Ιρλανδία: Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού ήρθαν πρώτα στις ευρωεκλογές

Τα δύο βασικά κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού της Ιρλανδίας--τα Fine Gael και Fianna Fail--κέρδισαν το καθένα από τέσσερις από τις 14 έδρες για το ευρωκοινοβούλιο έπειτα από μια μαραθώνια διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων μετά τις ευρωεκλογές που ολοκληρώθηκε σήμερα, με το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης, το Sinn Fein, να έρχεται τρίτο με δύο λιγότερες έδρες.

by Times Newsroom

Παρότι αυτό σημαίνει κέρδος μιας έδρας για το Sinn Fein σε σχέση με τις τελευταίες ευρωεκλογές του 2019, το κόμμα ήλπιζε σε καλύτερες επιδόσεις τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις εκλογές για την ανάδειξη των τοπικών συμβουλίων που διεξήχθησαν την ίδια ημέρα, αλλά τελικά συγκέντρωσε περίπου τις μισές ψήφους από έκαστο βασικό αντίπαλό του.

Το αριστερό κόμμα βρισκόταν στο 35% τον Οκτώβριο αλλά το προβάδισμα που είχε στην πρόθεση ψήφου επί μια τριετία υποχώρησε ενόψει των εκλογών της περασμένης Παρασκευής (Σ.τ.Σ: η Ιρλανδία ψήφισε την Παρασκευή στις εκλογές) καθώς περισσότεροι ψηφοφόροι έκριναν ως σημαντικότερο πρόβλημα τη μετανάστευση παρά την οικονομικά εφικτή στέγαση, ένα ζήτημα το οποίο ήταν κομβικό για το Sinn Fein.

Το κόμμα συγκέντρωσε 12% στα τοπικά συμβούλια και 11% στις ευρωεκλογές, για τις οποίες χρειάστηκαν σχεδόν έξι ημέρες καταμέτρησης με βάση το σύνθετο εκλογικό σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης της χώρας.

Οι τέσσερις έδρες που κέρδισε το κεντροδεξιό κόμμα του πρωθυπουργού Σάιμον Χάρις Fine Gael, το οποίο ανήκει στη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο ευρωκοινοβούλιο, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), είναι κατά μια μειωμένες.

Το Fianna Fail, το οποίο ανήκει στο φιλελεύθερο “Renew Europe” (Σ.τ.Σ: “Ανανεώστε την Ευρώπη”, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη από τις επτά πολιτικές ομάδες του ευρωκοινοβουλίου) κέρδισε δύο.

Οι περισσότερες από τις υπόλοιπες έδρες πήγαν σε ανεξάρτητους υποψηφίους, μια ανομοιογενή και ήδη μεγάλη πολιτική δύναμη στην Ιρλανδία, η οποία επίσης είχε κέρδη στις τοπικές εκλογές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com