Η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τα σιτηρά – Ενημέρωσε επισήμως Τουρκία, Ουκρανία και ΟΗΕ

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα πως η Ρωσία ανέστειλε την συμμετοχή της στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

by Times Newsroom

“Στην πραγματικότητα, οι συμφωνίες της Μαύρης Θάλασσας έπαψαν να ισχύουν σήμερα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

“Δυστυχώς το μέρος αυτών των συμφωνιών που αφορούσε τη Ρωσία δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής, άρα η ισχύς της τερματίζεται”, πρόσθεσε.

“Μόλις εκπληρωθεί το ρωσικό μέρος των συμφωνιών, η ρωσική πλευρά θα επανέλθει στην εφαρμογή αυτής της συμφωνίας, αμέσως”, τόνισε.

Η συμφωνία αυτή που συνήφθη με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας τον περσινό Ιούλιο, είχε στόχο να ανακουφίσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση επιτρέποντας την ασφαλή εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών που είχαν αποκλειστεί στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ρωσία ενημέρωσε επισήμως την Τουρκία, την Ουκρανία και τον ΟΗΕ ότι τάσσεται κατά της παράτασής της, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Ο Μπόρις Γκριζλόφ επισήμανε ότι ειδοποίηση εστάλη από την πρεσβεία μέσω διπλωματικών διαύλων στην Ουκρανία και ότι η τήρηση της συμφωνίας τερματίζεται από τις 18 Ιουλίου.

Η ισχύς της συμφωνίας, η οποία παρατάθηκε μερικές φορές, εκπνέει σήμερα. Η Ρωσία δηλώνει εδώ και μήνες ότι δεν έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις για την παράτασή της.

Το Κρεμλίνο σημείωσε παράλληλα ότι η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει την συμμετοχή της στην συμφωνία για τα σιτηρά δεν συνδέεται με την επίθεση που σημειώθηκε τη νύχτα στη γέφυρα της Κριμαίας.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η θέση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν όσον αφορά την συμφωνία για τα σιτηρά ήταν γνωστή πριν από την επίθεση.

Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία για επίθεση τη νύχτα στη γέφυρα της Κριμαίας με ναυτικά drones, από την οποία έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι.

Έκκληση της Γερμανίας

Η Γερμανία εξακολουθεί να κάνει έκκληση στη Ρωσία να καταστεί δυνατή μια παράταση της συμφωνίας για την εξαγωγή σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε παράλληλα σήμερα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Ερωτηθείς επίσης σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων σχετικά με τις εκρήξεις στη γέφυρα της Κριμαίας, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι το Βερολίνο δεν σχολιάζει μεμονωμένες εξελίξεις στον πόλεμο.

Νωρίτερα σήμερα η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία αυτή που συνήφθη με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ τον περσινό Ιούλιο, σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτό δεν συνδέεται με τις εκρήξεις στη γέφυρα της Κριμαίας, τις οποίες η Μόσχα χαρακτήρισε ουκρανική τρομοκρατική επίθεση.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com