Ισημερινός: Η αντιπολίτευση καταθέτει επίσημα αίτημα να παυθεί και να παραπεμφθεί σε δίκη ο πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο

Ομάδα βουλευτών της αντιπολίτευσης υπέβαλε επίσημα αίτημα να συζητηθεί στο κοινοβούλιο πρόταση να παυθεί και να παραπεμφθεί σε δίκη ο πρόεδρος της χώρας Γκιγιέρμο Λάσο για διαφθορά, κατηγορία που ο συντηρητικός αρχηγός του κράτους απορρίπτει.

by Times Newsroom

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, τα μέλη του κοινοβουλίου ενέκριναν έκθεση που φέρει τον κ. Λάσο να συνδέεται με ενδεχόμενα εγκλήματα κατά της κρατικής ασφάλειας και της δημόσιας διοίκησης, με φόντο έρευνες της εισαγγελίας για υποθέσεις διαφθοράς σε κρατικές επιχειρήσεις.

Τα μέλη του κοινοβουλίου ενέκριναν επίσης τον αποχαρακτηρισμό διαβαθμισμένων εγγράφων αναζητώντας αποδεικτικά στοιχεία για να υποστηριχθεί η προσπάθεια να παυθεί και να παραπεμφθεί σε δίκη ο δεξιός πρόεδρος, αλλά τελικά ούτε το όνομα του κ. Λάσο ούτε αυτό κάποιου συγγενούς του περιέχονταν σε αυτά.

Το επίσημο αίτημα, που κατατέθηκε από βουλεύτρια του κόμματος του αριστερού πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα, υπέγραψαν 59 μέλη του κοινοβουλίου. Απαιτείτο υποστήριξη από το ένα τρίτο των μελών του σώματος, δηλαδή 46 υπογραφές.

Το κείμενο κατηγορεί τον πρόεδρο Λάσο ότι ενέχεται «σε κύκλωμα διαφθοράς για την εξασφάλιση οφελών για τον ίδιο και άλλους».

Η κυβέρνηση του Γκιγιέρμο Λάσο από την πλευρά της απορρίπτει το εγχείρημα κι έχει κατηγορήσει την αντιπολίτευση πως επιδιώκει την «αποσταθεροποίηση» της χώρας.

«Το αίτημα αυτό στερείται εντελώς πολιτικών και νομικών στοιχείων που θα υποστήριζαν την έναρξη διαδικασίας σε βάρος του προέδρου», σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες και επαναλαμβάνει πως σκοπός των κοινοβουλευτικών που ανέλαβαν την πρωτοβουλία δεν είναι παρά η «αποσταθεροποίηση» της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Για να κινηθεί διαδικασία δίκης, χρειάζεται η έγκριση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Αν δοθεί πράσινο φως, χρειάζονται οι ψήφοι των 92 από τα 137 μέλη του σώματος για να παυθεί ο αρχηγός του κράτους, αν η διαδικασία φθάσει ως εκεί.

«Ο πρόεδρος φέρει την πολιτική ευθύνη για τα εγκλήματα της εκβίασης και της κατάχρησης. Αυτό το κοινοβούλιο θα αποδείξει την πολιτική ευθύνη και το δικαστικό σύστημα πρέπει να αποδείξει την ποινική ευθύνη», δήλωσε η Βιβιάνα Βελός, η εισηγήτρια του αιτήματος.

Σύμφωνα με την κυρία Βελός, υπάρχουν «άφθονα» αποδεικτικά στοιχεία, ιδίως για κατάχρηση σε εταιρείες όπως η Petroecuador, η δημόσια επιχείρηση πετρελαίου. Η ίδια εξέφρασε τη βεβαιότητά της πως το αίτημα θα εξασφαλίσει τις 92 ψήφους που απαιτούνται.

Υποστηρικτές του κ. Λάσο, πρώην τραπεζίτη, αντιμετωπίζουν σαρκαστικά το εγχείρημα της αντιπολίτευσης, που χαρακτηρίζουν «σαπουνόπερα».

Στο κύκλωμα διαφθοράς για το οποίο κάνει λόγο η αντιπολίτευση επικεφαλής φέρεται να είναι κουνιάδος του κ. Λάσο, ο Ντανίλο Καρέρα.

Ο πρόεδρος έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με το κοινοβούλιο, όπου η παράταξή του δεν διαθέτει πλειοψηφία. Μέλη του σώματος είχαν αποπειραθεί να τον παύσουν και να τον παραπέμψουν σε δίκη και τον Ιούνιο του 2022, κατά τη διάρκεια των μαζικών κινητοποιήσεων οργανώσεων αυτοχθόνων. Η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων σε εκείνη τη διαδικασία.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή