Φωτεινή τριάδα της προσωπικότητας

Η φωτεινή τριάδα της προσωπικότητας (Light triad of personality) αποτελείται από τον Καντιανισμό, τον ανθρωπισμό και την πίστη στην ανθρωπότητα. Τα άτομα με αυτά τα χαρακτηριστικά κινητοποιούνται κυρίως από την οικειότητα, την ανάγκη δηλαδή για κοντινές σχέσεις και τις υπερβατικές αξίες του εαυτού. 

by Times Newsroom

Η φωτεινή τριάδα της προσωπικότητας (Light triad of personality) αποτελείται από τον Καντιανισμό, τον ανθρωπισμό και την πίστη στην ανθρωπότητα. Τα άτομα με αυτά τα χαρακτηριστικά κινητοποιούνται κυρίως από την οικειότητα, την ανάγκη δηλαδή για κοντινές σχέσεις και τις υπερβατικές αξίες του εαυτού.

Η φωτεινή τριάδα αναπτύχθηκε σε αντίθεση με τη σκοτεινή τριάδα, που αποτελείται από τον ναρκισσισμό, τον Μακιαβελισμό και την ψυχοπάθεια. Πρόκειται για δύο σύνολα προσωπικοτήτων, που σχετίζονται και με άλλα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, όπως είναι η διάνοια και το άνοιγμα στην εμπειρία. Προσωπικότητες με χαρακτηριστικά φωτεινής τριάδας είναι ο Γκάντι και ο Νέλσον Μαντέλα.

Η φωτεινή τριάδα της προσωπικότητας περιλαμβάνει χαρακτηριστικά που εμφανίζονται πιο συχνά σε άτομα που έχουν πιο «φωτεινά» μοντέλα σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών στην καθημερινή τους ζωή.

Όσον αφορά τα τρία φωτεινά χαρακτηριστικά:

Ο Καντιανισμός αναφέρεται στην τάση ορισμένων να αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους με βάση κάποιο σκοπό που έχουν ο καθένας για τον εαυτό του, παρά ως άβουλα όντα.

Ο ανθρωπισμός αναφέρεται στην πίστη των ανθρώπων στην εγγενή αξιοπρέπεια και αξία των άλλων ανθρώπων.

Η πίστη στην ανθρωπότητα περιγράφει μια συνολική τάση να βλέπει το άτομο το καλύτερο στους άλλους ανθρώπους και να πιστεύει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι βασικά καλοί.

Ο Kaufman και συν. (2019) μελέτησαν ποιες πτυχές της προσωπικότητας ενός ατόμου κάνουν το άτομο να είναι «καλό». Όλοι οι άνθρωποι έχουν θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά στην προσωπικότητά τους, ενώ τα φωτεινά στοιχεία οδηγούν σε διαφορετικά μοντέλα σκέψης και συμπεριφοράς.

Το άτομο που συγκεντρώνει περισσότερα στοιχεία από τη φωτεινή τριάδα της προσωπικότητας έχει περισσότερο την τάση να προωθεί στρατηγικά πλάνα, να συνεργάζεται, να έχει πολύ καλή ακαδημαϊκή πορεία και να εξελίσσεται…

Τα άτομα που φέρουν τα χαρακτηριστικά της φωτεινής τριάδας της προσωπικότητας έχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώνουν περισσότερα θετικά συναισθήματα, να λαμβάνουν περισσότερη ικανοποίηση από τη ζωή, να έχουν μεγαλύτερη προσωπική ανάπτυξη, να εκδηλώνουν περισσότερο αλτρουισμό και ευγνωμοσύνη, να εκφράζουν συγχώρεση και ελπίδα, κουράγιο, να είναι πιο ώριμα και αυθεντικά, να έχουν περισσότερα δυνατά σημεία στον χαρακτήρα τους και να συμμετέχουν σε θετικές ρομαντικές σχέσεις (Kaufman και συν., 2019).

Πηγές:

________________________________________________________________

Κουραβάνας Νικόλαος, Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

Posted by Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγος, MSc 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com