Κένυα: Ο πρόεδρος της χώρας αποσύρει το οικονομικό νομοσχέδιο που πυροδότησε θανατηφόρες διαδηλώσεις

Ο πρόεδρος Ουίλιαμ Ρούτο δεν επικύρωσε ένα άκρως αμφιλεγόμενο φορολογικό νομοσχέδιο που πυροδότησε θανατηφόρες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, στέλνοντας το νομοσχέδιο πίσω στο κοινοβούλιο για τροπολογίες, μετέδωσαν η κενυάτικη εφημερίδα Star και το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο KTN News.

by Times Newsroom

Έπειτα από μία χαώδη ημέρα φονικής βίας, η Κένυα βρίσκεται βυθισμένη στην αβεβαιότητα την ώρα που το σχέδιο του προϋπολογισμού 2024-2025, που βρίσκεται στο επίκεντρο του κύματος διαμαρτυρίας που συγκλονίζει την χώρα, θα ψηφιστεί στο τέλος της εβδομάδας.

Η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον πλήθους διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν χθες γύρω από το κοινοβούλιο και αργότερα ορισμένοι από τους διαδηλωτές εισέβαλαν στα κτίρια του κοινοβουλίου, λίγα λεπτά αφότου οι βουλευτές ψήφιζαν το νομοσχέδιο για αυξήσεις της φορολογίας, από την οποία επιδιώκουν να συγκεντρώσουν επιπλέον 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 30 τραυματίσθηκαν από σφαίρες που δέχθηκαν κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων σε ολόκληρη την Κένυα, ανακοίνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος της χώρας.ς τους κατά του νομοσχεδίου.

Η Star ανέφερε, επικαλούμενη πληροφορίες από πηγές προσκείμενες στο προεδρικό γραφείο, ότι ο πρόεδρος πρότεινε μια σειρά τροπολογιών του νομοσχεδίου, τις οποίες αναμένεται να εξετάσουν οι βουλευτές.

Ο Ρούτο αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα αργότερα σήμερα, ανακοίνωσε το γραφείο του.

Χθες, μετά από τις συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας και της άγριας καταστολής των αρχών ο Κενυάτης πρόεδρος εμφάνισε σκληρή στάση δεσμευόμενος να καταστείλει τη “βία και την αναρχία”.

Η κυβέρνηση ανέπτυξε τον στρατό για να υποστηρίξει την αστυνομία στην καταστολή των ταραχών, αλλά σήμερα ανώτατο δικαστήριο του Ναϊρόμπι έδωσε εντολή για τη διακοπή ανάπτυξης του στρατού που είχε διαταχθεί από τον πρόεδρο για να υποστηρίξει την αστυνομία.

Ο κύριος συνασπισμός της αντιπολίτευσης, Αζιμιό, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι “εξαπέλυσε την ωμή βία της εναντίον των παιδιών της χώρας μας”.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com