Jethro Tull – Μάρμαρα Παρθενώνα: Πώς θα ένιωθε ο νέος μας Βασιλιάς Κάρολος Γ’ αν το Στέμμα φυλασσόταν μόνιμα σε μουσείο στην Αθήνα;

O frontman των Jethro Tull τοποθετήθηκε υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, λίγες ημέρες πριν φτάσουν στη χώρα για συναυλίες

by Times Newsroom

Αύριο, Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου και την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, ένα από τα πιο ιστορικά συγκροτήματα στην ιστορία της ροκ μουσικής, επιστρέφει στην Ελλάδα για δύο μοναδικές εμφανίσεις.

Οι βρετανοί Jethro Tull, με μια καριέρα που ξεπερνά τις 4 δεκαετίες, έχουν αποτελέσει σημείο αναφοράς για την συμβολή τους στην μουσική αποτελώντας πηγή έμπνευσης για δεκάδες σημαντικούς καλλιτέχνες.

Αναπόσπαστο κομμάτι του συγκροτήματος, ο εμβληματικός frontman, Ian Anderson, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται εκφράζει το δέος και τον θαυμασμό του προς την Ελλάδα, ένω δεν φοβάται να αγγίξει θέματα που πολλές φορές ξεπερνούν το φάσμα της μουσικής.

Με αφορμή, λοιπόν, την επίσκεψή του στην Ελλάδα, προχώρησε σε μια αρκετά σημαντική δήλωση που δύσκολα θα μείνει απαρατήρητη από τον Βρετανικό Τύπο. Το θέμα δεν είναι άλλο από εκείνο των γλυπτών του Παρθενώνα, δείχνοντας τον δρόμο αλλά και μια οπτική που σίγουρα πολλοί δεν είχαν προσεγγίσει.

Ακολουθεί η δήλωση του θρυλικού καλλιτέχνη λίγο πριν φτάσει στη χώρα

«Η κλοπή διαφόρων εθνικών ιστορικών μνημείων κατά τη διάρκεια των αιώνων από άλλες χώρες είναι αναγκαίο να αναγνωριστεί.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ήταν, ίσως, προσωρινά πιο ασφαλή σε ξένα χέρια και θα μπορούσαν να εκτιμηθούν από πολύ περισσότερα άτομα σε διάσημα μουσεία όπως το Βρετανικό Μουσείο. Αλλά αυτό ήταν τότε. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για το σήμερα.

Η επιστροφή των λεγόμενων ελγίνειων μαρμάρων θα έπρεπε να ήταν βασική προτεραιότητα για το Βρετανικό Μουσείο. Όμως, το 2021, η απόφαση της Βρετανικής κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον να υποστηρίξει τη συνέχιση της παραμονής αυτών των ιστορικών θησαυρών ήταν αξιοθρήνητη, την ίδια ώρα που πρόσφατες ενδείξεις δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι και πολιτικοί υποστηρίζουν την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Ίσως ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να ξανασκεφτεί το θέμα.
Άλλωστε, η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να δημιουργήσει ένα ακριβές αντίγραφο για το Βρετανικό Μουσείο, όπως πολλά από αυτά αντικαθιστούν άλλα ανεκτίμητα κειμήλια.
Πώς θα ένιωθε ο νέος μας Βασιλιάς Κάρολος Γ’ αν το Βασιλικό Στέμμα φυλασσόταν μόνιμα σε μουσείο στην Αθήνα

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή