Κένυα: Αποφυλακίστηκε ο διάσημος πάστορας που κατηγορείται για «μαζική δολοφονία πιστών»

Η έλλειψη στοιχείων αλλά και καταγγελιών εναντίον του φαίνεται πως οδήγησε στην αποφυλάκιση του διάσημου Κενυάτη πάστορα Εζεκιέλ Οντέρο, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα κατηγορούμενος ότι οδήγησε στον θάνατο 109 πιστούς της εκκλησίας του.

by Times Newsroom

Ο δικαστής Τζο Ομίντο, του δικαστηρίου της Μομπάσα, έκρινε ότι οι αρχές δεν παρουσίασαν επαρκείς πληροφορίες για την πορεία της έρευνας και ο ίδιος «είναι πεπεισμένος ότι το κράτος δεν ενήργησε καλόπιστα» επιδιώκοντας να παρατείνει την προφυλάκιση του πάστορα.

Οι αρχές της Κένυας, υποψιάζονται πως μεταξύ των θυμάτων της «σφαγής του δάσους Σακαχόλα» περιλαμβάνονται και μέλη της «Εκκλησίας της Νέας Ζωής» του Οντέρο, υπόθεση που συγκλονίζει τη χώρα εδώ και εβδομάδες.

Τα πτώματα των πιστών –τα περισσότερα ανήκαν σε παιδιά– βρέθηκαν σε ένα δάσος όπου είχαν συγκεντρωθεί τα μέλη μιας ευαγγελικής αίρεσης, της αυτοαποκαλούμενης Διεθνούς Εκκλησίας της Χαρμόσυνης Είδησης, επικεφαλής της οποίας είναι ο πάστορας Πολ Νθένγκε Μακένζι. Ο Μακένζι, που προέτρεπε τους οπαδούς του να νηστέψουν μέχρι θανάτου για «να συναντήσουν τον Ιησού», διώκεται για τρομοκρατία, μαζί με άλλα 17 άτομα.

Ο Οντέρο, κρατήθηκε προσωρινά, έπειτα από αίτημα των εισαγγελέων. Ο διάσημος και πλούσιος τηλε – ευαγγελιστής «είναι ένα πρόσωπο που ασκεί επιρροή σε χιλιάδες πιστούς», ενώ «αν αφεθεί ελεύθερος είναι πιθανό να επηρεάσει τους μάρτυρες» όπως εκτιμούσαν.

Ο Οντέρο αφέθηκε ελεύθερος με καταβολή εγγύησης 1,5 εκατ. σελινιών (περίπου 10.000 ευρώ) και την υποχρέωση να εμφανίζεται σε αστυνομικό τμήμα μία φορά την εβδομάδα. Του απαγορεύτηκε επίσης να κάνει δηλώσεις για την υπόθεση.

Η απόφαση για την αποφυλάκισή του, έγινε δεκτή με ζητωκραυγές και τραγούδια από τους οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο. Το ότι αποφυλακίστηκε, δεν σημαίνει ότι σταματούν οι έρευνες σε βάρος του για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας, της απαγωγής, της υποβοήθησης σε αυτοκτονία, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και της απάτης – μεταξύ άλλων.

Η αστυνομία θα πρέπει να ολοκληρώσει πρώτα την έρευνα για την πιθανή ύπαρξη πτωμάτων στον χώρο όπου στεγάζεται η Εκκλησία της Νέας Ζωής, σε μια έκταση 260 στρεμμάτων στο Μαβουένι, κοντά στην πόλη Μαλίντι και το δάσος Σακαχόλα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή