Οργή Ερντογάν για Economist: Δεν θα επιτρέψουμε να κατευθύνουν την εθνική βούληση

«Δεν θα επιτρέψουμε να κατευθύνεται η εσωτερική μας πολιτική και να επηρεάζεται η εθνική βούληση από τα εξώφυλλα των περιοδικών, που αποτελούν τον επιχειρησιακό μηχανισμό των παγκόσμιων δυνάμεων», αναφέρει ο Ερντογάν, μετά το άρθρο - κόλαφο του Economist

by Times Newsroom

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, φαίνεται πως είναι ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το άρθρο – κόλαφο του Economist, που λίγο πριν τις εκλογές στην Τουρκία, κάνει λόγο για έξωση του σουλτάνου και αποθεώνει τον αντίπαλό του.

Σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό, ενδεχόμενη επικράτηση του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου,  θα αποτελέσει μήνυμα επικράτησης της «γνήσιας Δημοκρατίας» απέναντι σε σύγχρονες προσπάθειες υπονόμευσής της από πλευράς σύγχρονων αυταρχικών ηγετών.

Αρθρο κόλαφος

Μάλιστα το βρετανικό περιοδικό είχε αφιερώσει και το εξώφυλλό του στο θέμα. Ο τίτλος ήταν: «Οι πιο σημαντικές εκλογές του 2023», ενώ εκεί τονιζόταν: «Πρέπει να φύγει, σώστε την δημοκρατία», ενώ καλούσε τους πολίτες της Τουρκίας να πάνε να «ψηφίσουν».

«Αν η Τουρκία αποπέμψει τον αυταρχικό ηγέτη της, οι δημοκράτες σε όλο τον πλανήτη θα αναθαρρήσουν», σύμφωνα με τον Economist, που υποστηρίζει πως η «έξωση» του Ερντογάν θα  φέρει πολλά καλά στην Τουρκία και θα βελτιώσει τις σχέσεις της με τη Δύση, αλλά και τους γείτονές της.

«Σε περίπτωση ήττας του, αυτή θα ήταν μια εντυπωσιακή πολιτική ανατροπή με παγκόσμιες διαστάσεις. Ο τουρκικός λαός θα ήταν πιο ελεύθερος, λιγότερο φοβισμένος και -σε βάθος χρόνου- ζώντας με μεγαλύτερη ευημερία. Μια νέα κυβέρνηση θα αποκαθιστούσε τις ταλαιπωρημένες σχέσεις με τη Δύση. (Η Τουρκία είναι μεν μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά υπό τον Ερντογάν υπήρξε αποσταθεροποιητικός παράγοντας στη Μέση Ανατολή και επιδίωξε στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία). Κυρίως όμως, σε μια εποχή, όπου η κυριαρχία των αυταρχικών ηγετών βρίσκεται σε άνοδο, από την Ουγγαρία έως την Ινδία, η ειρηνική απομάκρυνση του Ερντογάν θα έδειχνε στους δημοκράτες παντού ανά τον κόσμο ότι οι αυταρχικοί ηγέτες μπορούν να νικηθούν», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

«Υποστηρίζουμε θερμά τον Κιλιτσντάρογλου»

Σύμφωνα με το περιοδικό «μια νίκη της αντιπολίτευσης θα ήταν επίσης καλή για τους γείτονες της Τουρκίας και υψηλής γεωπολιτικής αξίας για τη Δύση. Η Τουρκία αυτές τις μέρες είναι σχεδόν τελείως αποκομμένη από την υπόλοιπη Ευρώπη, αν και εξακολουθεί, τύποις, να είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ. Αυτό μπορεί να μη συμβεί ποτέ – αλλά ως Πρόεδρος ο Κιλιτσντάρογλου δεσμεύεται να τιμήσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να αρχίσει να απελευθερώνει τους πολιτικούς κρατούμενους του κ. Ερντογάν».

Στο άρθρο, γίνεται ξεκάθαρη η προτίμηση του περιοδικού στον Κιλιτσντάρογλου.

«Ο κ. Κιλιτσντάρογλου μπορεί να είναι λίγο βαρετός, αλλά είναι επίμονος δημιουργός συναινέσεων και γοητευτικά ταπεινός, το ακριβώς αντίθετο από τον αντίπαλό του. Αν κερδίσει, θα είναι μια τεράστια στιγμή για την Τουρκία, την Ευρώπη και τον παγκόσμιο αγώνα για γνήσια δημοκρατία. Ο κ. Ερντογάν έκανε κάποια καλά πράγματα τα πρώτα χρόνια της θητείας του, αλλά η σταθερή συσσώρευση υπερβολικής εξουσίας στα χέρια του, θόλωσε την κρίση του και το αίσθημα ηθικής του, όπως τείνει να συμβαίνει. Υποστηρίζουμε θερμά τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ως τον επόμενο πρόεδρο της Τουρκίας».

Έξαλλος ο Ερντογάν

Το δημοσίευμα, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του ίδιου του Ερντογάν, ο οποίος με ανάρτησή του,  το πρωί της Παρασκευής, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς να κάνει αναφορά στοn Economist, σημειώνει:

«Δεν θα επιτρέψουμε να κατευθύνεται η εσωτερική μας πολιτική και να επηρεάζεται η εθνική βούληση από τα εξώφυλλα των περιοδικών, που αποτελούν τον επιχειρησιακό μηχανισμό των παγκόσμιων δυνάμεων». Ο ίδιος κάνει έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου, εκτοξεύει κατηγορίες στη Δύση, υποστηρίζει ότι η κυβέρνησή του, «έχει περιορίσει τρομοκρατικές οργανώσεις με τις πολιτικές, διπλωματικές και στρατιωτικές της κινήσεις» και  έχει συμβάλει «στην επίλυση περιφερειακών κρίσεων με συμφωνίες και διαδρόμους για τα σιτηρά». Στέλνει, δε, το μήνυμα ότι «υπερασπιζόμαστε αποφασιστικά τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, του τουρκικού κόσμου».

Προηγήθηκε η αντίδραση του Ιμπραήμ Καλίν, του στενού συνεργάτη του Τούρκου προέδρου, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε, μεταξύ άλλων, « οι εποχές που δίνονταν εντολές στη χώρα μου τελείωσαν. Ο τουρκικός λαός θα έχει τον τελευταίο λόγο με την ψήφο του».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com