Ιράν: Ακτιβιστές καλούν σε μποϊκοτάζ για να ανοίξει τρύπα στην οικονομία

Καταργήθηκε η Αστυνομία Ηθών

by Times Newsroom

Σε νέο κύμα διαδηλώσεων καλούν ιρανοί ακτιβιστές με στόχο να ανοίξει τρύπα στην οικονομία της Ισλαμικής Δημοκρατίας, μία μέρα μετά την κατάργηση της Αστυνομίας Ηθών.

Οι πολίτες κλήθηκαν να μην κάνουν αγορές στα καταστήματα για τις επόμενες τρεις ημέρες προκειμένου να μην κυκλοφορήσει χρήμα στο ιρανικό τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με τους ακτιβιστές, στόχος είναι να παραμείνουν κλειστά ως την Τετάρτη όσο περισσότερα καταστήματα γίνεται, κυρίως στα οικονομικά κέντρα, όπως και οι υπαίθριες αγορές στις μεγάλες πόλεις.

Το Ιράν ταλανίζεται από διαδηλώσεις μετά τον θάνατο της κουρδικής καταγωγής Μασχά Αμινί, αφού είχε τεθεί υπό κράτηση από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της και αποκαλύπτονταν έτσι μερικές τούφες από τα μαλλιά της.

Η κατάργηση της Αστυνομίας Ηθών είναι, σύμφωνα με παρατηρητές μια απόπειρα κατευνασμού των διαδηλωτών ενόψει των προγραμματισμένων τριήμερων κινητοποιήσεων. Η Αστυνομία Ηθών, γνωστή με το όνομα Γαστ-ε-Ερσάντ ιδρύθηκε υπό τον υπερσυντηρητικό πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ «για να διαδώσει την κουλτούρα της σεμνότητας και του χιτζάμπ». Αποτελείται από άνδρες με πράσινη στολή και γυναίκες που φορούν μαύρο τσαντόρ, ένα ένδυμα που καλύπτει το κεφάλι και το πάνω μέρος του σώματος. Η Αστυνομία αυτή ξεκίνησε τς περιπολίες της το 2006.

 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή