Credit Suisse: Ελεύθερη πτώση παρά το «σωσίβιο» της UBS – Κίνδυνος μαζικών απολύσεων και αναστάτωση στις αγορές

«Ελεύθερη πτώση» καταγράφει στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στη Ζυρίχη η μετοχή της Credit Suisse, στην πρώτη αντίδραση μετά την ανακοίνωση εξαγοράς της από την UBS έναντι 3 δισ. ευρώ.

by Times Newsroom

Η μετοχή της Credit Suisse κατακρημνίστηκε με απώλειες 62,3%, ενώ η μετοχή της UBS σημείωσε πτώση 8,8%.

Στις 10:10 ώρα Ελλάδας, το Παρίσι υποχώρησε 0,83%, η Φρανκφούρτη κατέγραψε πτώση 1,06% και το Λονδίνο σημείωσε απώλειες 1,01%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,8%.

Ξεπερασε τα 2.000 δολάρια η τιμή του χρυσού.

Κάθετη πτώση των τιμών του πετρελαίου, στα 70 δολάρια το βαρέλι το μπρεντ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,21% και διαμορφώνεται στα 1,0648 δολάρια.

Το ευρώ βρίσκεται στα 139,2010 γεν, στο 0,8733 με τη στερλίνα και στο 0,9891 με το ελβετικό φράγκο.

Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,80% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 130,7520 γεν.

Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει άνοδο 0,12% και διαμορφώνεται στα 1,2189 δολάρια.

Credit Suisse: «Νευρικό» άνοιγμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Επηρεασμένο από τη μεγάλη πτώση που καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές παρά τον «γάμο» της Credit Suisse με την UBS, ξεκίνησε και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στα πρώτα λεπτά από το άνοιγμα, ο δείκτης πήρε την κατιούσα, με τον Γενικό Δείκτη να φτάνει ακόμη και στο -2,05%, πέφτοντας από το μαξιλαράκι των 1.000 μονάδων.

Ωστόσο, σχεδόν μισή ώρα αργότερα το κλίμα είχε αντιστραφεί και οι απώλειες μετριάστηκαν, με τον δείκτη στις 11:20 να είναι στο -0,25%, στις 1017.69 μονάδες.

Δεν καθησύχασε τις αγορές η εξαγορά της Credit Suisse – Κίνδυνος για απολύσεις

Η UBS εξαγόρασε την Credit Suisse αντί 3 δισ. ελβετικών φράγκων, μετά τις κρίσιμες συνομιλίες του Σαββατοκύριακου, σε μια προσπάθεια να διασωθεί η τράπεζα που αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα αλλά και με στόχο την αποτροπή μίας ευρύτερης διεθνούς κρίσης, όμως οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν τη Δευτέρα (20/3) λόγω των συνεχιζόμενων ανησυχιών για τον κλάδο.

Η συμφωνία, με την οποία η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας θα εξαγοράσει τη δεύτερη μεγαλύτερη, ήταν ζωτικής σημασίας για να αποφευχθεί η εξάπλωση της οικονομικής αναταραχής σε ολόκληρη τη χώρα και πέραν αυτής, δήλωσε η ελβετική κυβέρνηση.

Η συμφωνία χαιρετίστηκε από Ουάσινγκτον, Φρανκφούρτη και Λονδίνο ως μια κίνηση που θα στήριζε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, μετά από μια εβδομάδα αναταραχών μετά την κατάρρευση δύο αμερικανικών τραπεζών.

Μετά από μια δραματική ημέρα συνομιλιών στο υπουργείο Οικονομικών στη Βέρνη – και με τον χρόνο να κυλάει για την επαναλειτουργία των αγορών τη Δευτέρα – η εξαγορά ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου.

Τον πρόεδρο της Ελβετίας Αλέν Μπερσέ πλαισίωσαν ο πρόεδρος της UBS Κολμ Κέλενχερ και ο πρόεδρος της Credit Suisse Άξελ Λέμαν, μαζί με τον Ελβετό υπουργό Οικονομικών και τους επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας (SNB) και της χρηματοπιστωτικής ρυθμιστικής αρχής FINMA.

Ο Μπερσέ δήλωσε ότι η εξαγορά ήταν η «καλύτερη λύση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης που έλειπε πρόσφατα από τις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Εάν η Credit Suisse βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση, αυτό θα είχε «ανυπολόγιστες συνέπειες για τη χώρα και για τη διεθνή χρηματοπιστωτική σταθερότητα», είπε ακόμα.

Αφού υπέστη μεγάλη πτώση στο χρηματιστήριο την περασμένη εβδομάδα, η τιμή της μετοχής της Credit Suisse έκλεισε την Παρασκευή στα 1,86 ελβετικά φράγκα, με την αξία της τράπεζας να ξεπερνά λίγο τα 8,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Η UBS δήλωσε ότι οι μέτοχοι της Credit Suisse θα λάβουν 0,76 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή.

«Δεδομένων των πρόσφατων έκτακτων και πρωτοφανών περιστάσεων, η ανακοινωθείσα συγχώνευση αντιπροσωπεύει το καλύτερο διαθέσιμο αποτέλεσμα», δήλωσε ο Λέμαν.

Πτώση στις αγορές της Ασίας

Οι ασιατικές μετοχές εξακολουθούσαν να υποχωρούν στις πρώτες συναλλαγές της Δευτέρας, με το Χονγκ Κονγκ, το Τόκιο, το Σίδνεϊ, τη Σεούλ και τη Σιγκαπούρη να βρίσκονται στο «κόκκινο».

Η νομισματική αρχή του Χονγκ Κονγκ προσπάθησε να κατευνάσει την νευρικότητα το πρωί της Δευτέρας, λέγοντας ότι «τα ανοίγματα του τοπικού τραπεζικού τομέα στην Credit Suisse είναι ασήμαντα», καθώς τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας αποτελούν «λιγότερο από το 0,5%» του τραπεζικού τομέα της πόλης.

Παρόλα αυτά, οι τραπεζικές μετοχές της πόλης σημείωσαν πτώση: Η HSBC έπεσε 6%, η Standard Chartered έχασε 5% και η Hang Seng Bank έχασε σχεδόν 2%, λόγω ανησυχιών για την έκθεση των δανειστών σε ομόλογα που συνδέονται με την Credit Suisse.

«Η αβεβαιότητα θα μπορούσε να παραμείνει υψηλή για αρκετό καιρό, ακόμη και αν τα πρόσφατα μέτρα στήριξης των τραπεζών επιτύχουν», δήλωσε ο αναλυτής Stephen Innes της SPI Asset Management.

Κίνδυνος «τεράστιας παράπλευρης απώλειας»

Η υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας Καρέν Κέλερ-Σούτερ,δήλωσε ότι η πτώχευση της Credit Suisse θα μπορούσε να έχει προκαλέσει «τεράστιες παράπλευρες απώλειες».

Η συμφωνία έτυχε θερμής υποδοχής διεθνώς. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη Βέρνη «είναι καθοριστικές για την αποκατάσταση των ομαλών συνθηκών της αγοράς και τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ. «Ο τραπεζικός τομέας της ζώνης του ευρώ είναι ανθεκτικός, με ισχυρή κεφαλαιακή θέση και ρευστότητα».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ και η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους: «Χαιρετίζουμε τις σημερινές ανακοινώσεις των ελβετικών αρχών για τη στήριξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας». Το ίδιο επανέλαβε και ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ.

Η Fed και οι κεντρικές τράπεζες του Καναδά, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας, της ΕΕ και της Ελβετίας ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα μια συντονισμένη προσπάθεια για τη βελτίωση της πρόσβασης των τραπεζών σε ρευστότητα. Η SNB ανακοίνωσε ότι 100 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα ρευστότητας θα είναι διαθέσιμα για την εξαγορά της UBS-Credit Suisse.

Η Κέλερ-Σούτερ επέμεινε ότι η συμφωνία ήταν «μια εμπορική λύση και όχι μια διάσωση». Ο πρόεδρος της UBS, Κέλενχερ, δήλωσε: «Η UBS δεν έχει καμία σχέση με την τράπεζα. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε αυτή τη συμφωνία μια μεγάλη επιτυχία. Η UBS θα παραμείνει ακλόνητη».

Ανησυχία για τις θέσεις εργασίας

Η εξαγορά δημιουργεί έναν τραπεζικό γίγαντα που δεν έχει ξαναδεί η Ελβετία – και εγείρει ανησυχίες για πιθανές απολύσεις. Η Ένωση Ελβετικών Τραπεζικών Υπαλλήλων δήλωσε ότι «διακυβεύονται πολλά» για το προσωπικό της Credit Suisse που αριθμεί 17.000 άτομα, καθώς και δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας εκτός του τραπεζικού κλάδου που δυνητικά κινδυνεύουν.

Όπως και η UBS, η Credit Suisse ήταν μία από τις 30 παγκόσμιες Παγκόσμιες Συστημικά Σημαντικές Τράπεζες – που θεωρούνται τόσο σημαντικές για το διεθνές τραπεζικό σύστημα, ώστε στην καθομιλουμένη αποκαλούνται «πολύ μεγάλες για να αποτύχουν».

Όμως οι αγορές είδαν την τράπεζα ως έναν αδύναμο κρίκο στην αλυσίδα. Εν μέσω φόβων για μετάδοση μετά την κατάρρευση δύο αμερικανικών τραπεζών, η τιμή της μετοχής της Credit Suisse υποχώρησε κατά περισσότερο από 30 % την Τετάρτη σε χαμηλό ρεκόρ 1,55 ελβετικών φράγκων. Αυτό είδε την SNB να παρεμβαίνει κατά τη διάρκεια της νύχτας με μια σωσίβια γραμμή ύψους 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι υπάλληλοι της ελβετικής τράπεζας δήλωσαν «βαθιά σοκαρισμένοι» από την εξαγορά της Credit Suisse και κάλεσαν την UBS να περιορίσει τις περικοπές θέσεων εργασίας στο «απόλυτο ελάχιστο».

Μετά την είδηση ότι η Credit Suisse Group AG θα πωληθεί στην UBS Group AG, η τράπεζα εξέδωσε δύο εσωτερικά σημειώματα προς το προσωπικό που αποκαλύπτει το Bloomberg – ένα ερωτηματολόγιο που αφορά θέματα όπως η ασφάλεια των θέσεων εργασίας, οι αμοιβές, τα μπόνους και οι συντάξεις – και ένα σημείωμα προς το προσωπικό που υπογράφεται από τον πρόεδρο αλλά και τον διευθύνοντα σύμβουλο.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com