Εχουν δρομολογηθεί έργα αποκατάστασης για τη Γέφυρα της Καρύταινας

Απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ. Μενδώνη, στην επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας Φ. Πιπιλή, με θέμα: «Άμεσες ενέργειες για τη διάσωση της Γέφυρας της Καρύταινας»

by Times Newsroom

Την προτεραιότητα που δίνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στη διάσωση της ιστορικής πέτρινης Γέφυρας της Καρύταινας, μία από τις εμβληματικότερες μεσαιωνικές γέφυρες της Ελλάδας, αλλά και εξαιρετικά σημαντική ως δείγμα τοπικής αρχιτεκτονικής και κατασκευαστικό έργο της εποχής, επισήμανε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας Φωτεινής Πιπιλή.

Η Λίνα Μενδώνη, επιβεβαίωσε τις φθορές και τις βλάβες που παρουσιάζει η Γέφυρα της Καρύταινας, ιστορικό διατηρητέο μνημείο προστατευόμενο από τον Αρχαιολογικό Νόμο, και αναφέρθηκε στα έργα αποκατάστασης που έχει ήδη δρομολογήσει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της ανάθεσης των μελετών, ενταγμένες στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που αναμένεται να δημοπρατηθούν εντός του Φεβρουαρίου 2022.

Στη δευτερολογία της, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ανέφερε ότι οι φθορές και οι βλάβες της Γέφυρας είχαν ήδη καταγραφεί από το 2014 από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και το 2015 είχε ετοιμαστεί η σχετική τεχνική έκθεση. Εντούτοις, κατά την περίοδο 2015-2019, δεν προχώρησε κανένα έργο για την αποκατάσταση του μνημείου, κάτι το οποίο αποτελεί «κανόνα» για πληθώρα έργων πολιτισμού αυτής της περιόδου ανά την επικράτεια. Μόλις ολοκληρωθεί η εκπόνηση των μελετών, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα προχωρήσει στην εκτέλεση του έργου.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή