Κακοκαιρία Daniel: Δάκρυσαν και οι πέτρες – Η στιγμή που εγκλωβισμένοι φτάνουν στο γήπεδο της Καρδίτσας και το φιλί στον πυροσβέστη

 Σε εξέλιξη είναι οι αποστολές του Super Puma καθώς δεκάδες εγκλωβισμένοι πολίτες μεταφέρονται με ασφάλεια στο γήπεδο της Καρδίτσας

by Times Newsroom

Οι διασωθέντες αναμένεται να μεταφερθούν στο κλειστό γυμναστήριο του Α’ Δημοτικού Σχολείου. Αν προκύψει επιπλέον ανάγκη θα βρεθεί κι άλλος χώρος. Στο σημείο εκείνο οι πολίτες αναμένεται να φιλοξενηθούν για τις επόμενες δύο ημέρες.

Πολίτες από την Αγία Τριάδα και τις λοιπές περιοχές της Καρδίτσας που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα καταφθάνουν στο γήπεδο.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας, νεαροί, ηλικιωμένοι, πατέρας με το μωράκι του στην αγκαλιά μπορούν πλέον να αισθανθούν ότι η ζωή τους δεν κινδυνεύει.

Μάλιστα η καρτερικότητα που είχαν μέσα τους οι εγκλωβισμένοι πολίτες των χωριών της Καρδίτσας για οποιαδήποτε βοήθεια καθρεφτίζεται και στο φιλί που έδωσε μία γυναίκα στον πυροσβέστη που τη διέσωσε, τη στιγμή που το Super Puma προσγειώθηκε. Μιλώντας στην κάμερα για την πράξη της είπε: “Εκείνος μου έσωσε τη ζωή και τον ευχαριστώ”.

Η επόμενη ημέρα θα είναι πολύ δύσκολη καθώς δεκάδες οικογένειες θα κληθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους και να φτιάξουν τη ζωή τους από το μηδέν, από την αρχή.

Κάτοικος Προαστίου Καρδίτσας στο Eleftherostypos.gr 

Όπως αναφέρει κάτοικος του Προαστίου στο Eleftherostypos.gr, ο Πηνειός ποταμός έσπασε σε δύο κομμάτια καθώς από την ορμή του νερού υπερχείλισε και κατάφερε να σαρώσει ακόμη και τα πλαϊνά προστατευτικά.

«Έσπασε κομμάτι του Πηνειού. Βοηθήστε μας. Τα χωριά μας είναι πεδινά και συμβαίνει αυτό το πράγμα; Αν ήμασταν δίπλα σε θάλασσα δηλαδή τι θα συνέβαινε. Πραγματικά πνιγόμαστε. Οι γονείς μου έχουν ανέβει στην ταράτσα του σπιτιού και απλά περιμένουν την απόλυτη καταστροφή.» λέει με κραυγή αγωνίας ο κάτοικος του χωριού.

Ξεκίνησαν οι απεγκλωβισμοί στην Καρδίτσα

Ξεκίνησαν το μεσημέρι της Πέμπτης οι επιχειρήσεις διάσωσης από αέρος ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί σε διάφορες περιοχές στην Καρδίτσα. Η πρώτη επιχείρηση με ελικόπτερο Super Puma της Πυροσβεστικής πραγματοποιήθηκε στο χωριό Αγία Τριάδα και αφορούσε μια γυναίκα που ήταν μέσα στο νερό.

Όπως φαίνεται στο βίντεο διασώστης κατέβηκε με το ειδικό σχοινί από το ελικόπτερο, προσέγγισε την γυναίκα, την έδεσε πάνω του και στη συνέχεια τους ανέβασαν και τους δύο στο Super Puma.

Συναγερμός σε όλη την Καρδίτσα, ήχησε το 112

Συναγερμός έχει σημάνει σε όλη την Καρδίτσα, καθώς το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel είναι σαρωτικό.

Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι της Πέμπτης (7/9/2023) νέο μήνυμα 112 εστάλη στις περιοχές Αγναντερό, Προάστιο, Πεδινό, Αγία Τριάδα, Σκόρδα Μαραθέας.

Βιβλικές καταστροφές στην Καρδίτσα – Κραυγή αγωνίας για τους εγκλωβισμένους 

Η Καρδίτσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με την  κακοκαιρία να έχει προκαλέσει ζημιές και τρόμο

Με ελικόπτερα και εξωλέμβιες βάρκες θα επιχειρηθεί η απομάκρυνση όσων έχουν εγκλωβιστεί στα χωριά του δήμου Παλαμά στην Καρδίτσα από τα νερά που έχουν συσσωρευθεί στον κάμπο μετά τις πολύωρες βροχοπτώσεις που προκάλεσε η καταιγίδα Daniel. Παρόλα αυτά εξαιτίας των κεραυνών τα ελικόπτερα δεν μπορούν να επιχειρήσουν και οι κάτοικοι μόνοι τους προσπαθούν να απεγκλωβίσουν κόσμο

Βιβλικές καταστροφές στην Καρδίτσα – Κραυγή αγωνίας για τους εγκλωβισμένους

Σημειώνεται, ότι κάτοικος του Παλαμά μιλώντας τον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ τόνισε ότι υπάρχουν νεκροί.

Καρδίτσα: Κατέρρευσε διώροφο στο Μουζάκι

Νέες συγκλονιστικές εικόνες από την κακοκαιρία Daniel που χτυπάει ανελέητα την Καρδίτσα. Στο Μουζάκι κατέρρευσε ένα διώροφο ακίνητο που λειτουργούσε σαν γυμναστήριο.

Ευτυχώς δεν υπήρχαν άνθρωποι μέσα καθώς ολόκληρη η περιοχή είχε εκκενωθεί. Οι εικόνες από drone που τράβηξε ο Πέτρος Ζιώγας αποτυπώνουν το χάος και τις ανυπολόγιστες καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή. Με ένα τεράστιο ποτάμι λάσπης να έχει σκεπάσει τα πάντα και να έχει διαλύσει πολλούς από τους δρόμους που υπήρχαν.

Οι κάτοικοι στο Μουζάκι είναι έντρομοι. Είδαν τη στάθμη του ποταμού να ανεβαίνει ταχύτατα και άρχισαν να τρέχουν για να σωθούν. Περιουσίες έχουν καταστραφεί και υποδομές έχουν διαλυθεί. Στα πλάνα από drone διακρίνεται και το διώροφο που παρασύρθηκε από τα θεμέλια στο ποτάμι.

Είναι σαν τα ορμητικά νερά της κακοκαιρίας να «ξερίζωσαν» το ακίνητο. Το έριξαν στο ποτάμι και άρχισε να παρασύρεται. Μέσα σε αυτό τον βούρκο αυτοκίνητα και μηχανές, που οι ιδιοκτήτες τους δεν πρόλαβαν έγκαιρα να απομακρύνουν. Οι προγνώσεις των μετεωρολόγων για την περιοχή επιβεβαιώθηκαν και το Μουζάκι αποδείχθηκε ανοχύρωτο.

Τα λασπόνερα παίρνουν ύψος διαρκώς, ξεχύνονται στο Μουζάκι και σκεπάζουν τα πάντα. Κατεβαίνουν από τα υψώματα της περιοχής ανεξέλεγκτα και παρασύρουν ό,τι υπάρχει στο διάβα τους.

«Το δικό μας χωριό έχει αναχώματα γύρω γύρω. Τώρα το νερό τα πέρασε, τα καβάλησε και τώρα δεν βγαίνουν με τίποτα. Τα νερά αυτά είναι από τους ποταμούς Ιταλικός, Καλέντζης και Ενιππέας.

467 κάτοικοι και όλοι μας είμαστε στα σπίτια πάνω στις στέγες όπου μπορούμε. Δεν έγιναν τα έργα που έπρεπε μετα τον Ιανό».

Κακοκαιρία Daniel – Καρδίτσα: Συγκλονιστικές εικόνες – Μητέρα σώζει με φουσκωτό τα παιδιά της από τις πλημμύρες

Βιβλική καταστροφή στον Παλαμά Καρδίτσας με τα λασπόνερα να κοντεύουν να σκεπάσουν και τις στέγες των σπιτιών

Μόνο δραματική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κατάσταση στην Καρδίτσα και ακόμη περισσότερο στην περιοχή του Παλαμά. Εκεί, όλα έχουν μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη αφού οι βροχοπτώσεις από την κακοκαιρία Daniel έχονυ πλήξει όλη την περιοχή του κάμπου γύρω. Ο Παλαμάς είναι ανάμεσα στη μέση ενός νοητού τριγώνου ανάμεσα σε Λάρισα-Τρίκαλα-Καρδίτσα.

Ενδεικτικές είναι οι εικόνες που καταγράφηκαν νωρίτερα στο χωριό Μεταμόρφωση αλλά αυτές μέσα στον Παλαμά με μια μητέρα να προσπαθεί να μεταφέρει σε ασφαλές σημείο τα παιδιά της χρησιμοποιώντας μια φουσκωτή βάρκα. Το βίντεο με την μητέρα να προσπαθεί να σώσει τα παιδιά της, ούσα μέχρι τον λαιμό μέσα στα λασπόνερα και τα παιδιά πάνω σε ένα φουσκωτό θαλάσσης, είναι συγκλονιστικό.

Δείτε το βίντεο:

 

Σε άλλο βίντεο άλλοι κάτοικοι προσπαθούν, επίσης, με βάρκα να μετακινηθούν σε σημείο που δεν έχει καλυφθεί από τα νερά.

Η κατάσταση με τα νερά να έχουν ξεπεράσει το ένα μέτρο έχει δημιουργήσει τεράστιες δυσκολίες στις προσπάθειες των πυροσβεστών να προσεγγίσουν όσους έχουν εγκλωβιστεί καθώς είναι αδύνατο αυτό να γίνει με οχήματα. Παράλληλα λόγω της χαμηλής νέφωσης στην περιοχή το ΕΚΣΕΔ δεν δίνει το «πράσινο φως» για πτήση ελικοπτέρων στην περιοχή.

Έτσι για την ώρα το μοναδικό μέσο με το οποίο πραγματοποιείται η επιχείρηση διάσωσης είναι οι λέμβοι της πυροσβεστικής που χρησιμοποιούν έξι ομάδες της ΕΜΑΚ ενώ στην περιοχή μεταφέρονται και πέντε βάρκες του στρατού.

Τα νερά, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καλύψει τα πάντα σε όλα τα χωριά γύρω από τον Παλαμά: στη Μεταμόρφωση, στον Βλοχό, στο Πέτρινο, στην Ιτέα, στα Καλυβάκια, στο Ψαθοχώρι.

Κακοκαιρία Daniel: Δραματική κατάσταση στην Καρδίτσα – Κάτοικοι ανέβηκαν στις στέγες για να σωθούν

«Το νερό φτάνει ακόμα και τα 3 μέτρα» λένε οι κάτοικοι στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας και απευθύνουν συνεχώς εκκλήσεις για βοήθεια

Σκηνικό Αποκάλυψης θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος τα όσα συμβαίνουν στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας. Τα σπίτια έχουν βουλιάξει στη λάσπη που έφερε η κακοκαιρία Daniel ενώ οι κάτοικοι ανέβηκαν στις στέγες των σπιτιών για να σωθούν.

Ο όγκος του νερού στο χωριό Μεταμόρφωση ήταν τέτοιος που ξεπέρασε τα δύο μέτρα μέσα στο χωριό και έφθασε κυριολεκτικά μέχρι τα κεραμίδια. Κάτοικοι για να σωθούν ανέβηκαν στις στέγες και σε ταράτσες, καθώς και σε έναν παρακείμενο λόφο.

Να σημειώσουμε ότι το χωριό είχε πλημμυρίσει ολοκληρωτικά και το 1996.

Οι εικόνες που μετέδωσε το πρωί της Πέμπτης (7/9) ο ΣΚΑΪ είναι δραματικές. Η περιοχή Μεταμόρφωση να έχει μεταμορφωθεί σε μία απέραντη λίμνη και μαζί με τους κατοίκους πάνω στις στέγες βρίσκονται και ζώα.

«Το νερό φτάνει ακόμα και τα 3 μέτρα» λένε οι κάτοικοι και απευθύνουν συνεχώς εκκλήσεις για βοήθεια, καθώς στερεύουν τρόφιμα και νερό.

Μήνυμα του 112 εστάλη σήμερα στους κατοίκους του Παλαμά Καρδίτσας προκειμένου να απομακρυνθούν από υπόγειους και ισόγειους χώρους κτιρίων.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στον Παλαμά απομακρυνθείτε από υπόγειους και ισόγειους χώρους κτιρίων λόγω εξέλιξης πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Κάτοικοι ανέβηκαν στις στέγες για να σωθούν

Δείτε βίντεο από onlarissa.gr:

Κακοκαιρία Daniel – Παλαμάς Καρδίτσας: «Έχουμε μαζευτεί 14 άτομα σε μία οικοδομή για να μην πνιγούμε», λέει αποκλεισμένος κάτοικος

Ο κάτοικος του Παλαμά Καρδίτσας κ. Τάσος, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την καταστροφή που υπέστη η περιοχή μετά την κακοκαιρία Daniel.

«Σάρωσε» τη χώρα η κακοκαιρία Daniel με πολλές περιοχές να έχουν υποστεί ολοκληρωτικές καταστροφές. Δρόμοι πλημμυρισμένοι, περιοχές «πνιγμένες» στο νερός και κάτοικοι να βλέπουν τις περιουσίες τους να παραδίδονται στο έλεος της κακοκαιρίας.

Οι κάτοικοι αναμένουν με αγωνία το φαινόμενο να κοπάσει έτσι ώστε να καταγράψουν τις ζημιές, ωστόσο σε πολλές περιοχές, κυρίως της Θεσσαλίας το νερό έχει ξεπεράσει το 1 μέτρο και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι αποκλεισμένοι σε ταράτσες, αυτοκίνητα και λεωφορεία.

Ο κ. Τάσος από τον Παλαμά Καρδίτσας, μίλησε στο MEGA αναφέροντας ότι από τις 4 παρά 20 τα ξημερώματα της Πέμπτης τα νερά ξεκίνησαν να μπαίνουν στον Παλαμά.

«Από τις 4 παρά 20 έχουν μπει τα νερά στον Παλαμά. Αυτή τη στιγμή με όλη τη γειτονιά βρισκόμαστε σε μία ψηλή οικοδομή, έχω 1,5 μέτρο νερό στο σπίτι μου μπροστά, στα 300 μέτρα έχω εγκλωβισμένους μία γυναίκα και έναν ανάπηρο άνθρωπο, με τον οποίο δεν έχω επικοινωνία. Η γυναίκα είναι μέχρι τη μέση στο νερό και σήκωσε τον άντρα στο κεφάλι της για να αναπνέει. Δεν μπορούμε να απεγκλωβίσουμε τους ανθρώπους. Ξεκινήσαμε πλινθόκτιστες κατασκευές και γκρεμίζονται. Περνούν νερά μέσα. Αυτή τη στιγμή είμαστε 14 άτομα από τη γειτονιά που έχουμε μαζευτεί», είπε αρχικά.

«Η γυναίκα με τον άνδρα βρίσκονται σε μία ευθεία στα 250 μέτρα και δεν έχω ούτε μηχάνημα ούτε με τα πόδια μπορώ να προσεγγίσω. Υπάρχουν οι τοπικές Αρχές εδώ αλλά για να πάρουμε τους ανθρώπους πρέπει να πάμε με βάρκα. Έχει αέρα και έχει ασθενή βροχή αυτή τη στιγμή. Από την Δευτέρα το πρωί ξεκίνησε και μετά επιδεινώθηκε. Δεν έχουμε ρεύμα έχει κοπεί από τις 12 η ώρα. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε μία απέραντη θάλασσα να περνάει στις περιουσίες μας. αυτή τη στιγμή γκρεμίζονται πλινθόκτιστες κατασκευές», συνέχισε ο κ. Τάσος.

Στη συνέχεια, ο κάτοικος της περιοχής δήλωσε πως είναι άμεση η ανάγκη να απεγκλωβιστούν οι άνθρωποι που βρίσκονται στα σπίτια τους και δεν μπορούν να μετακινηθούν.

«Το θέμα είναι να έρθει η ΕΜΑΚ να προσεγγίσουμε, να βγάλουμε τον άνθρωπο. Είμαστε όπως μπαίνουμε από την Ιτέα στον Παλαμά Καρδίτσας στα πρώτα σπίτια. Θέλουμε βάρκα να πάρουμε τον άνθρωπο από εκεί. Το θέμα είναι οι ανθρώπινες ζωές. Έχουμε 1,5 μέτρο νερό δεν μπορεί να έρθει κάποιος», τόνισε κλείνοντας ο κ. Τάσος.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com