Κλιμακώνεται η ένταση: Η Ταϊβάν ανακοίνωσε πως εντόπισε 11 πολεμικά πλοία και 59 στρατιωτικά αεροσκάφη της Κίνας γύρω από τη νήσο

Η μεγάλη στρατιωτική άσκηση «Κοινό Ξίφος» έρχεται ως απάντηση στο πρόσφατο ταξίδι της προέδρου της Ταϊβάν στις ΗΠΑ.

by Times Newsroom

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε σήμερα πως εντόπισε έντεκα πολεμικά πλοία και πενήντα εννέα στρατιωτικά αεροσκάφη της Κίνας γύρω από τη νήσο, καθώς το Πεκίνο θα διεξαγάγει γυμνάσια με πραγματικά πυρά, ολοκληρώνοντας τις τριήμερες ασκήσεις του.

Ο κινεζικός στρατός «συνεχίζει να διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν», ανέφερε το υπουργείο, διευκρινίζοντας πως ανάμεσα στα αεροσκάφη που εντοπίστηκαν ως τις 10:00 (τοπική ώρα· 05:00 ώρα Ελλάδας) ήταν μαχητικά και βομβαρδιστικά, εκ των οποίων πέρασαν τη διάμεση γραμμή και μπήκαν στην ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας (ADIZ) τα 39.

Στη δεύτερη μέρα της μεγάλης στρατιωτικής άσκησης που περικύκλωσε το νησί της Ταϊβάν, το Πεκίνο κλιμάκωσε την ένταση με προσομοίωση «πληγμάτων ακριβείας» κατά κρίσιμων στόχων, κάνοντας λόγο για «προειδοποίηση» μετά την επίσκεψη της προέδρου της Ταϊβάν στις ΗΠΑ.

Η άσκηση «Κοινό Ξίφος» καταδικάστηκε σε έντονη γλώσσα από την Ταϊβάν και οι ΗΠΑ κάλεσαν το Πεκίνο να δείξει «αυτοσυγκράτηση», βεβαιώνοντας ότι διατηρούν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την κινεζική κυβέρνηση.

To ταξίδι της προέδρου της Ταϊβάν στην Καλιφόρνια εξόργισε την Κίνα (Reuters)

Οι ασκήσεις έρχονται μετά την συνάντηση που είχε την Τετάρτη στην Καλιφόρνια η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι, μια διπλωματική κίνηση στην οποία το Πεκίνο δεσμεύτηκε να αντιδράσει με «σθεναρά και δυναμικά» μέτρα.

Η στρατιωτική άσκηση «επικεντρώνεται στην ικανότητα ελέγχου της θάλασσας, του εναέριου χώρου και των πληροφοριών (…) ώστε να δημιουργηθεί αποτροπή και ολική περικύκλωση» της Ταϊβάν, μετέδωσε το Σάββατο η κρατική κινεζική τηλεόραση.

Την Κυριακή, το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν εντόπισε 9 κινεζικά πολεμικά πλοία και 58 αεροσκάφη γύρω από τη νήσο, ενώ την προηγουμένη είχε εντοπίσει τον ίδιο αριθμό πλοίων και 71 αεροσκάφη.

Δεκάδες αεροσκάφη συμμετείχαν στην προσομοίωση κατά «βασικών στόχων στη νήσο της Ταϊβάν και στα γύρω ύδατα», ανέφερε με την κινεζική κρατική τηλεόραση.

Εικόνες της στρατιωτικής άσκησης προβλήθηκαν σε γιγαντοοθόνη στο Πεκίνο (Reuters)

Οι ασκήσεις «αποτελούν σοβαρή προειδοποίηση κατά της συμπαιγνίας μεταξύ των αυτονομιστικών δυνάμεων που επιδιώκουν ‘την ανεξαρτησία της Ταϊβάν’ και των εξωτερικών δυνάμεων, όπως και των προκλητικών τους ενεργειών» προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του κινεζικού στρατού Σι Γι.

Η Κίνα βλέπει με δυσαρέσκεια την προσέγγιση ανάμεσα στις αρχές της Ταϊβάν και τις ΗΠΑ, οι οποίες παρά την απουσία επίσημων σχέσεων παρέχουν στη νήσο ουσιαστική στρατιωτική υποστήριξη.

Για το Πεκίνο, οι στρατιωτικές αυτές ασκήσεις είναι αναγκαίες για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους στην Κίνα, δήλωσε στο AFP ο Τζέιμς Σαρ, ειδικός για τον κινεζικό στρατό στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Νανιάνγκ στην Σιγκαπούρη.

Ωστόσο μια κλιμάκωση της ίδιας έντασης με αυτήν του Αυγούστου του 2022 δείχνει να αποκλείεται εκ των προτέρων, σύμφωνα με τον Σαρ. Το Πεκίνο προσπαθεί να «αναθερμάνει» τις σχέσεις του με την Ευρώπη και περίμενε να τελειώσει επίσημη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για να ξεκινήσει τις στρατιωτικές του ασκήσεις, σημείωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com