Ισπανία: Αγρότες αποκλείουν δρόμους

«Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε με διαφορετικές αποχρώσεις, τα ίδια προβλήματα», τόνισε εκπρόσωπος των αγροτών

by Times Newsroom

Αγρότες απέκλεισαν σήμερα την κυκλοφορία σε ορισμένους από τους κύριους αυτοκινητοδρόμους της Ισπανίας, διαμαρτυρόμενοι, όπως και συνάδελφοί τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για τα υψηλά κόστη, τη γραφειοκρατία και τον ανταγωνισμό από χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ.

«Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε με διαφορετικές αποχρώσεις τα ίδια προβλήματα», δήλωσε ο Ντοναθιάνο Ντούχο, ο αντιπρόεδρος της ASAJA, μιας από τις μεγαλύτερες ενώσεις αγροτών στην Ισπανία, στο εθνικό δίκτυο TVE.

Η ASAJA και άλλες ενώσεις είχαν καλέσει σε διαμαρτυρίες από μεθαύριο, Πέμπτη, αλλά πολλοί αγρότες κατέβηκαν στους δρόμους με τα τρακτέρ τους σήμερα, παρακωλύοντας την κυκλοφορία σε όλη τη χώρα από την Σεβίλλη και τη Γρανάδα στον νότο ως την Χιρόνα κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία, σύμφωνα με τις αρχές για την οδική κυκλοφορία.

«Η ύπαιθρος έχει βαρεθεί», πρόσθεσε ο Ντούχο.

Στην Χιρόνα, αγρότες με τρακτέρ είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται ενόψει της ημέρας διαμαρτυρίας, φέροντας πλακάτ με συνθήματα όπως: «χωρίς αγρότες δεν υπάρχει φαγητό».

Το Ρόιτερς σημειώνει πως οι Ισπανοί αγρότες, όπως και οι συνάδελφοί τους στη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ιταλία και την Πορτογαλία, διαμαρτύρονται για αυξανόμενο βάρος της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας, χαμηλές τιμές παραγωγής και αυξανόμενα κόστη.

Δηλώνουν ότι οι απαιτητικοί κανόνες που επιβάλλονται στους αγρότες στην ΕΕ για την προστασία του περιβάλλοντος τους καθιστούν λιγότερο ανταγωνιστικούς από τους συναδέλφους τους αλλού στον κόσμο, όπως στην Λατινική Αμερική ή σε χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ. Η ένταση σε μπλόκα στη Γαλλία και το Βέλγιο κλιμακώθηκε ορισμένες φορές τις τελευταίες μέρες και σημειώθηκαν βίαιες συμπλοκές με την αστυνομία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή