Γιάννης Καστρίτσης | Πίσω στα Χωράφια | Εγκαίνια: Παρασκευή 12 Μαΐου 2023, 19:00 – 22:00

Η έκθεση παρουσιάζεται στην αίθουσα τέχνης «εκφραση - γιαννα γραμματοπουλου»

by Times Newsroom

Η αίθουσα τέχνης «εκφραση – γιαννα γραμματοπουλου», παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Γιάννη Καστρίτση με τίτλο Πίσω στα Χωράφια.

Τα έργα της έκθεσης δημιουργήθηκαν από τον καλλιτέχνη την τελευταία χρονική περίοδο. Πρόκειται για ένα ζωγραφικό-γλυπτικό περιβάλλον όπου έργα ζωγραφικής με ποικίλα μέσα έρχονται σε συνομιλία με ένα μεγάλο κοπάδι πήλινων ζώων. Με τον συμβολικό τίτλο «Πίσω στα χωράφια», ο καλλιτέχνης κάνει ένα σχόλιο στην απομάκρυνση του σύγχρονου ανθρώπου από το φυσικό περιβάλλον και την αποξένωσή του από την βιωματική πρόσληψη της φύσης.

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης παρατηρεί για την τελευταία του δουλειά: «Προσπάθησα να δω τη φύση ως άγνωστη οντότητα, ως νέα πρόκληση και ταυτόχρονα ως ερώτημα, κατά πόσον στις μέρες μας μπορεί να αποτελεί σημείο αναφοράς, δημιουργική αφετηρία. Η ιδέα να ξανασυναντήσω τον νεαρό μυθικό βοσκό Άττη, που βόσκει σε ένα βουνό το κοπάδι του πάντα με συνεπαίρνει. Ως τότε θα φτιάχνω πήλινα ζώα  και αναπαραστάσεις τοπίων ευελπιστώντας να συμπεριλάβω κάτι από την ακατέργαστη ματιά των ζώων…»

Ο ιστορικός της τέχνης Γιάννης Μπόλης σημειώνει για το έργο του Καστρίτση:  «Η οπτική του πρόθεση να προσεγγίσει όψεις του τοπίου συγκεράζεται με μια εσωτερική λυρική-ρομαντική διάθεση που προσδίδει στην απεικόνιση του κόσμου, ψυχικό θάλπος, συναισθηματική δύναμη και εκφραστική αλήθεια. Με αμιγώς ζωγραφικά μέσα, με συνθετική ακρίβεια και με σχεδιαστικές και χρωματικές ποιότητες παρουσιάζει έναν κόσμο ρευστό, παραδομένο στα στοιχεία της φύσης, ξεπερνώντας ωστόσο την ιμπρεσιονιστική καταγραφή για να φτάσει σε ρεαλιστικές πραγματώσεις»

Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 12 Μαΐου  2023, 19:00 – 22:00

Διάρκεια:  12 Μαΐου – 10 Ιουνίου 2023

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή