Σπάνιο αρχαιολογικό εύρημα από τη Μεγάλη Ελλάδα

O ιταλικός Τύπος κάνει λόγο για την σημαντικότερη αρχαιολογική ανακάλυψη των τελευταίων ετών: Πρόκειται για εξοπλισμό Ετρούσκων - ένα δώρο των Ελλήνων στη θεά Αθηνά.

by Times Newsroom

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, πρόκειται για την σημαντικότερη αρχαιολογική ανακάλυψη των τελευταίων ετών. Στην περιοχή του Πέστουμ, στην Νότια Ιταλία, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αρχαιοελληνικό ναό αφιερωμένο στην Αθηνά από τον 6ο αιώνα π.Χ., μήκους 18 μέτρων και 7 μέτρων πλάτους. Στο εσωτερικό του βρέθηκαν όπλα, πήλινα αγγεία και δυο κράνη, που διατηρήθηκαν σε άριστη κατάσταση. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του αρχαιολογικού πάρκου, όλα δείχνουν ότι πρόκειται για οπλισμό των Ετρούσκων, που οι Έλληνες της Αλέριας είχαν νικήσει σε ναυμαχία στην Κορσική το 540 π.Χ.

Όπως έγραψε ο Ηρόδοτος, οι Έλληνες άποικοι κατάφεραν να υπερισχύσουν των Καρχηδόνιων και των Ετρούσκων. Στην συνέχεια, όμως, λόγω των σημαντικών απωλειών που υπέστησαν, αναγκάστηκαν να μεταφερθούν στην Ελέα της Νότιας Ιταλίας, ιδιαίτερη πατρίδα του Παρμενίδη.

Μία εξαιρετικής σημασίας ανακάλυψη

Ο ναός του Ποσειδώνος στο Paestum της Ιταλίας

Ο Ιταλός υπουργός πολιτισμού, Ντάριο Φραντσεσκίνι, υπογράμμισε ότι η σημασία της ανακάλυψης αυτής είναι τεράστια. Τώρα θα πρέπει να εξακριβωθεί, με την βοήθεια των νέων τεχνολογιών, αν μέσα στα κράνη υπάρχουν επιγραφές με σαφή αναφορά στη ναυμαχία της Αλέριας και στους πολεμιστές.

Μετά την ναυμαχία, οι Έλληνες της Κορσικής έφτασαν στην Κάτω Ιταλία, αγόρασαν μεγάλες εκτάσεις από τους ντόπιους και άρχισαν να διαπρέπουν και εδώ στον τομέα του εμπορίου.

Πιθανότατα προσέφεραν στην Αθηνά τα όπλα που κατάφεραν να αφαιρέσουν από τους Ετρούσκους, για να εξασφαλίσουν την προστασία και την ευμένειά της στην νέα τους πατρίδα. Σε διάστημα μικρότερο από έναν αιώνα κατάφεραν να νικήσουν και πάλι τους Ετρούσκους, στην ιστορική μάχη της Κύμης στην Καμπανία.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή