Εμπόδια συναντά στη Μασσαλία η προσπάθεια Γάλλου ακαδημαϊκού υπέρ της διάσωσης αρχαίου ελληνικού λατομείου

Πολλοί Μασσαλοί έχουν κινητοποιηθεί στον απόηχο της έκκλησης του Μπεβερινί «για να σώσουν ό,τι μπορεί να σωθεί» και «να γλιτώσουν το λατομείο από το θάψιμο».

by Times Newsroom

Στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Γάλλος ακαδημαϊκός Ζαν-Νόελ Μπεβερινί για τη διάσωση ενός αρχαίου ελληνικού λατομείου, που βρίσκεται στην περιοχή του Κορντερί, στο κέντρο της Μασσαλίας, αλλά και στην αδιαφορία, αν όχι εχθρότητα, των τοπικών αρχών αναφέρεται δημοσίευμα στη γαλλική εφημερίδα Le Méridional.

 

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι πολλοί Μασσαλοί έχουν κινητοποιηθεί στον απόηχο της έκκλησης του Μπεβερινί «για να σώσουν ό,τι μπορεί να σωθεί» και «να γλιτώσουν το λατομείο από το θάψιμο».

Αναφέρεται, επίσης, ότι η Ελληνική Πρεσβεία ανταποκρίθηκε θετικά σε αυτό το κάλεσμα για βοήθεια, πλην όμως οι τοπικοί άρχοντες δείχνουν να αποφεύγουν το ζήτημα αρνούμενοι ακόμη και να απαντήσουν σε σχετική επιστολή της ελληνικής πλευράς.

Επί του θέματος του λατομείου, που όπως σημειώνεται «αποτελεί έκφραση της ίδιας της προέλευσης της Μασσαλίας», η εφημερίδα αναφέρει τα εξής:

“Σε κάθε περίπτωση, η ωμή αγένεια των αιρετών της Μασσαλίας δεν τιμά τη Μασσαλία. Αυτή η εκκωφαντική σιωπή είναι προσβολή για μια φιλική ξένη αντιπροσωπεία που εκφράζει την επιθυμία να μην δει τους θησαυρούς της ελληνικής κληρονομιάς της πόλης να θάβονται. Το επιχείρημα των αιρετών της Μασσαλίας σύμφωνα με το οποίο οι αποφάσεις για το θέμα αυτό ανήκουν στο κράτος είναι εντελώς απαράδεκτο”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή