Γιατί οι Σουηδοί κατηγορούν την…Μπιγιονσέ για τον πληθωρισμό

Νομίζατε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα έφταιγαν για την αύξηση των τιμών; Μάλλον δεν ξέρατε ότι και η σταρ της ποπ Μπιγιονσέ έχει...βάλει το χεράκι της.

by Times Newsroom

Η έναρξη της παγκόσμιας περιοδείας της Μπιγιονσέ στη Σουηδία τον περασμένο μήνα, πυροδότησε μια τέτοια φρενίτιδα ζήτησης για ξενοδοχεία και γεύματα σε εστιατόρια, που φάνηκε στα οικονομικά στατιστικά της χώρας.

Ως αποτέλεσμα, Σουηδία κατέγραψε άνοδο του πληθωρισμού της στο 9,7%, υψηλότερο δηλαδή από τον αναμενόμενο.

Ο Michael Grahn, οικονομολόγος της Danske Bank, είπε ότι πιστεύει πως η άφιξη της Μπιγιονσέ στη Σουηδία πραγματικά έπαιξε ρόλο στην αύξηση των τιμών των ξενοδοχείων. Μπορεί επίσης να ήταν η δύναμη πίσω από την απροσδόκητα ισχυρή άνοδο των τιμών σε όλες τις υπηρεσίες αναψυχής και πολιτισμού, είπε.

«Δεν θα κατηγορούσα την ίδια την Μπιγιονσέ για το φαινόμενο του υψηλού πληθωρισμού, αλλά το γεγονός ότι υπήρξε παγκόσμιο ενδιαφέρον για τις συναυλίες της στη Σουηδία προφανώς συνετέλεσε λίγο σε αυτό», έγραψε ο οικονομολόγος σε email που έστειλε στο BBC.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πρώτη σόλο περιοδεία της Μπιγιονσέ μετά από επτά χρόνια σηματοδοτεί μια μεγάλη  στιγμή. Τουλάχιστον μια εκτίμηση δείχνει ότι το σερί θα μπορούσε να συγκεντρώσει σχεδόν 2 δισεκατομμύρια λίρες μέχρι τη λήξη του τον Σεπτέμβριο.

Οι αναζητήσεις για καταλύματα σε πόλεις στην περιοδεία αυξήθηκαν μετά την ανακοίνωσή της, ανέφερε η Airbnb. Τα εισιτήρια για πολλές συναυλίες εξαντλήθηκαν μέσα σε λίγες μέρες και οι τιμές εκτινάχθηκαν στα ύψη στην αγορά μεταπώλησης.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, 60.000 άνθρωποι κατέβηκαν στο Κάρντιφ, συμπεριλαμβανομένων οπαδών από τον Λίβανο, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Η ζήτηση για δωμάτια ξενοδοχείων που συνδέονται με τη συναυλία της Μπιγιονσέ στο Λονδίνο ήταν τόσο έντονη που σε μια περίπτωση, ορισμένες οικογένειες άστεγων που στεγάζονταν σε ξενοδοχείο από το τοπικό συμβούλιο, ακούστηκε πως έπρεπε να φύγουν, για να ανοίξουν χώρο στους θαυμαστές της…

Οι συναυλίες της Στοκχόλμης, όπου η Μπιγιονσέ έπαιξε σε ένα πλήθος των 46.000 ατόμων για δύο νύχτες, φέρεται να προσέλκυσαν θαυμαστές από όλο τον κόσμο – ειδικά από τις ΗΠΑ, όπου το ισχυρό δολάριο έναντι της σουηδικής κορώνας βοήθησε στο να φαίνονται τα εισιτήρια σχετικά φθηνά.

Σε ένα email στην Washington Post τον περασμένο μήνα, το Visit Stockholm περιέγραψε την άνθηση του τουρισμού στην πόλη ως το «φαινόμενο Μπιγιονσέ».

Ο πληθωρισμός στη Σουηδία κορυφώθηκε στο 12,3% τον Δεκέμβριο. Το ποσοστό 9,7% τον περασμένο μήνα μειώθηκε από 10,5% τον Απρίλιο, δείχνουν τα επίσημα στοιχεία. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές ανέμεναν περίπου 9,4%.

Το να έχει ένα αστέρι τέτοιο αντίκτυπο είναι «πολύ σπάνιο», είπε ο κ. Grahn στο BBC, προσθέτοντας ότι τα μεγάλα τουρνουά ποδοσφαίρου μπορούν να έχουν παρόμοιο αποτέλεσμα.

Ο ίδιος έγραψε στα social media ότι περίμενε ότι οι τάσεις θα επανέλθουν στο φυσιολογικό τον Ιούνιο.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com