Ερυθρά Θάλασσα: Επέστρεψαν 2 δεξαμενόπλοια παρά την ένταση με τους Χούθι

Πίσω στην Ερυθρά Θάλασσα επέστρεψαν δύο πετρελαιοφόρα που είχαν αρχικά πλεύσει μακριά από το στενό Bab al-Mandab

by Times Newsroom

Πίσω στην Ερυθρά Θάλασσα επέστρεψαν δύο πετρελαιοφόρα που είχαν αρχικά πλεύσει μακριά από το στενό Bab al-Mandab, λόγω κλιμάκωσης της έντασης μετά τα πλήγματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατά των ανταρτών Χούθι της Υεμένης.

Κυνηγούν το πλεονέκτημα

Όπως μεταδίδει το Reuters, δεν κατέστη σαφές τι προκάλεσε την επιστροφή των δύο δεξαμενόπλοιων στο κομβικής σημασίας θαλάσσιο πέρασμα, ωστόσο ορισμένοι αναλυτές του κλάδου υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες των οποίων τα πλοία αψηφούν τους κινδύνους στην Ερυθρά Θάλασσα ενδέχεται να αποκτήσουν πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους.

«Θα μπορούσε να ισχύει ότι ορισμένοι ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων είναι πρόθυμοι να περάσουν από την Ερυθρά Θάλασσα, εάν το ναύλο είναι σωστό», δήλωσε ο Alberto Ayuso Martin, επικεφαλής έρευνας της Medco Shipbrokers με έδρα την Ισπανία. 

Μείωση της κίνησης

Η συνολική κίνηση των πετρελαιοφόρων δεξαμενόπλοιων μέσω του πορθμού Bab al-Mandab ήταν 58% χαμηλότερη από τον μέσο όρο του 2023 κατά το διάστημα 13-17 Ιανουαρίου, δήλωσε η Mary Melton της εταιρείας αναλύσεων Vortexa.

Τα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν «καθαρά» καύσιμα, όπως ντίζελ και καύσιμα αεροσκαφών, έχουν πληγεί περισσότερο από εκείνα που μεταφέρουν υπολειμματικά καύσιμα (μαζούτ) και αργό πετρέλαιο.

Άγνωστος ο προορισμός

Οι ιδιοκτήτες των φορτίων που μεταφέρουν τα δύο δεξαμενόπλοια που κατευθύνονται εκ νέου προς την Ερυθρά Θάλασσα, καθώς και οι προορισμοί τους, δεν είναι σαφείς, αλλά και τα δύο πλοία είχαν δώσει σήμα για λιμάνια της Σαουδικής Αραβίας στην Ερυθρά Θάλασσα την περασμένη εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι ο σαουδαραβικός πετρελαϊκός γίγαντας Aramco μπορεί να παρακάμψει το Bab al-Mandab λόγω ενός πετρελαιαγωγού που συνδέει τις ανατολικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας με τις δυτικές ακτές της, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Amin Nasser.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com