Γέφυρα του Καρόλου

...είναι μία από τις πλέον φημισμένες αψιδωτές και ιστορικές γέφυρες της Ευρώπης. Βρίσκεται στον ποταμό Μολδάβα στο κέντρο της Πράγας.

by Times Newsroom

Η Γέφυρα του Καρόλου (Karlův Most) είναι μία από τις πλέον φημισμένες αψιδωτές και ιστορικές γέφυρες της Ευρώπης. Βρίσκεται στον ποταμό Μολδάβα στο κέντρο της Πράγας. Η κατασκευή της άρχισε το 1357 υπό την αιγίδα του Καρόλου Δ΄ της Βοημίας προς τιμή του οποίου και φέρει το όνομα, και τελείωσε στην αρχή του 15ου αιώνα. Ήταν η σημαντικότερη σύνδεση μεταξύ της Παλαιάς Πόλης και των παρακείμενων περιοχών μέχρι το 1841. Επίσης, η κτιστή αυτή γέφυρα κατέστησε την Πράγα σημαντικό κόμβο στον εμπορικό δρόμο μεταξύ της Ανατολικής και της Δυτικής Ευρώπης.
Η γέφυρα ονομάστηκε αρχικά «Πέτρινη Γέφυρα» (Kamenný Most) ή «Γέφυρα της Πράγας» (Pražský Most) και από το 1870 «Γέφυρα του Καρόλου».

Η γέφυρα έχει μήκος 516 μέτρα και σχεδόν 10 μέτρα πλάτος, είναι αψιδωτή, φέρει 16 αψίδες που στηρίζονται σε 15 εγκάρσια βάθρα. Η γέφυρα διακοσμείται σ΄ όλο το μήκος της με 30 αγάλματα και γλυπτά, τα περισσότερα από τα οποία χρονολογούνται από το 1700.

Το κτίσιμο

Η ανάγκη μιας νέας γέφυρας προέκυψε αφότου η παλαιά «Γέφυρα της Ιουδίθ», που χτίστηκε περίπου το 1170, καταστράφηκε από πλημμύρες το 1342. Η κατασκευή της νέας γέφυρας ξεκίνησε το 1357 και τελείωσε στην αρχή του 15ου αιώνα.

Οι πύργοι στη γέφυρα υποβλήθηκαν σε μια εκτενή ανακαίνιση μεταξύ των ετών 1874 και 1883. Το 1890, μια καταστρεπτική πλημμύρα χτύπησε την Πράγα και προκάλεσε σοβαρές φθορές στη Γέφυρα του Καρόλου. Οι εργασίες επισκευής διήρκεσαν δύο έτη: η γέφυρα ανοίχτηκε πάλι στις 19 Νοεμβρίου 1892. Το κόστος των επισκευών έφθασε τις 665.000 κορώνες.

20ός αιώνας

Στην αρχή του 20ού αιώνα η Γέφυρα του Καρόλου γνώρισε μια απότομη άνοδο στην κυκλοφορία της. Στις 15 Μαΐου 1905 η γραμμή που εξυπηρετούσε την κυκλοφορία με ιππήλατα αντικαταστάθηκε από μία γραμμή τραμ, η οποία με τη σειρά της αντικαταστάθηκε το 1908 με μία λεωφορειακή γραμμή.

Μια βασική επισκευή της γέφυρας πραγματοποιήθηκε μεταξύ του 1965 και του 1978, βασισμένη σε μια συνεργασία μεταξύ διάφορων επιστημονικών και πολιτιστικών ιδρυμάτων. Η σταθερότητα των πυλώνων της γέφυρας ενισχύθηκε, όλες οι σπασμένες πέτρες αντικαταστάθηκαν, η άσφαλτος αφαιρέθηκε και η κυκλοφορία για τα οχήματα απαγορεύθηκε, ώστε να είναι προσιτή μόνο στους πεζούς. Η επισκευή κόστισε 50 εκατομμύρια κορώνες. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 άρχισε μια νέα ανακατασκευή.

Από την αρχή της νέας χιλιετίας, οι περισσότεροι από τους εμπειρογνώμονες εμφανίστηκαν να συμφωνούν ότι η προηγούμενη ανακατασκευή δεν ήταν άψογη, αλλά αμφισβητήθηκε και η ανάγκη για περαιτέρω παρέμβαση στη γέφυρα. Εντούτοις, μετά από την καταστρεπτική πλημμύρα το 2002, η οποία προκάλεσε μόνο δευτερεύουσες ζημιές στη γέφυρα, αποφασίστηκε η επισκευή και σταθεροποίηση των δύο πυλώνων (αριθμοί 8 και 9) από την πλευρά «Μάλα Στράνα». Η ανακατασκευή θα τελειώσει το 2007, ενώ θα αποφευχθεί το κλείσιμο της γέφυρας.

Αγάλματα στη γέφυρα

Η γέφυρα φέρει 30, κυρίως μπαρόκ, αγάλματα. Τα περισσότερα δημιουργήθηκαν μεταξύ του 1683 και του 1714. Απεικονίζουν διάφορους αγίους προστάτες εκείνης της περιόδου. Οι πιο διάσημοι γλύπτες της εποχής συμμετείχαν στη διακόσμηση της γέφυρας. Ανάμεσα στα πιο διάσημα αγάλματα συγκαταλέγονται εκείνα που απεικονίζουν τον Εσταυρωμένο, την Αγία Λιουτγάρδη, τον Άγιο Ιωάννη του Νέπομουκ, τον Άγιο Βίτο, τις αγίες Βαρβάρα, Μαρίνα και Ελισάβετ και άλλα. Με αφετηρία το 1965, όλα τα αγάλματα έχουν αντικατασταθεί συστηματικά από αντίγραφα και τα πρωτότυπα έχουν εκτεθεί στο lapidarium του Εθνικού Μουσείου της Τσεχίας.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com