Η χαμένη ευκαιρία μιας ανεκπλήρωτης ελπίδας!

Η Κεντροαριστερά ως η εγγυήτρια πολιτική δύναμη για το μέλλον της Ελλάδας

  • Του Γιώργου Ουρανού : ouranosgeo@gmail.com

Το ιστορικό

Η Αρχική σκέψη προήλθε από τις συζητήσεις, για την Κεντροαριστερά όπως αυτή διαμορφώθηκε στην Μεταπολιτευτική Ελλάδα και για τη δυνατότητα ενοποίησής της, όπως αυτές διατυπώθηκαν και σε άρθρο μας τον περασμένο Δεκέμβριο (*)! Λίγες ημέρες πριν τις Εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου, μετά από πολλές συζητήσεις με μέλη και στελέχη τόσο από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, όσο και από τη πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ανένταχτων του Κεντροαριστερού χώρου, καρποφόρησε μια πρωτοποριακή ιδέα. Αυτή ήταν, το να γραφεί μια επιστολή-πρόκληση προς τους δύο αρχηγούς των δύο κομμάτων, να υπογραφεί από τουλάχιστον εκατό άτομα από το όλον του χώρου της Κεντροαριστεράς αντιπροσωπευτικά από όλη την Ελλάδα, και να δημοσιοποιηθεί! Στους συμμετέχοντες στις συζητήσεις, συμπεριλαμβάνονταν και πρώην υπουργός που χαίρει της εμπιστοσύνης και των δύο κομμάτων.

Οι προϋποθέσεις

Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια της υπογραφής και της δημοσιοποίησης της επιστολής, θα ήταν το να καταφέρει το ΠΑΣΟΚ να συγκεντρώσει ποσοστό 12% τουλάχιστον, και αντίστοιχα 27% τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Τηρουμένων των αναλογιών και των δημοσκοπικών δεδομένων, τα ποσοστά αυτά φαίνονταν ως αρκετά πιθανά.

Ο σκοπός

Ο σκοπός θα ήταν, η επιστολή αυτή να λειτουργήσει ως πρόκληση-πρόσκληση ώστε να συγκροτηθεί μια προγραμματική πολιτική σύγκλιση ανάμεσα στους δύο πολιτικούς σχηματισμούς που κατά τη γνώμη μας παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες στις πολιτικές τους θέσεις. Εξάλλου στο Ευρωπαϊκό πολιτικό φάσμα το μεν ΠΑΣΟΚ είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος, του PESS, ο δε κος Τσίπρας ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ καλείται στις εξαμηνιαίες συγκλίσεις του PESS, ως παρατηρητής. Η συγκρότηση της πολιτικής αυτής σύγκλισης θα αποσκοπούσε στην κάθοδο με κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα και σαφέστατα με κοινό ψηφοδέλτιο υποψηφίων στις δεύτερες εκλογές. Εφόσον οι επόμενες εκλογές θα ήταν με λίστα υποψηφίων που καταρτίζεται από τον κάθε πολιτικό σχηματισμό, υποψήφιοι θα ήταν οι εκλεγμένοι και από τα δύο κόμματα στις εκλογές που ήδη είχαν διεξαχθεί, με ορισμένες επιπλέον συμπληρώσεις αναλογικά με τα κεκτημένα ποσοστά των κομμάτων.

Ο στόχος

Ο στόχος θα ήταν, ο πολιτικός σχηματισμός που θα είχε συγκροτηθεί, να κατακτήσει τη 1η θέση στις δεύτερες εκλογές που εκτιμούνταν ότι θα ήταν εφικτό. Αυτό θα έδινε το πλεονέκτημα του σχηματισμού, να κερδίσει το μπόνους των 45 ή και των 50 επιπλέον εδρών που δικαιούται ο 1ος σχηματισμός εξαιτίας του εκλογικού συστήματος της ενισχυμένης αναλογικής. Έτσι ο σχηματισμός θα κατάφερνε να σχηματίσει κυβέρνηση και να προσπαθήσει να εφαρμόσει το κοινό του πρόγραμμα.

Η προοπτική

Στη διάρκεια αυτής της διακυβέρνησης της χώρας, θα ξεκινούσε και μια δημιουργική και ειλικρινής συζήτηση για μια προσπάθεια ομογενοποίησης των πολιτικών θέσεων που θα μπορούσε να καταλήξει ακόμη και στην ενοποίηση του πολιτικού χώρου της Κεντροαριστεράς.

