Διεθνής Ημέρα Μουσείων – 18 Μαΐου 2024 | “Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα”

Ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων προωθεί την αντίληψη για έναν κόσμο βιώσιμο, με ενσυναίσθηση και χωρίς αποκλεισμούς.

by Times Newsroom

Τα μουσεία, ως δυναμικοί φορείς πολιτισμού και εκπαίδευσης, έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργούν και να αναπτύσσουν την περιέργεια, τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη, παρέχοντας στο κοινό μια ολοκληρωμένη εμπειρία γνώσης και ψυχαγωγίας. Χώροι ανοιχτοί για όλους τους πολίτες, προωθούν την έρευνα και τη διάδοση νέων καινοτόμων ιδεών.

Με την επιλογή του θέματος αυτού για το 2024, το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τα μουσεία ως ζωτικούς χώρους σύγκλισης της εκπαίδευσης και της έρευνας, που καλύπτουν ένα ευρύτατο πεδίο, από την τέχνη και την ιστορία ως την επιστήμη και την τεχνολογία, όπου η καινοτομία ενώνεται με την παράδοση. Κατά συνέπεια, έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν σημαντικά στην κατανόηση του κόσμου.

Ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων προωθεί την αντίληψη για έναν κόσμο βιώσιμο, με ενσυναίσθηση και χωρίς αποκλεισμούς.

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό με τις παρακάτω δράσεις:

Δευτέρα 13 Μαίου 2024 | 12:30

Ξενάγηση για άτομα με προβλήματα όρασης στην περιοδική έκθεση “Από τη Μεγάλη στη Σύγχρονη Ελλάδα: οι Πρόσφυγες”.

Η ξενάγηση περιλαμβάνει απτική διαδρομή στην έκθεση και ηχητικές μαρτυρίες. Δωρεάν συμμετοχή. Απαιτείται τηλεφωνική κράτηση: Ρ. Κατσιμάρδου, 6972796740. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.

———————–

Σάββατο 18 Μαΐου 2024 | 12:00

«Αναζητώντας το χαμένο κειμήλιο», για εφήβους 13-18 ετών

Παιχνίδι στα πρότυπα του escape room, στη Μόνιμη Έκθεση του Μουσείου. Παρέες και μεμονωμένοι συμμετέχοντες παρατηρούν, συλλέγουν στοιχεία, λύνουν γρίφους και εκπληρώνουν αποστολές αλληλεπιδρώντας με τον χώρο και τους ανθρώπους του Μουσείου, υπό την αφόρητη πίεση του χρόνου ώστε να αποδράσουν εγκαίρως. Αλλιώς, θα μείνουν για πάντα παγιδευμένοι στο Μουσείο! Δεν απαιτούνται ιστορικές γνώσεις.

Δωρεάν συμμετοχή. Απαιτείται προκράτηση: Α. Κάνδια, 6938395635 και [email protected]. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.

———————–

Κυριακή 19 Μαΐου 2024 | 11:00-12:30

Έρευνα και εκπαίδευση στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Οι επιμελητές παρουσιάζουν στους επισκέπτες του Μουσείου τέσσερα κειμήλια της Μόνιμης Έκθεσης, προβάλλοντας τις ιστορίες τους μέσα από έρευνα που έχει γίνει για κάθε ένα ξεχωριστά:

–  Ν. Ζυγούρη: Το χιτώνιο του ιερολοχίτη Κων. Ξενοκράτη μας ταξιδεύει στην αρχή του Αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. (Αίθ. 3)

– Κ. Καλαϊντζή: Ένα κόσμημα της Φωτεινής Αν. Μαυρομιχάλη. Πώς η δωρεά ενός οικογενειακού κειμηλίου γίνεται «αντίδωρο» πνοής μιας μικρής ανθρώπινης ιστορίας. (Αίθ. Λαογραφικού)

–  Αν. Κούλη: Η Παιδούλα, το επιτύμβιο μνημείο του Μάρκου Μπότσαρη. (Διάδρ. 6)

– Φ. Μαζαράκης: Η αρματωσιά του Θεόδ. Κολοκοτρώνη. (Αίθ. 5)

Οι παρουσιάσεις θα επαναλαμβάνονται ανά 20′.

Δήλωση συμμετοχής: 210 3237617 (εσωτ. 102 και 220), Τρ. – Παρ., 10:00-16:00. Η δράση προσφέρεται με την αγορά εισιτηρίου στη μόνιμη έκθεση του ΕΙΜ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com