Γάζα: Άμεσες παύσεις των εχθροπραξιών και ανθρωπιστικούς διαδρόμους ζητεί η ΕΕ

Tην ανάγκη να οριστούν "ανθρωπιστικές παύσεις οι οποίες θα γίνουν σεβαστές", για να φτάσει η βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, υπογράμμισε ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για την Ανθρωπιστική βοήθεια, Γιανες Λέναρτσιτς, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ σήμερα στις Βρυξέλλες.

by Times Newsroom

«Η κατάσταση στη Γάζα είναι καταστροφική και χειροτερεύει ώρα με την ώρα», δήλωσε ο Λέναρτσιτς, τονίζοντας ότι πολλά πράγματα πρέπει να γίνουν σχετικά με αυτό. Πρώτα απ ‘όλα, όπως είπε, πρέπει να περάσουν μέσα στη Λωρίδα της Γάζας πολλά περισσότερα φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια για τους αμάχους. Δεύτερον, αυτές οι προμήθειες πρέπει να μπορέσουν να διανεμηθούν παντού όπου οι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια και γι’ αυτό «είναι επείγον να οριστούν ανθρωπιστικές παύσεις οι οποίες θα γίνουν σεβαστές». Τρίτον, τόνισε ο Επίτροπος Λέναρτσιτς, πρέπει να περάσουν επειγόντως στη Γάζα και καύσιμα, διότι περισσότερα από τα μισά νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας σταμάτησαν να λειτουργούν λόγω της έλλειψης καυσίμων.

«Ελπίζω ότι θα υπάρξει κατανόηση μεταξύ των 27 γι’ αυτά τα επείγοντα βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να ανακουφιστεί η Γάζα που σήμερα βιώνει μια πραγματική φρίκη», δήλωσε ο Γ. Λέναρτσιτς.

Μπορέλ: «Άμεσες παύσεις» των εχθροπραξιών στη Γάζα και «ανθρωπιστικοί διάδρομοι»

Οι 27 χώρες της ΕΕ, με κοινή δήλωσή τους για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ζητούν «άμεσες παύσεις» των εχθροπραξιών και τη δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων» , μεταξύ άλλων μέσω της αυξημένης χωρητικότητας στα συνοριακά περάσματα και μέσω μιας ειδικής θαλάσσιας οδού, έτσι ώστε η ανθρωπιστική βοήθεια να μπορεί να φτάσει με ασφάλεια στον πληθυσμό της Γάζας. Αυτό τόνισε σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δήλωσε «ικανοποιημένος» που και οι 27 χώρες της ΕΕ κατάφεραν να καταλήξουν σε μια «κοινή δήλωση» χθες, Κυριακή, το βράδυ – κάτι το οποίο, όπως είπε, ήταν «δύσκολο» να επιτευχθεί, λαμβανομένου υπόψη του διαφορετικού τρόπου με τον οποίο ψήφισαν οι χώρες της ΕΕ στα Ηνωμένα Έθνη πριν από δύο εβδομάδες. «Εργάστηκα όλο το σαββατοκύριακο για να παρουσιάσουμε μια ενωμένη προσέγγιση», ανέφερε ο Ζ. Μπορέλ.

Ειδικότερα, ο Μπορέλ είπε ότι σε αυτήν την κοινή δήλωσή τους οι χώρες της ΕΕ ζητούν «άμεσες παύσεις» των εχθροπραξιών και τη δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων» για να αντιμετωπιστεί η «δεινή κατάσταση» στη Λωρίδα της Γάζας. Οι «27» ζητούν επίσης από το Ισραήλ να επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να εξασφαλίσει την προστασία των αμάχων. Παράλληλα καταδικάζουν τη Χαμάς, που χρησιμοποιεί τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας και τα νοσοκομεία ως «ανθρώπινη ασπίδα», και εκφράζουν την ανησυχία τους για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και ειδικότερα για τα νοσοκομεία. «Η Γάζα χρειάζεται περισσότερη βοήθεια σε νερό, τρόφιμα και καύσιμα», δήλωσε ο Ζ. Μπορέλ, σημειώνοντας ότι η βοήθεια αυτή βρίσκεται στα σύνορα με την Αίγυπτο και περιμένει το πράσινο φως για να περάσει μέσα στον πολιορκημένο θύλακα.

Εξάλλου, οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν σήμερα και πάλι για τη στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας\, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας και θα συνομιλήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Ουκρανό ομόλογό τους Ντμίτρο Κουλέμπα. «Η στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία συνεχίζεται με τη στρατιωτική υποστήριξη να έχει φτάσει τα 27 δισεκατομμύρια ευρώ – το μεγαλύτερο ποσό που έχει ποτέ συμφωνηθεί», τόνισε ο Ζ. Μπορέλ.

Τέλος, οι Υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν μια ξεχωριστή συνεδρίαση με τους ομολόγους τους από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπου θα συζητηθούν οι πρόσφατες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Διεύρυνση.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή