Διαβάζοντας το βιβλίο: «Συμφωνία ζωής»

«Δεν μπορείς ποτέ να ξεμπερδέψεις με τον τόπο όπου μεγάλωσες. Ελπίζω επίσης ότι δεν ξεμπερδεύεις ποτέ με τον εαυτό σου»

by Times Newsroom

«Ένας άντρας που έχει κατακτήσει όλα όσα οι περισσότεροι άνθρωποι απλώς ονειρεύονται –επιχειρήσεις, ακίνητα, περιουσία- έρχεται αντιμέτωπος με τον καρκίνο. Στο νοσοκομείο κάνει έναν απολογισμό της ζωής του. Τις επιτυχίες στα επαγγελματικά διαδέχονται οι αποτυχίες στις προσωπικές σχέσεις και κυρίως στη σχέση με τον γιο του.

Στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύεται ένα πεντάχρονο κορίτσι που περνάει τον χρόνο του ζωγραφίζοντας, θαρρείς και έτσι θα καταφέρει να νικήσει την αρρώστια. Έχει καταλάβει βέβαια ότι αυτό είναι αδύνατο, αλλά συνεχίζει, για να δίνει κουράγιο στους μεγάλους.

Την παραμονή των Χριστουγέννων ο άντρας συνειδητοποιεί ότι μπορεί να ανατρέψει την προδιαγεγραμμένη μοίρα της μικρής και αποφασίζει να κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να τη σώσει. Για να το καταφέρει πρέπει πρώτα να μάθει αν η δική του ζωή είχε πραγματικά κάποια αξία, ο γιος του είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει την απάντηση» (από το οπισθόφυλλο).

Μια τρυφερή ιστορία που μας υπενθυμίζει ότι η ζωή είναι ένα ανέλπιστο δώρο, αυτό που αφήνουμε πίσω μας εξαρτάται από τον τρόπο που μοιραστήκαμε τη ζωή μας με όσους αγαπήσαμε…

«Δεν μπορείς ποτέ να ξεμπερδέψεις με τον τόπο όπου μεγάλωσες. Ελπίζω επίσης ότι δεν ξεμπερδεύεις ποτέ με τον εαυτό σου» (σελ. 13).

«Ο τόπος μας δεν ζητάει ποτέ συγγνώμη και ποτέ δεν παραδέχεται ότι έχει κάνει λάθος με εμάς. Απλώς περιμένει στο τέλος της εθνικής οδού και ψιθυρίζει: ‘’Μπορεί να πλούτισες και να απέκτησες δύναμη. Ίσως επιστρέφεις εδώ με πανάκριβο ρολόι και ωραία ρούχα. Όμως δεν μπορείς να προσποιείσαι μπροστά μου, γιατί ξέρω ποιος είσαι πραγματικά. Είσαι μόνο ένα φοβισμένο αγόρι» (σελ. 23-24).

  • Πηγή: Fredrik Backman. 2017. Συμφωνία ζωής. Κέδρος.

Κουραβάνας Νικόλαος & Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

Posted by Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc 

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή