Διαβάζοντας το βιβλίο: «ΑΝΤΙΜΙΛΩ στην ΙΔΨΔ»

Ένας πρακτικός οδηγός για την αντιμετώπιση της Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής

by Times Newsroom

Ένα βιβλίο για την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή που αφορά τα παιδιά και απευθύνεται προς τους γονείς. Το βιβλίο ξεκινάει με τον καθορισμό της ΙΔΨΔ, την αιτιολογία και τους τρόπους θεραπευτικής παρέμβασης. Στη συνέχεια περιγράφονται οχτώ βήματα για να απαλλαγεί το παιδί από τις ιδεοληψίες και τους καταναγκασμούς, δίνοντας οδηγίες βήμα- βήμα στους γονείς.

Σύμφωνα με τους March και Benton, «η Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είναι μια ασθένεια του εγκεφάλου η οποία γεμίζει το μυαλό με ‘λόξιγκα’ που αγχώνει τα παιδιά και τους εφήβους και τους κάνουν να νιώθουν πολύ άσχημα. Για να σταματήσει ο ‘λόξιγκας’ έστω και για λίγο η ΙΔΨΔ αναγκάζει τα παιδιά να εκτελούν ορισμένες τελετουργίες ξανά και ξανά (καταναγκασμοί) οι οποίες δεν έχουν κανένα νόημα. Οι περισσότερες οικογένειες έχουν δοκιμάσει διάφορους τρόπους για να σταματήσουν την ΙΔΨΔ, χωρίς επιτυχία όμως καθώς η παράλογη ΙΔΨΔ δεν υπακούει σε λογικά μέτρα. Το βιβλίο αυτό έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις οικογένειες παιδιών που υποφέρουν από την ΙΔΨΔ. Στο 1ο μέρος εξηγεί σε γονείς και παιδιά τι είναι η ΙΔΨΔ, πώς εκδηλώνεται, τι την προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται.

Εξηγεί αναλυτικά την φύση της διαταραχής και παρουσιάζει τους διάφορους τρόπους αντιμετώπισης της. Προτείνει τη θεραπεία της ΙΔΨΔ την γνωστική συμπεριφοριστική προσέγγιση η οποία σήμερα θεωρείται η πιο πετυχημένη προσέγγιση στην θεραπεία της ΙΔΨΔ σε παιδιά και ενήλικες. Στο 2ο μέρος, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα οχτώ βημάτων που έχει βασιστεί στην γνωστική- συμπεριφοριστική θεραπεία (ΓΣΘ) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από παιδιά 4 ετών και πάνω. Το πρόγραμμα είναι μια μορφή θεραπείας έκθεσης και πρόληψης απάντησης. Δηλαδή τα παιδιά μαθαίνουν πως αν αντισταθούν σταδιακά στην παρόρμηση να υπακούσουν και να κάνουν κάποια τελετουργία που απαιτεί η ΙΔΨΔ, οι εμμονές και το άγχος τους τελικά θα φύγουν. Οι συγγραφεί αποκαλούν αυτή την τεχνική ‘αντιμιλώ στην ΙΔΨΔ’, επειδή το πρόγραμμα τους δίνει την αυτοπεποίθηση να πολεμήσουν και να σιωπήσουν την ΙΔΨΔ. Καθώς βλέπουν πως η ζωή τους αλλάζει, η αυτοπεποίθηση τους αυξάνει και επιτυγχάνουν όλο μεγαλύτερη πρόοδο μέχρι την εξάλειψη της ΙΔΨΔ από τη ζωή τους» (Από το οπισθόφυλλο).

  • March, J.S. with C.M. Benton. ΑΝΤΙΜΙΛΩ στην ΙΔΨΔ. Π.Χ. Πασχαλίδης, 2018.

Κουραβάνας Νικόλαος & Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

Posted by Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc 

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com