Ισπανία: Στο στόχαστρο οι εισαγγελείς για υποθέσεις θανάτων από κορονοϊό σε οίκους ευγηρίας

Τι καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία

by Times Newsroom

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε εισαγγελείς στην Ισπανία πως δεν διερεύνησαν επαρκώς δεκάδες υποθέσεις θανάτων ηλικιωμένων από Covid-19 σε οίκους ευγηρίας στη χώρα. Καταγγέλει,δε, πως οι αρχές έκλειναν τις υποθέσεις χωρίς καν να επικοινωνήσουν με τους υπεύθυνους.

Συνοδευόμενος από δύο γυναίκες που ζητούν απαντήσεις για τα ακριβή αίτια θανάτου των μητέρων τους σε οίκους ευγηρίας κατά τη διάρκεια του ολέθριου πρώτου κύματος της πανδημίας κορονοϊού, ο Εστεμπάν Μπελτράν, διευθυντής της Αμνηστίας στην Ισπανία, δήλωσε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι αρχές έκλεισαν τις έρευνες χωρίς καν να επικοινωνήσουν με το προσωπικό (των γηροκομείων) ή με τις οικογένειες των θυμάτων.

Ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας αρνήθηκε να σχολιάσει την έκθεση. Σύμφωνα με αυτήν, το 89% των υποθέσεων που άνοιξαν προς διερεύνηση τον περασμένο Ιανουάριο και αφορούσαν περίπου 200 περιπτώσεις «εγκληματικής αμέλειας» σε οίκους ευγηρίας, μπήκαν στο αρχείο χωρίς συνέπειες για τους εμπλεκόμενους.

«Υπάρχει ο κίνδυνος απόλυτης ατιμωρησίας», δήλωσε ο Μπελτράν σε συνέντευξη Τύπου στη Μαδρίτη. «Μπορείς να καταλήξεις σε αυτό το συμπέρασμα (σ.σ. στο κλείσιμο μίας υπόθεσης), αφού πρώτα τη διερευνήσεις σωστά», υπογράμμισε, καλώντας τους εισαγγελείς να επανεξετάσουν υποθέσεις και ζητώντας τη σύσταση μίας διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Περισσότεροι από 35.000 τρόφιμοι οίκων ευγηρίας πέθαναν εξαιτίας επιπλοκών Covid-19, σύμφωνα με στοιχεία του ισπανικού υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η πλειοψηφία αυτών των θανάτων καταγράφηκε στους πρώτους μήνες της πανδημίας και κυρίως στη Μαδρίτη με την κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ να επιρρίπτει ευθύνες στην Περιφερειάρχη Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο του Partido Popular.

Η Ενρικέτα Λόπεθ δήλωσε πως η ηλικιωμένη μητέρα της, η οποία έπασχε από Πάρκινσον, πέθανε από αναρρόφηση σε οίκο ευγηρίας της Βαρκελώνης, όπου σχεδόν οι μισοί από τους 91 τροφίμους έχασαν τη ζωή τους μετά το ξέσπασμα της πανδημίας κορονοϊού.

Σύμφωνα με την Λόπεθ, μία νοσηλεύτρια είχε επιφορτιστεί με τη φροντίδα 23 τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της μητέρας της που έπρεπε να βρίσκεται πάντα σε κεκλιμένη θέση, αλλά βρέθηκε ξαπλωμένη. Επικαλούμενη μαρτυρίες νοσηλευτών από κοντινό κέντρο υγείας που είχαν επισκεφθεί τη συγκεκριμένη δομή, υποστηρίζει ότι κάποιοι ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους από υποσιτισμό ή μολυσμένες πληγές.

Εισαγγελέας απέρριψε το πρώτο αίτημα της Λόπεθ για διενέργεια έρευνας, αλλά η ίδια επανήλθε με νέο αίτημα. «Θέλουμε να μάθουμε γιατί πέθανε», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters. «Διαφορετικά, δεν θα μπορέσουμε να ζήσουμε όπως πρώτα», συμπλήρωσε.

Η Άνχελα Αρέμπα έχει επιδοθεί σε έναν παρόμοιο δικαστικό αγώνα, ζητώντας δικαίωση για τη μητέρα της, Χούλια, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή τον περασμένο Απρίλιο σε οίκο ευγηρίας της Μαδρίτης, αφότου οι υπεύθυνοι αρνήθηκαν να τη μεταφέρουν σε νοσοκομείο όταν διαγνώστηκε θετική στην Covid-19.

«Καθήκον ενός εισαγγελέα είναι να προστατεύει τους πολίτες και αυτό δεν το κάνουν», δήλωσε η Αρέμπα και συμπλήρωσε: «Θέλουν να προχωρήσουμε και να ξεχάσουμε».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή