«Δράμα- Ένα Γεφύρι Φιλίας» – Έκθεση φωτογραφίας στη Σχολή Γαλατά της Κωνσταντινούπολης

Στόχος τόσο της έκθεσης φωτογραφίας όσο και της παρουσίασης του βιβλίου, ήταν να αναδειχθούν οι δεσμοί αλληλεγγύης που ενώνουν τον ελληνικό και τον τουρκικό λαό.

by Times Newsroom

Στη Σχολή Γαλατά της Κωνσταντινούπολης φιλοξενείται αυτές τις μέρες μια ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Δράμα- Ένα Γεφύρι Φιλίας», η οποία παρουσιάζει την ιστορία της ακριτικής Δράμας μέσα στον χρόνο και την πλούσια πολιτιστική της παράδοση.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, την οποία διοργάνωσε η ΑΜΚΕ «ΚΥΚΛΩΨ», με τη μέριμνα του ιδρυτή της και μεγάλου δωρητή της περιοχής, επιχειρηματία Άρη Θεοδωρίδη, έγιναν παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, ενώ συνοδεύτηκαν από την παρουσίαση ενός ιδιαίτερου ιστορικού βιβλίου, με τίτλο «ΑΔΡΙΑΣ. Ήταν Όλοι τους Ήρωες», που εξέδωσε η ΚΥΚΛΩΨ.

Στόχος τόσο της έκθεσης φωτογραφίας όσο και της παρουσίασης του βιβλίου, ήταν να αναδειχθούν οι δεσμοί αλληλεγγύης που ενώνουν τον ελληνικό και τον τουρκικό λαό. Το βιβλίο αναφέρεται σε ένα απίστευτο ναυτικό κατόρθωμα των Ελλήνων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που περιλαμβάνει και ένα άγνωστο περιστατικό ελληνοτουρκικής φιλίας στο Αιγαίο το 1943, ενώ το φωτογραφικό αφιέρωμα δείχνει τη διαχρονικότητα της Δράμας ως πόλη από την οποίαν έλκουν την καταγωγή τους Τούρκοι και Έλληνες που έχουν μια κοινή κοιτίδα.

Η παράτολμη ιστορία του «ΑΔΡΙΑ»

Για το βιβλίο «ΑΔΡΙΑΣ» μίλησε η δημοσιογράφος και συγγραφέας του, Μαργαρίτα Πουρνάρα. Αναφέρθηκε στην τεράστια περιπέτεια ενός ολοκαίνουριου αντιτορπιλικού που παραχωρήθηκε στον ελληνικό στόλο το 1942 από τους Βρετανούς. Κατά την επιχείρηση της Δωδεκανήσου, το φθινόπωρο του 1943, ο «ΑΔΡΙΑΣ» έπεσε σε γερμανικό ναρκοπέδιο έξω από την Κάλυμνο. Υπέστη τρομακτικές ζημιές, χάνοντας την πλώρη του, είχε νεκρούς και τραυματίες αλλά ως εκ του θαύματος δεν πειράχτηκε το λεβητοστάσιό του. Το παραπλέον βρετανικό αντιτορπιλικό HURWORTH αποπειράθηκε να βοηθήσει τους Έλληνες αλλά έπεσε και αυτό σε νάρκη και βυθίστηκε.

Με κουράγιο και απαράμιλλη ναυτοσύνη ο κυβερνήτης, οι αξιωματικοί και το πλήρωμα του σακατεμένου πλοίου χωρίς πλώρη το οδήγησαν ως στο Γκιουμουσλούκ στις ακτές της ουδέτερης Τουρκίας. Οι κάτοικοι του όρμου ήταν ανταλλάξιμοι Τουρκοκρήτες που έτρεφαν φιλικά αισθήματα προς τους Έλληνες. Τους βοήθησαν πολύ κατά τις 40 ημέρες που έμειναν στην ακτή επιδιορθώνοντας το πλοίο τους. Ο «ΑΔΡΙΑΣ» πέρασε με χρυσά γράμματα στην παγκόσμια ναυτική ιστορία διότι κατάφερε να διανύσει 730 μίλια από την τουρκική ακτή ως την Αλεξάνδρεια παρά την εξαιρετικά κακή κατάσταση του πλοίου.

Η παρουσία του Ζουλφού Λιβανελί

Στην εκδήλωση τον λόγο πήρε ο γνωστός μουσικοσυνθέτης και συγγραφέας Ζουλφού Λιβανελί, «πρεσβευτής» της ελληνοτουρκικής φιλίας, ο οποίος αναφέρεται στο περιστατικό του «ΑΔΡΙΑ» στο πρόσφατο μυθιστόρημά του «Ο Ψαράς και Γιός του» (Εκδόσεις Πατάκη).

Μίλησε για την σημασία που έχει η πρωτοβουλία της «ΚΥΚΛΩΨ» να αναδείξει τόσο την έκθεση όσο και τα φωτογραφικά ντοκουμέντα της Δράμας από τα οθωμανικά της χρόνια. Ο κ. Λιβανελί θυμήθηκε την τεράστια συγκίνηση που βίωσε στην Ελλάδα όταν εμφανιζόταν σε συναυλίες με τον Μίκη Θεοδωράκη και την Μαρία Φαραντούρη.

Ένα πλούσιο φωτογραφικό αρχείο

Για το φωτογραφικό αφιέρωμα που περιλαμβάνει 135 λήψεις από γερμανικά, γαλλικά και ελληνικά ιδιωτικά και δημόσια αρχεία και συλλογές μίλησε η ιστορικός από την Δράμα Δρ. Γεωργία Μπακάλη. H έκθεση «Δράμα. Ένα Γεφύρι Φιλίας» παρουσιάζει τις απεικονίσεις της πόλης από την οθωμανική της περίοδο ως τις ημέρες μας καθώς και την υπέροχη φύση που την περιβάλλει. Από τις 135 φωτογραφίες οι 76 μαυρόασπρες φωτογραφίες με εικόνες από την καθημερινή ζωή στους μαχαλάδες, τα παζάρια, τα καφενεία, την εκπαίδευση και τις κοινωνικές εκδηλώσεις. Οι 50 εξ αυτών προέρχονται από την περίοδο μεταξύ των ετών 1896-1922 και οι υπόλοιπες 26 από την περίοδο μεταξύ των ετών 1925-1955.

Στις υπόλοιπες 59 έγχρωμες φωτογραφίες, οι 19 αποτυπώνουν από την σημερινή εικόνα της πόλης και οι 40 την πλούσια δραμινή φύση. Η έκθεση είναι ένα τεκμήριο φιλίας ανάμεσα σε δυο λαούς αλλά και μια πρόσκληση προς τους τρίτης, τέταρτης και πέμπτης γενιάς Δραμινούς που ζουν σήμερα στην Τουρκία. Στόχος είναι να μοιραστούν με την «ΚΥΚΛΩΨ» φωτογραφικά ντοκουμέντα των οικογενειών τους έτσι ώστε να εκδοθεί αργότερα ένα πλήρες βιβλίο για τη Δράμα.

Ιδιαίτερο χειροκρότημα κέρδισε ο Τούρκος μουσικός Ερντέμ Σιμσεκ που ερμήνευσε το γνωστό τουρκικό παραδοσιακό τραγούδι «Το Γεφύρι της Δράμας» που χάρισε στην έκθεση τον τίτλο της καθώς και άλλους παραδοσιακούς σκοπούς.

Η έκθεση θα διαρκέσει ως και τις 31 Μαΐου 2024.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com