Διαβάζοντας το βιβλίο: Χορεύοντας με τις μούσες

Προσωπικότητες στην ομαδική ψυχοθεραπεία

by Times Newsroom

«Οι κανόνες συμπεριφοράς που λειτουργούν στη διατήρηση και την ενίσχυση των διαπροσωπικών μας σχέσεων είναι αναπόφευκτοι και σημαντικοί. Η αναγνώριση των συναισθημάτων και των αναγκών όχι μόνο του εαυτού μας αλλά και των άλλων κατευθύνει τη συμπεριφορά μας στη δημιουργία στενής και οικείας σχέσης, στην οποία δεν απουσιάζει το συναίσθημα της εμπιστοσύνης. Η αγάπη που θέλουμε να λαμβάνουμε αλλά και να δίνουμε, μια πολύ σημαντική ανάγκη της ανθρώπινης ύπαρξης, παρέχει ασφάλειας, ενδυνάμωση και υποστήριξη στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Οι εναλλαγές συμπεριφορές που χρειάζεται να υπάρχουν στη διαχείριση των καταστάσεων είναι απαραίτητες και αναγκαίες. Στις διαταραχές της προσωπικότητας, η απουσία αυτών των στοιχείων δεν προβληματίζει το άτομο, κάνοντας αυτόν που πάσχει από τη διαταραχή να μην το αναγνωρίζει και να θεωρεί τη συμπεριφορά  του φυσιολογική. Την ευθύνη στα προβλήματα που δημιουργούνται στον επαγγελματικό, κοινωνικό και διαπροσωπικό τομέα τη φέρουν πάντα οι άλλοι, χωρίς να υπάρχει η συνειδητοποίηση της προσωπικής ευθύνης.

Τα πιστεύω και οι πεποιθήσεις της Ερατώς (σχιζοειδής), της Ουρανίας (μεταιχμιακή), της Μελπομένης (ναρκισσιστική), της Θάλειας (δραματική), της Κλειώς (αποφευκτική), της Πολύμνιας (εξαρτώμενη), της Ευτέρπης (ψυχαναγκαστική), της Τερψιχόρης (παθητική- επιθετική) και της Καλλιόπης (καταθλιπτική) έχουν πολλά κοινά στοιχεία, όπως και η συμπεριφορά τους.

Στόχος αυτού του βιβλίου είναι να βοηθήσει τον αναγνώστη στην αναγνώριση της διαταραχής, στην κατανόηση της αιτιολογίας και της συμπεριφοράς, στην αντιμετώπιση και στην προώθηση ψυχοθεραπείας.

Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε όσους θέλουν και τολμούν να γνωρίσουν όχι μόνο τον εαυτό τους, αλλά και τους άλλους» (από το οπισθόφυλλο).

Το βιβλίο αφού περιγράψει τις διαταραχές προσωπικότητας, που ομαδοποιούνται σε τρεις κατηγορίες:

Άτομα με παράξενη ή εκκεντρική συμπεριφορά: παρανοειδής, σχιζοειδής ή σχιζότυπη διαταραχή προσωπικότητας.

Άτομα με έντονης δραματικής μορφής συναισθήματα και αστάθεια στο συναίσθημα και τη συμπεριφορά, που χαρακτηρίζονται από απρόβλεπτη ή και αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά: μεταιχμιακή, δραματική, ναρκισσιστική ή αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας.

Άτομα με αγχώδη ή φοβισμένη συμπεριφορά: αποφευκτική, εξαρτώμενη ή ψυχαναγκαστική διαταραχή προσωπικότητας.

Το βιβλίο αναφέρεται σε ομαδική ψυχοθεραπεία, για αυτό δεν μελετάει την παρανοειδή, την αντικοινωνική και τη σχιζότυπη διαταραχή προσωπικότητας. Ο παρανοϊκός είναι πάντα καχύποπτος  για τις διαθέσεις των άλλων μελών της ομάδα και του ίδιου του ψυχολόγου, ο αντικοινωνικός θα αποσυντονίσει την ομάδα και θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στα υπόλοιπα μέλη, ενώ ο σχιζότυπος νιώθει ότι η ομάδα είναι απειλητική για το άτομο.

  • Πηγή: Κακογιάννη, Νίτσα. 2011. Χορεύοντας με τις μούσες. Προσωπικότητες στην ομαδική ψυχοθεραπεία. Εκδόσεις Σαββάλας.

Κουραβάνας Νικόλαος & Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

Posted by Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc 

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή