Γιεργκ Ίμεντορφ (1945 – 2007) Γερμανός ζωγράφος και γλύπτης

Από το 1998 έπασχε από την «ασθένεια Λου Γκέριγκ», μία μυοατροφική σκλήρυνση που πλήττει τους κινητήριους νευρώνες, η οποία οδήγησε σταδιακά στην καθήλωσή του σε αναπηρικό καρότσι, στερώντας του τη δυνατότητα να ζωγραφίζει

by Times Newsroom

Ο Γιεργκ Ίμεντορφ (Jörg Immendorff, 14 Ιουνίου 1945 – 28 Μαΐου 2007) υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους Γερμανούς ζωγράφους και γλύπτες, εκπρόσωπος του γερμανικού εξπρεσιονισμού.

Γεννήθηκε στο Μπλέκεντε της Κάτω Σαξονίας. Ο πατέρας του ήταν στρατιωτικός και η μητέρα του γραμματέας. Μετά το χωρισμό των γονέων του, ο Ίμεντορφ φοίτησε σε οικοτροφείο, ενώ το 1963 εισήχθη στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Ντίσελντορφ (Kunstakademie Düsseldorf) σπουδάζοντας για τρία εξάμηνα σκηνογραφία, υπό την επίβλεψη του σκηνογράφου και ζωγράφου Τέο Ότο. Αργότερα υπήρξε μαθητής του Γιόζεφ Μπόις και επηρεάστηκε έντονα από το πνεύμα του. Μετά από μία σειρά έργων που βασίζονταν κυρίως στην απεικόνιση βρεφών, υιοθέτησε τη χρήση της λέξης «Lidl» — που παραπέμπει στη βρεφική γλώσσα — ιδρύοντας μία ομώνυμη «ακαδημία» και ασκώντας κριτική στο πολιτικό και καλλιτεχνικό κατεστημένο, μέσα από τη διοργάνωση πληθώρας εκδηλώσεων και διαδηλώσεων, δράση εξαιτίας της οποίας αποβλήθηκε τελικά από την Ακαδημία.

Η καθιέρωση

Από το 1968 εργάστηκε για δώδεκα χρόνια ως δάσκαλος τέχνης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στην πόλη του Ντίσελντορφ, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ασπάστηκε τον μαοϊσμό, δημιουργώντας έργα που παρέπεμπαν σε πολιτικές καταχωρήσεις. Το 1976 συνεργάστηκε με τον ζωγράφο Α. Ρ. Πενκ (ψευδώνυμο του Ραλφ Βίνκλερ), με τον οποίο οργάνωσε κοινές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και εκθέσεις. Την ίδια περίοδο χρονολογείται ένας από τους πιο γνωστούς κύκλους έργων του με τίτλο «Καφέ Γερμανία» (Café Deutschland), με εικόνες που λειτουργούν αλληγορικά, σχολιάζοντας τις ιδεολογικές αποκλίσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης και πηγή έμπνευσης τη διαίρεση της Γερμανίας. Η σειρά αυτή τον καθιέρωσε ως έναν από τους σημαντικότερους Γερμανούς καλλιτέχνες της γενιάς του, οδηγώντας επίσης στη διεθνή αναγνώρισή του. Το 1982 πραματοποίησε ατομική έκθεση στη Νέα Υόρκη, ενώ δύο χρόνια αργότερα οργανώθηκε έκθεση έργων του στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Οξφόρδης.

Ακαδημαϊκή σταδιοδρομία

Την περίοδο 1982-83 εργάστηκε ως επισκέπτης καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αμβούργου και αργότερα στη σχολή της Κολωνίας (1984-85). Το 1989 διορίστηκε καθηγητής στη Städelschule της Φρανκφούρτης, ενώ από το 1996 κατείχε έδρα στην Ακαδημία του Ντίσελντορφ. To 1997 τιμήθηκε ως μέλος της ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, ενώ τον επόμενο χρόνο τού απονεμήθηκε το βραβείο του Τάγματος της Τιμής από την ομοσπονδιακή δημοκρατία της Γερμανίας.

Η σύλληψη, η ασθένεια και το τέλος

Τον Αύγουστο του 2003 ο Ίμεντορφ συνελήφθη από τη γερμανική αστυνομία σε δωμάτιο πολυτελούς ξενοδοχείου με 21 γραμμάρια κοκαΐνης στην κατοχή του. Η δίκη του απασχόλησε την κοινή γνώμη και τελικά καταδικάστηκε σε 11 μήνες με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 150.000 ευρώ. Από το 1998 έπασχε από την «ασθένεια Λου Γκέριγκ», μία μυοατροφική σκλήρυνση που πλήττει τους κινητήριους νευρώνες, η οποία οδήγησε σταδιακά στην καθήλωσή του σε αναπηρικό καρότσι, στερώντας του τη δυνατότητα να ζωγραφίζει. Πέθανε το 2007, μετά από ανακοπή καρδιάς, στο Ντίσελντορφ.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com