Εορταστικές δράσεις από το ΠΙΟΠ στη Χίο

by Times Newsroom

Με αφορμή τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει εορταστικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους, στο Μουσείο Μαστίχας Χίου και στον Μορφωτικό Σύνδεσμο Βαρβασίου Χίου Βιβλιοθήκη «ο Φάρος».

Αναλυτικά:

Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου (ώρα 15:00)
«Μεταξένια στολίδια!» στο Μουσείο Μαστίχας Χίου
Με έμπνευση το Μουσείο Μετάξης του Δικτύου Μουσείων ΠΙΟΠ, οργανώνεται δημιουργικό εργαστήρι για παιδιά, ηλικίας 6 έως 12 ετών. Οι μικροί φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να κατασκευάσουν μοναδικά στολίδια με κουκούλια, κορδέλες, λαμπερές χάντρες και χρυσές κλωστές για να στολίσουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο τους.

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου (ώρα 11:00)
«Τα πιο όμορφα αετουδάκια» στην αίθουσα εκδηλώσεων του «Φάρου»
Στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «απέναντι» οργανώνεται, σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Σύνδεσμο Βαρβασίου Χίου Βιβλιοθήκη «ο Φάρος», εργαστήρι παραδοσιακής ζαχαροπλαστικής, για οικογένειες. Ακολουθώντας την παραδοσιακή συνταγή, οι Μικρασιάτισσες χρυσοχέρες του «Φάρου», θα καθοδηγήσουν μικρούς και μεγάλους να ετοιμάσουν τα πρωτοχρονιάτικα γλυκά «αετούδια» ή «αετουδάκια». Πρόκειται για γλυκά που έφτιαχναν οι Μικρασιάτες στη Σμύρνη και στην περιοχή της χερσονήσου της Ερυθραίας, λίγες μέρες πριν την Πρωτοχρονιά και πήραν το όνομά τους από την ξύλινη ή μαρμάρινη σφραγίδα που τα σχηματίζει σαν δικέφαλους αετούς. Στη συνέχεια, τα γλυκά θα προσφερθούν στους ωφελούμενους του Γηροκομείου Χίου «Ζωρζής Γ.Μιχαληνός».

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου (ώρα 11:00)
«Αγιοβασιλιάτικα Καραβάκια» στο Μουσείο Μαστίχας Χίου
Με αφορμή την περιοδική έκθεση «απέναντι», παιδιά, ηλικίας 6 έως 12 ετών, θα κατασκευάσουν αγιοβασιλιάτικα καραβάκια, αντλώντας έμπνευση από το ομώνυμο έθιμο της Χίου, που αναβίωσε με την έλευση των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Σύμφωνα με το έθιμο, ομάδες παιδιών ή νέων προετοίμαζαν καράβια όλη τη χρόνια, τα οποία συνήθιζαν να περιφέρουν στις γειτονιές την παραμονή της Πρωτοχρονιάς τραγουδώντας «παινέματα», ενώ στη σύγχρονη εποχή γίνεται διαγωνισμός με βράβευση του καλύτερου καραβιού.

Υπενθυμίζεται ότι η περιοδική έκθεση «απέναντι», που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (Ο.Π.Σ.Ε.), παρουσιάζεται στο Μουσείο Μαστίχας Χίου έως 31.3.2024, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η συμμετοχή στα εργαστήρια και τα υλικά είναι δωρεάν.
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Για πληροφορίες και κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 22710 72212 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00).

ΠΙΟΠ | Μουσείο Μαστίχας Χίου
Πυργί, Θέση Ράχη (Τεπέκι), 821 02 Χίος
Τ.: 22710 72212 | www.piop.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com