«Γιορτές Πέτρας 2023» – Εργαστήρια για παιδιά από το ΠΙΟΠ και τα Άνθη της Πέτρας

by Times Newsroom

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και το σωματείο Φίλοι Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής-Άνθη της Πέτρας οργανώνουν εργαστήρια με θέμα τη διασύνδεση των παραδοσιακών τεχνικών της πέτρας και του μαρμάρου με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, για παιδιά, ηλικίας 6 έως 12 ετών. Τα εργαστήρια, διάρκειας δύο ωρών, θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023 στα Λαγκάδια και το Σάββατο 29 Ιουλίου 2023 στη Δημητσάνα.

Στόχος των εργαστηρίων, που υλοποιούνται στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων των Γιορτών της Πέτρας 2023 και του 5ου Εργαστηρίου της Παραδοσιακής Τέχνης της Πέτρας (Λαγκάδια, 24-30/7), είναι η γνωριμία της νεότερης γενιάς με δύο σημαντικά στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, της Παραδοσιακής Τέχνης της Πέτρας στα Λαγκάδια Αρκαδίας (εγγραφή στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας το 2017) και της Τηνιακής Μαρμαροτεχνίας (εγγραφή στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας το 2013 και στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO το 2015).

Ειδικότερα:

Παρασκευή 28/7 | Λαγκάδια | Δημοτικό Σχολείο (ώρες 18:00-20:00)
«Πέτρες που μιλούν-Μαστόροι που θυμούνται»
Μέσα από αφηγήσεις της παιδαγωγού Ελένης Κουσκουρέλου, τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και θα κατανοήσουν τη σχέση της Λαγκαδινής τέχνης της πέτρας με τη σημερινή εποχή μέσω της λιθογλυπτικής. Στη συνέχεια, θα επισκεφτούν το υπαίθριο εργαστήρι γλυπτικής που θα λειτουργεί στο πλαίσιο των Γιορτών Πέτρας 2023 και θα παρακολουθήσουν θεματική περιήγηση από την Αγγελική Αναστoπούλου (Γενική Γραμματέα του Σωματείου Άνθη της Πέτρας) σε σημαντικά τοπόσημα των Λαγκαδίων.

Σάββατο 29/7 | Δημητσάνα | Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης (ώρες 11:00-13:00)
«Σμιλεύοντας το μάρμαρο»
Οι μικροί φίλοι θα παρακολουθήσουν δραματοποιημένη αφήγηση με συνοδεία μουσικής του παιδικού βιβλίου του ΠΙΟΠ «Οι νότες που σμίλευαν το μάρμαρο» του Γιάννη Μιχαήλ, σε εικονογράφηση-καλλιτεχνικό σχεδιασμό Σοφίας Φόρτωμα. Την ιστορία θα ζωντανέψουν ο συγγραφέας και τα μέλη της Θεατρικής Ομάδας Ομίλου Πειραιώς Μαρία Δασκαλάκη και Παναγιώτα Σκλαβενίτη. Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γνωρίζοντας το μάρμαρο», κατά το οποίο τα παιδιά θα γνωρίσουν βασικά παραδοσιακά εργαλεία επεξεργασίας της πέτρας και του μαρμάρου και θα βιώσουν την εμπειρία της σμίλευσής τους με παραδοσιακές τεχνικές, υπό τους ήχους του λαούτου.

Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι δωρεάν.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, στο τηλέφωνο 27950 31630 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Αγγ. Γέροντα 6, Αθήνα
Τ: 210 3256922 | www.piop.gr

Φίλοι Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής-Άνθη της Πέτρας
28ης Οκτωβρίου 55, Νέα Πεντέλη
www.anthitispetras.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com