Η διάψευση και η ακύρωση

Δυστυχώς, τα αποτελέσματα των εκλογών ήταν εντελώς διαφορετικά από εκείνα που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις αλλά και που όλοι ανέμεναν. Έτσι λοιπόν οι προϋποθέσεις που ετίθεντο με τα ποσοστά 12% και 27% δεν μπόρεσαν να τηρηθούν ούτε κατ’ ελάχιστον. Ο σχεδιασμός λοιπόν δυστυχώς ακυρώθηκε εκ των πραγμάτων προτού καν αρχίσει!

H δημοσιοποίηση

Σήμερα λοιπόν πια είμαστε σε θέση και χάριν του δημοκρατικού πλουραλισμού να δημοσιοποιήσουμε την επιστολή μιας ανεκπλήρωτης ελπίδας. Θεωρούμε πως είναι ωφέλιμο τόσο για την λειτουργία της Δημοκρατίας μας, όσο και για το μέλλον της Κεντροαριστερής παράταξης και της επιθυμητής ενοποίησής της, η δημοσιοποίηση μιας ειλικρινούς πολιτικής ενέργειας που όμως δυστυχώς δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί. Πιστεύουμε πως η δημοσιοποίηση τέτοιων δράσεων και ενεργειών που βέβαια περιβάλλονται από ειλικρινείς προθέσεις, αποτελεί κίνηση που συμβάλει στην λειτουργία του ειλικρινούς διαλόγου στη Δημοκρατία μας.

Η επιστολή

Ανοικτή επιστολή προς τους αρχηγούς των κομμάτων του Κεντροαριστερού χώρου

κε Αλέξη Τσίπρα και κε Νίκο Ανδρουλάκη

Οι παρακάτω υπογράφοντες δεδηλωμένοι υποστηρικτές του Κεντροαριστερού χώρου, με την παρούσα μας επιστολή, απευθυνόμαστε σε εσάς, για να εκφράσουμε την αγωνία μας για την τύχη του λαού μας.

Δυστυχώς ο χώρος της Κεντροαριστεράς στη χώρα μας, τόσο για πολιτικούς όσο και για ιστορικούς λόγους καθυστέρησε αρκετά να καθοριστεί και να συγκεκριμενοποιηθεί! Ιστορικά όμως, οι ρίζες του ανιχνεύονται ακόμη και από τη δεκαετία του 1920, τόσο στις πεποιθήσεις της ‘’αριστερής’’ πτέρυγας του κόμματος των ‘’Φιλελευθέρων‘’ του Ελευθέριου Βενιζέλου, όσο και στο ‘’Δημοκρατικό Μανιφέστο’’ του Αλέξανδρου Παπαναστασίου που αποτέλεσε μια κατάφωρη καταδίκη των πολιτικών της Δεξιάς και του Παλατιού.

Ωστόσο από τα μέσα της δεκαετίας του 1930, τόσο με την κήρυξη της δικτατορίας του Μεταξά και τη Γερμανική κατοχή στο κατόπιν, όσο και με τη τραγική περίοδο του Εμφυλίου πολέμου εμποδίστηκε η κατοχύρωση και η ανάδειξή της ως ένα γνήσιο λαϊκό πολιτικό ρεύμα.

Στις μετέπειτα περιόδους, ο χώρος \ της Κεντροαριστεράς, εκφράστηκε από διάφορα κόμματα και πολιτικούς αρχηγούς, όπως τον Νικόλαο Πλαστήρα, τον Γεώργιο Παπανδρέου, αλλά και τον Ηλία Ηλιού.

Με την κήρυξη της δικτατορίας των συνταγματαρχών το΄67, συγχρόνως με την αναστολή των Δημοκρατικών θεσμών, ταυτόχρονα ανεστάλησαν και οι οποιεσδήποτε πολιτικές διεργασίες για την εγκαθίδρυση στη συνείδηση του λαού μας, των ιδεών για το Δημοκρατικό Σοσιαλισμό ή τη Σοσιαλδημοκρατία όπως είχε επικρατήσει ως ορολογία στον Ευρωπαϊκό χώρο.

Με την πτώση της χούντας τον Ιούλιο του΄74 και την επάνοδο της Δημοκρατίας, αναζωπυρώθηκαν οι ελπίδες του λαού μας, για το πώς θα μπορούσαν να καλυτερέψουν οι τύχες του, με μια Ελλάδα πραγματικά ανεξάρτητη, κοινωνικά απελευθερωμένη, και η οποία θα μπορούσε να εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες της.

