Ισραήλ: Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν κατά της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος

Ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος έστειλαν εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές, που βγήκαν χθες, Σάββατο, στους δρόμους ισραηλινών πόλων.

by Times Newsroom

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, περισσότεροι από 250.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στις χθεσινές κινητοποιήσεις, ο οποίες συνεχίζονται για 11η συνεχή εβδομάδα.

Στο Τελ Αβίβ, οι διαδηλωτές ανέμιζαν ισραηλινές σημαίες και κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Όχι στη δικτατορία» και «Το Ισραήλ δεν είναι ακόμη Ιράν».

Μεγάλη ήταν επίσης η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που έγιναν στην Ιερουσαλήμ και την Μπερ Σεβά.

Υπήρξαν μεμονωμένα περιστατικά συμπλοκών μεταξύ διαδηλωτών και υποστηρικτών της κυβέρνησης Νετανιάχου, καθώς και συλλήψεις από την αστυνομία.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι καταδικάζει την έξαρση κρουσμάτων βίας, συμπληρώνοντας ότι δεν πρόκειται να αποθαρρυνθούν οι διαδηλωτές.

Εδώ και περισσότερο από δύο μήνες, χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν εναντίον των μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο πρώθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων αυτών, το κοινοβούλιο θα μπορεί να ανατρέπει αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου με απλή πλειοψηφία. Επιπλέον οι πολιτικοί θα αποκτήσουν μεγαλύτερη επιρροή στο διορισμό δικαστών.

Οι επικριτές θεωρούν πως οι μεταρρυθμίσεις αυτές απειλούν το δημοκρατικό διαχωρισμό των εξουσιών. Εκφράζουν επίσης φόβους ότι μπορεί να επιτρέψουν στον Νετανιάχου να αποφύγει την καταδίκη στη συνεχιζόμενη δίκη του για διαφορά.

Το κίνημα διαμαρτυρίας κατά των μεταρρυθμίσεων τις οποίες προωθεί ο πρωθυπουργός είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην ιστορία του Ισραήλ και περιλαμβάνει μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο, προσθέτοντας πως ακόμη και μέλη των ενόπλων δυνάμεων έχουν εκφραστεί κατά του νομοσχεδίου: εκατοντάδες έφεδροι αξιωματικοι έχουν ανακοινώσει πως από σήμερα δεν θα παρουσιάζονται πλέον για υπηρεσία.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή