Η Βόρεια Κορέα ανοίγει τα σύνορά της για τους πολίτες της που βρίσκονται στο εξωτερικό μετά από τρία χρόνια

Όσοι επιστρέφουν θα τίθενται υπό ιατρική παρακολούθηση σε κέντρα καραντίνας επί μία εβδομάδα

by Times Newsroom

Η Βόρεια Κορέα επιτρέπει στους πολίτες της που βρίσκονται στο εξωτερικό να επιστρέψουν στη χώρα, η οποία χαλαρώνει ακόμη περισσότερο τους αυστηρούς περιορισμούς που είχε υιοθετήσει από το 2020 για να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού, μετέδωσαν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο KCNA, το Κέντρο Πρόληψης Επιδημιολογικών Εκτάκτων Αναγκών της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε ότι «οι πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους».

«Όσοι επιστρέφουν θα τίθενται υπό ιατρική παρακολούθηση σε κέντρα καραντίνας επί μία εβδομάδα», διευκρίνισε το πρακτορείο, ενώ πρόσθεσε ότι η απόφαση ελήφθη καθώς «βελτιώθηκε η κατάσταση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο».

Η Βόρεια Κορέα έκλεισε τα σύνορά της στις αρχές του 2020 προκειμένου να προστατευθεί από την πανδημία του νέου κορονοϊού, όμως τον τελευταίο καιρό αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η χώρα οδεύει προς το άνοιγμα.

Έπειτα από τρία χρόνια που είχαν ανασταλεί τα δρομολόγια της εθνικής αεροπορικής εταιρείας Air Koryo επαναλήφθηκαν οι διεθνείς εμπορικές πτήσεις και ένα αεροπλάνο της προσγειώθηκε στο Πεκίνο την Τρίτη.

Την προηγούμενη εβδομάδα αντιπροσωπεία Βορειοκορεατών αθλητών έλαβε άδεια να βγει από τη χώρα για να συμμετάσχει σε διαγωνισμό taekwondo στο Καζακστάν. Και τον Ιούλιο Κινέζοι και Ρώσοι αξιωματούχοι παρέστησαν σε στρατιωτική παρέλαση στην Πιονγκγιάνγκ. Ήταν οι πρώτοι ξένοι αξιωματούχοι που επισκέφθηκαν τη Βόρεια Κορέα εδώ και χρόνια.

«Με αυτή την πιο πρόσφατη ανακοίνωση, αναμένουμε μεγάλης κλίμακας επιστροφή Βορειοκορεατών», δήλωσε ο Τσέονγκ Σεόνγκ- τσανγκ ερευνητής στο ινστιτούτο Sejong όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παρά τις ενδείξεις για χαλάρωση των μέτρων κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι η Βόρεια Κορέα δεν είναι ακόμη εντελώς έτοιμη να ανοίξει τα σύνορά της.

«Οι Βορειοκορεάτες δεν έχουν εμβολιαστεί», σημείωσε ο Τσο Χαν- μπαμ, ερευνητής του Κορεατικού Ινστιτούτου για την Εθνική Ένωση.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι πιθανό η Πιονγκγιάνγκ να τρόμαξε από τις πιέσεις που δέχθηκε το κινεζικό σύστημα υγείας μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Πεκίνου να άρει τα μέτρα περιορισμού της covid τον Δεκέμβριο.

Το σύστημα υγείας της Βόρειας Κορέας βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης, καθώς θεωρείται ένα από τα χειρότερα παγκοσμίως, ενώ δεν διαθέτει εμβόλια κατά της covid, ούτε αντιιικά φάρμακα και δεν έχει τη δυνατότητα διεξαγωγής μαζικών τεστ.

Σύμφωνα με τον Τσο, σε περίπτωση πλήρους ανοίγματος της χώρας, η κατάσταση ενδέχεται να είναι πολύ χειρότερη από αυτή που αντιμετώπισε η Κίνα.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com