Οι πολιτικές αυτές διαχρονικά, εκφράστηκαν από τα πολιτικά κόμματα, του ‘’ΠΑΣΟΚ’’, της ‘’ ΕΔΑ’’, αλλά και από το ‘’ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ και της ΠΡΟΟΔΟΥ’’ αλλά και της ‘’ΔΗΜΑΡ’’ λίγο αργότερα, όπως και από τους εμβληματικούς ηγέτες τους, τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Μπάμπη Δρακόπουλο, τον Μανώλη Γλέζο τον Ανδρέα Λεντάκη, τον Λεωνίδα Κύρκο.

Σε όλη αυτή τη χρονική διαδρομή των 50 περίπου χρόνων από τη Μεταπολίτευση και εντεύθεν, η χώρα μας κυβερνήθηκε από τις Κεντροαριστερές κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Κώστα Σημίτη, και τον Γιώργο Παπανδρέου για 22 χρόνια περίπου, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα για 5 χρόνια περίπου.

Θεωρούμε λοιπόν πως τα δύο πολιτικά κόμματα, στη βάση των πολιτικών τους, παρουσιάζουν πολλές συγκλίσεις, όπου κυριαρχούν οι πεποιθήσεις τους για μια δίκαιη Ελλάδα, που θα εφαρμόζει μια ανεξάρτητη Εθνική πολιτική, και συγχρόνως θα εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες για τους πολίτες της.

Προς τούτο:

  1. Είμαστε πεπεισμένοι πως το μέλλον του λαού μας μπορεί να εξασφαλιστεί και μόνον με τις παραπάνω πολιτικές που τυγχάνουν κοινές και για τα δύο κόμματα.
  2. Παράλληλα επίσης είμαστε πεπεισμένοι πως οι ανοίκειες πολιτικές του συντηρητικού χώρου, με τον άκρατο φιλελευθερισμό και την εφαρμοζόμενη ευνοιοκρατία προς τα ολιγοπώλια, είναι εκείνες που υποσκάπτουν το μέλλον του λαού μας, και τον οδηγούν τόσο στη κοινωνική του απαξίωση όσο και στην απόλυτη φτωχοποίησή του.
  3. Ακόμη ισχυριζόμαστε και αυτό διαπιστώνεται καθημερινά από τις διενεργούμενες δημοσκοπήσεις, ότι οι Έλληνες πολίτες στην πλειοψηφία τους τάσσονται με τις επιλογές του Κεντροαριστερού χώρου.

Αγαπητοί και αξιότιμοι πολιτικοί μας αρχηγοί:

Μιας και οι ιδέες που ενέπνευσαν τον Ανδρέα Παπανδρέου, συνεχίζουν να εμπνέουν και εσάς τους ίδιους, όπως και εμάς, ας γίνουν ο ενοποιητικός παράγοντας που θα μας φέρουν συνοδοιπόρους για την πολυπόθητη ‘’Αλλαγή’’.

Σας καλούμε λοιπόν εν ονόματι των νεότερων κοινωνικών και πολιτικών αγώνων του λαού μας, του Ανένδοτου και του 1- 1- 4 , των αγώνων των Λαμπράκηδων, όπως και εκείνων της αντιδικτατορικής πάλης του΄67-΄74, να προχωρήσετε σε ενέργειες με στόχο την πολιτική σύγκλιση!

Θεωρούμε, πως σήμερα δίδεται στον ευρύτερο πολιτικό χώρο της Δημοκρατικής παράταξης, η μοναδική ευκαιρία για να ξεκινήσει ένας ουσιαστικό διάλογος για την πολιτική αυτή σύγκλιση.

Η δυναμική των πολιτικών δυνάμεων έχει ήδη καταγραφεί και αποτελεί την εγγύηση για την πορεία της χώρας μας προς την ‘’ΑΛΛΑΓΗ’’ που όλοι ευχόμαστε και ευελπιστούμε.

  1. Σας καλούμε να αποφασίσετε την πρώτη κίνηση για την προσπάθεια της προγραμματικής σύγκλισης, ώστε να οδηγηθούμε στην επερχόμενη εκλογική μάχη. Αυτή θα είναι το να συμφωνήσετε για ενιαία κάθοδο με κοινό πρόγραμμα και κοινό ψηφοδέλτιο, και η οποία απόφασή σας, θα εγκριθεί από έκτακτα συνέδρια των δυο κομμάτων.
  2. Σας καλούμε να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων, για να καταγραφείτε στην ιστορία ως οι ηγέτες που λογάριασαν το όφελος του λαού μας, πάνω από τις οποιεσδήποτε προσδοκίες και φιλοδοξίες!

ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ

(*) Εφημερίδα ‘’ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ’’ 29/12/2022

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com