Η Γερμανία, η Γαλλία, η Δανία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Τσεχική Δημοκρατία υπέβαλαν 16 προτάσεις για την επιβολή νέων κυρώσεων της ΕΕ εις βάρος του Ιράν για την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, όπως είπε σήμερα μια πηγή του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Τα προταθέντα μέτρα θα στοχοθετούν πρόσωπα και θεσμούς κατά κύριο λόγο που θα ευθύνονται για την καταστολή των διαδηλώσεων σε εθνικό επίπεδο, οι οποίες πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο υπό κράτηση από την αστυνομία ηθών μιας 22χρονης Ιρανής, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Οι χώρες αυτές που προτείνουν την επιβολή κυρώσεων επιδιώκουν να ληφθεί απόφαση από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της 17ης Οκτωβρίου χωρίς να αναμένεται να υπάρξει αντίδραση από τις χώρες μέλη, όπως έγραψε το περιοδικό Spiegel, το οποίο πρώτο μετέδωσε την είδηση.
“Εργαζόμαστε αδιάκοπα για να εφαρμόσουμε αυτές τις προτάσεις”, είπε η πηγή.
Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε σήμερα ότι η καταστολή των διαδηλώσεων από τις ιρανικές αρχές είναι “μια έκφραση απόλυτου φόβου απέναντι στην εκπαίδευση και την δύναμη της ελευθερίας” και δεσμεύτηκε για κυρώσεις.
“Είναι επίσης δύσκολο να δεχτούμε ότι οι επιλογές μας στην εξωτερική πολιτική είναι περιορισμένες. Αλλά μπορούμε να ενισχύσουμε την φωνή τους, να προκαλέσουμε δημοσιότητα, να επιρρίψουμε ευθύνες και να επιβάλουμε κυρώσεις. Και αυτό κάνουμε”, έγραψε στο Twitter η Μπέρμποκ.
Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, οι οποίες ξεκίνησαν στην κηδεία της 22χρονης Μαχσά Αμινί στις 17 Σεπτεμβρίου στην κουρδική πόλη Σακέζ, εξελίχθηκαν στην μεγαλύτερη ένδειξη εναντίωσης προς τις ιρανικές αρχές εδώ και χρόνια με πολλούς να κάνουν έκκληση να τερματιστεί η εξουσία του θεοκρατικού καθεστώτος που διαρκεί εδώ και πάνω από τέσσερις δεκαετίες.