Σε μια εποχή που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν διεισδύσει σε κάθε τομέα της ζωής μας, το θέμα της διατροφής έχει λάβει πολλές διαφορετικές μορφές. Μιλάμε φυσικά, για τα διάφορα διατροφικά trends, τα οποία εξελίσσονται διαρκώς και κάθε φορά αντανακλούν τις μεταβαλλόμενες ανάγκες και προτιμήσεις των ατόμων.
Κατά το πέρασμα των χρόνων, κάθε νέο trend που εμφανίζεται, φέρνει τις δικές του υποσχέσεις περί ευεξίας και υγείας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ξεχωρίσει κανείς ποιό πραγματικά αξίζει να δοκιμάσει. Άλλες φορές, οι τυχόν αντιφατικές πληροφορίες φαίνεται να παρασύρουν και να μπερδεύουν τους καταναλωτές, γεγονός που καθιστά δύσκολο να διακρίνει κανείς τις πραγματικά ωφέλιμες συμβουλές από τις επιβλαβείς. Επομένως, κρίνεται σκόπιμο να γίνει αναφορά στη μακρά εξέλιξη των διατροφικών trends, αλλά και μια αποτίμηση ως προς το ποιά από αυτά αξίζουν μια δοκιμή!
-
Δίαιτα ντουκάν
Ξεκινώντας από τις διαιτητικές πρακτικές που αποκλείουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων, η δίαιτα ντουκάν δείχνει να επικεντρώνεται στην υψηλή κατανάλωση πρωτεϊνών και τον περιορισμό υδατανθράκων και λιπαρών. Η φιλοσοφία της στηρίζεται στην άποψη ότι όσο μειώνει κανείς τους υδατάνθρακες, άλλο τόσο μειώνει και το σάκχαρο του αίματος, πράγμα που θα συνδράμει κατά επέκταση στην ομαλή παραγωγή της ινσουλίνης.
Ο ιδρυτής της, τη χώρισε σε τέσσερις φάσεις, με τις πρώτες να επιμένουν στην κατανάλωση των πρωτεϊνών και τις άλλες δύο να βασίζονται κυρίως στη μέθοδο της σταθεροποίησης και της συντήρησης. Συγκεκριμένα, στην τρίτη φάση αρχίζει η επανεισαγωγή ορισμένων τροφών, όπως το ψωμί και τα φρούτα, ενώ στην τέταρτη “επιστρέφουν” όλα τα τρόφιμα στο διαιτολόγιο, με την προϋπόθεση ότι η πρόσληψη των πρωτεϊνών θα παραμένει αυξημένη. Βέβαια, όσο αποτελεσματική κι αν δείχνει ως προς την απώλεια βάρους, είναι σημαντικό αυτή η διατροφική τάση να τηρείται με προσοχή και φυσικά υπό την επίβλεψη ενός ειδικού!
-
Χορτοφαγική δίαιτα
Η χορτοφαγική δίαιτα έχει γνωρίσει αδιαμφισβήτητα μεγάλη δημοφιλία μέσα στα χρόνια κι έχει επηρεάσει σημαντικά τις διατροφικές συνήθειες πολλών ανθρώπων. Αυτό το δυναμικό και συνεχώς αναπτυσσόμενο διατροφικό trend αντανακλά τις σύγχρονες τάσεις προς την υγιεινή διατροφή, την ηθική κατανάλωση και την περιβαλλοντική συνείδηση, με αποτέλεσμα να δοκιμάζεται ολοένα και πιο συχνά.
Θεωρητικά, οι χορτοφάγοι επικεντρώνονται στην κατανάλωση φυτικών τροφών, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ξηρούς καρπούς και όσπρια, αποκλείοντας το κρέας και τα ψάρια. Μπορεί η δημοτικότητά της να ήταν ήδη υψηλή, όμως η επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει συμβάλλει σημαντικά στην εξάπλωσή της. Διάσημοι influencers, διατροφολόγοι και σεφ μοιράζονται υγιεινές και δημιουργικές συνταγές, προσελκύοντας το ενδιαφέρον και την υποστήριξη του κοινού, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ευαισθητοποίηση, αλλά κι η αποδοχή της. Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να δοκιμαστεί πάντα με προσοχή και ισορροπία!
-
Η διαλειμματική νηστεία
Βασισμένη στις εναλλαγές μεταξύ των περιόδων της νηστείας, αυτή η διατροφική τάση έχει αποτελέσει μια αποτελεσματική μέθοδο για την απώλεια βάρους, αλλά και τη βελτίωση της μεταβολικής υγείας. Από τις διάφορες ιατρικές, θεραπευτικές πρακτικές μέχρι και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις συγκεκριμένων λαών, όπως το ισλαμικό Ραμαζάνι, αυτή η νηστεία άρχισε να μελετάται και επιστημονικά, με τους ειδικούς να εξετάζουν τις κυτταρικές και μεταβολικές της επιδράσεις στον οργανισμό.
Αυτός ο χρονικός περιορισμός της λήψης τροφής έχει αναγνωριστεί ως μια άκρως αποτελεσματική διαιτητική προσέγγιση για αυτούς που την προσαρμόζουν στον τρόπο ζωής και στις ανάγκες τους. Οι διάφοροι τύποι της, όπως η 16:8 κι η 5:2, διατηρούν ένα ευέλικτο και προσαρμοστικό χαρακτήρα που μπορεί να ταιριάξει σε κάθε διαιτώμενο και να να διευκολύνει την ενσωμάτωση της διαλειμματικής νηστείας στην καθημερινή του ρουτίνα!
-
Η μεσογειακή διατροφή
Ήδη από την εποχή του Μεσαίωνα, η μεσογειακή διατροφή αποτελούσε βασικό τρόπο διατροφής των λαών της Μεσογείου, αν κι η έννοια κι η αναγνώρισή της ως μία ευεργετική για την υγεία διατροφική μέθοδο αναπτύχθηκε πολύ αργότερα. Εξάλλου, η ίδια η αρχαία ρωμαϊκή παράδοση υποστήριζε ιδιαίτερα την κατανάλωση τοπικών προϊόντων όπως το λάδι, το κρασί, τα ψάρια και το ψωμί και γενικότερα των διαθέσιμων πρώτων υλών.
Μετά από έρευνες κατά τον 20ο αιώνα, οι μελέτες που διεξήχθησαν έδειξαν ότι οι κάτοικοι της Μεσογείου, είχαν εμφανέστατα χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων σε σύγκριση με κατοίκους άλλων περιοχών. Τώρα, με τα δεδομένα της σύγχρονης εποχής, η μεσογειακή διατροφή έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως ένα από τα πιο υγιεινά διατροφικά μοντέλα που αξίζει να δοκιμαστούν!
Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν ταιριάζει κάθε διατροφικό trend σε όλους. Όταν βρείτε εκείνο που θα ανταποκρίνεται στις ατομικές σας ανάγκες, τότε θα διατηρείτε εύκολα μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή που θα προάγει την υγεία και την ευεξία σας!