Γκουτέρες εναντίον εταιρειών τεχνολογίας: Κυνηγάτε απερίσκεπτα κέρδη από την τεχνητή νοημοσύνη

Σφοδρή επίθεση κατά των πολυεθνικών κολοσσών από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ

by Times Newsroom

Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας επιδιώκουν απερίσκεπτα κέρδη από την τεχνητή νοημοσύνη και απαιτείται επείγουσα δράση για τον μετριασμό των κινδύνων από τον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα, προειδοποίησε ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών.

Σε μια σφοδρή επίθεση κατά των πολυεθνικών κολοσσών της τεχνολογίας, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός ότι κάθε επίτευγμα στη γεννητική τεχνητή νοημοσύνη αυξάνει την απειλή των απρόβλεπτων συνεπειών.

Ο Γκουτέρες συνέδεσε τους κινδύνους από την Τεχνητή Νοημοσύνη με εκείνους που δημιουργεί η κλιματική κρίση και δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα δεν έχει στρατηγική για την αντιμετώπιση και των δύο.

Μιλώντας στο ελβετικό θέρετρο, ο επικεφαλής του ΟΗΕ προκάλεσε τους εκπροσώπους της τεχνολογικής βιομηχανίας που βρίσκονταν στο ακροατήριο να συνεργαστούν με τις κυβερνήσεις για τη θέσπιση προστατευτικών κιγκλιδωμάτων για την τεχνητή νοημοσύνη.

«Αυτή η τεχνολογία έχει τεράστιες δυνατότητες για τη βιώσιμη ανάπτυξη – αλλά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μόλις προειδοποίησε ότι είναι πολύ πιθανό να επιδεινώσει την ανισότητα», τόνισε ο ίδιος, αναφερόμενος στην έκθεση του ΔΝΤ που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

«Ισχυρές εταιρείες τεχνολογίας επιδιώκουν ήδη κέρδη αδιαφορώντας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ιδιωτική ζωή και τον κοινωνικό αντίκτυπο» τόνισε ο ίδιο, όπως αναφέρει ο Guardian.

Οι εταιρείες τεχνολογίας, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι θέτουν σε εφαρμογή συστήματα για να αποτρέψουν τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για εγκληματικούς ή άλλους κακόβουλους σκοπούς και επιμένουν ότι η νέα τεχνολογία θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες καταστρέφει.

Ο Γκουτέρες δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα, υποστηρίζοντας ότι οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΗΕ, πρέπει να διαδραματίσουν ρόλο για να διασφαλίσουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια δύναμη για το καλό.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή