Η πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης ανεβαίνει στο Cloud

Η Επιτροπή ενώνει τις δυνάμεις της με τα κράτη - μέλη για τη δημιουργία συνεργατικού cloud για την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά

by Times Newsroom

Τις δυνάμεις της για τη δημιουργία ενός συνεργατικού cloud για την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά, το οποίο θα συμβάλει στη διαφύλαξη των θησαυρών του πολιτισμού μέσω ψηφιακής υποδομής, ενώνει η Ευρώπη. Μέχρι στιγμής, έχει ψηφιοποιηθεί μόνο το 30% έως 50% των πολιτιστικών συλλογών στην Ευρώπη. Τα ποσοστά είναι ακόμη χαμηλότερα για τις τρισδιάστατες αναπαραστάσεις μεγάλων δομών και τοπίων πολιτιστικής κληρονομιάς, που αποτελούν τη βάση για εις βάθος επιστημονική έρευνα.

Επιπλέον, τα περισσότερα πρότυπα που χρησιμοποιούνται δεν είναι ομοιόμορφα, ιχνηλάσιμα ή ασφαλή, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τους υλικούς και άυλους πολιτιστικούς θησαυρούς της Ευρώπης. Η πρωτοβουλία για το συνεργατικό cloud θα είναι μια υποδομή, που θα επιτρέψει τη διεπιστημονική συνεργασία μεγάλης κλίμακας μεταξύ ειδικών, όπως επιστημόνων, επιμελητών, αρχειονόμων και συντηρητών στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το υπολογιστικό νέφος αποσκοπεί στην προώθηση της συνεργασίας και της συνδημιουργίας μεταξύ του πολιτιστικού, του δημιουργικού και του τεχνολογικού τομέα. Θα προσφέρει τεχνολογίες αιχμής για την ψηφιοποίηση των τεχνουργημάτων, την έρευνα σχετικά με έργα τέχνης και την τεκμηρίωση δεδομένων. Έτσι θα επιτευχθεί σημαντική πρόοδος ως προς τη διατήρηση, τη συντήρηση και την αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς, οι οποίες θα αποκτήσουν και νέα ψηφιακή διάσταση.

Επίσης, το cloud θα διευκολύνει την πρόσβαση σε προηγμένες τεχνολογίες και άρει τα εμπόδια για τα μικρότερα και απομακρυσμένα ιδρύματα.

Ο πολιτισμός στο Cloud

Το cloud θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της Ε.Ε. “Ορίζων Ευρώπη” (2021-2027). Το πρόγραμμα διαθέτει για πρώτη φορά ομάδα που ασχολείται αποκλειστικά με τον τομέα “Πολιτισμός, δημιουργικότητα και πολυδεκτική κοινωνία”, με συνολικό προϋπολογισμό €2,28 δισ. για την περίοδο 2021-2027.

Η Επιτροπή θα συνεργαστεί στενά με τα κράτη – μέλη για την προετοιμασία του προγράμματος εργασίας του “Ορίζων Ευρώπη” για την υλοποίηση της δομής, των υπηρεσιών και των εργαλείων για την υποδομή cloud. Ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός ανέρχεται σε €110 εκατ., ενώ οι προσκλήσεις υποβολής προτάσεων θα δρομολογηθούν το 2023 και το 2024.

“Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης θα αποκτήσει νέα ψηφιακή διάσταση με το ευρωπαϊκό συνεργατικό cloud για την πολιτιστική κληρονομιά. Αυτή η ευρωπαϊκή προσπάθεια θα διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ ερευνητών, επιμελητών και άλλων επαγγελματιών από τον χώρο των μουσείων προκειμένου να διαφυλαχθεί η πολιτιστική μας κληρονομιά, να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε πολιτιστικό περιεχόμενο και να μπορούν οι μελλοντικές γενιές να το απολαμβάνουν για πολλά ακόμα χρόνια”, σχολίασε η Επίτροπος κυρία Μαρίγια Γκαμπριέλ.

Πηγή: http://www.sepe.gr/

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή