησαν να απαντήσουν οι Μανώλης Κόντος, Group CEO Austriacard Holdings, Δρ. Γρηγόρης Κουτσογιάννης, CEO EFA Group, και Charlotte Foucteau, CEO TP Greece, σε μία συζήτηση υπό τον συντονισμό του CEO του Fortune Greece, Τάσου Ζάχου, στο πλαίσιο του FORTUNE GREECE CEO Initiative Forum 2025 που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 24 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής, σε συνεργασία με την Tsomokos Communications.
Ο Group CEO Austria card Holdings, Μανώλης Κόντος τόνισε ότι οι οργανισμοί πρέπει «να πιστέψουν πραγματικά στην τεχνολογία της ΤΝ και να χτίσουν πάνω σε αυτήν». Όπως είπε, ο δημόσιος διάλογος για την ΤΝ είναι δυσανάλογα μεγάλος σε σχέση με την υλοποίηση. «Μιλάμε πολύ, κάνουμε λίγα — και όμως η αλλαγή που έρχεται θα είναι ακόμη μεγαλύτερη». Υπογράμμισε ότι το πρώτο βήμα πρέπει να γίνει εσωτερικά, με μικρά αλλά σταθερά βήματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πελάτες «ακούνε πολύ εύκολα, αρκεί να τους δώσεις χειροπιαστές λύσεις». Το στοίχημα είναι η τεχνολογία να απελευθερώσει ανθρώπινους πόρους από επαναλαμβανόμενες, trivial λειτουργίες ώστε να αναπτυχθούν υψηλότερης αξίας δραστηριότητες.
Ο CEO της EFA Group, Δρ. Γρηγόρης Κουτσογιάννης, επεσήμανε ότι η έννοια της «βαριάς βιομηχανίας» έχει αλλάξει ριζικά. «Πλέον δεν χρειάζεσαι τεράστιες εγκαταστάσεις», ανέφερε προσθέτοντας ότι η πραγματική δύναμη είναι οι άνθρωποι: «Το πιο ισχυρό μας asset είναι οι εργαζόμενοι», είπε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, τόνισε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν υστέρησε σε ταλέντο, αλλά η εγχώρια αγορά δεν μπορούσε να το απορροφήσει. Το EFA Group επενδύει συστηματικά στην επανεκπαίδευση, στη μετεκπαίδευση, στα soft skills και στο mentoring, με στόχο να κρατήσει ταλέντο στη χώρα — κάτι κρίσιμο για έναν όμιλο με 70% εξαγωγές.
Για τον κ. Κουτσογιάννη, το X-factor δεν είναι ένα εργαλείο ή μία μεμονωμένη τεχνολογία, αλλά η ύπαρξη ενός ώριμου, δυναμικού οικοσυστήματος που θα επιτρέψει την πραγματική κλιμάκωση (scaling) των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης.
Η CEO της TP Greece, Charlotte Foucteau εξήγησε τι σημαίνει πραγματικά να λειτουργεί η Ελλάδα ως hub: «Hub σημαίνει γνώση, καινοτομία και ταλέντο. Από την Ελλάδα εξυπηρετούμε παγκόσμιους οργανισμούς και δημιουργούμε λύσεις ΤΝ που ταξιδεύουν διεθνώς.» Η TP Greece εφαρμόζει μοντέλα co-creation με πελάτες, με τεχνολογίες που αναπτύσσονται στην Ελλάδα και υιοθετούνται παγκοσμίως.
Πιο συγκεκριμένα, εξήγησε τα τρία επίπεδα ενσωμάτωσης της ΤΝ: σε κάθε εργαζόμενο — με χρήση εργαλείων και εφαρμογών για καλύτερη απόδοση, σε επίπεδο τμήματος — με ενσωμάτωση της ΤΝ στη ροή εργασιών, και σε επίπεδο επιχειρηματικού μοντέλου — όπου η ΤΝ δεν είναι πλέον απλώς εργαλείο, αλλά μοχλός ριζικής αλλαγής του business model. «Η τεχνολογία δεν φτάνει από μόνη της. Το artificial intelligence πρέπει να συνδυαστεί με emotional intelligence», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Για την κυρία Foucteau, το X-factor που θα κρίνει το μέλλον της ΤΝ είναι: όπως υπογράμμισε: «Χωρίς δεύτερη σκέψη: η συνεργασία. Ειδικά στην εκπαίδευση και στα skills. Και πρέπει να δούμε πώς θα αλλάξουμε την εκπαίδευση για τα σημερινά μικρά παιδιά, ώστε να προετοιμαστούμε για τα ταλέντα του αύριο».
Δείτε το βίντεο της συζήτησης ΕΔΩ
*Στο Fortune Greece CEO Initiative Forum συμμετέχουν εταιρείες ως partners ή members.
