Κυριακούλης Π. Μαυρομιχάλης  (1849 ή 1850 – 1916) μέλος της οικογένειας Μαυρομιχάλη, ήταν πολιτικός

...χρημάτισε Πρωθυπουργός της Ελλάδας αμέσως μετά το Κίνημα στο Γουδί.

by Times Newsroom

Ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης (Αθήνα, 1849 ή 1850 – 20 Ιανουαρίου 1916), με καταγωγή από τη Μάνη, μέλος της οικογένειας Μαυρομιχάλη, ήταν πολιτικός που χρημάτισε Πρωθυπουργός της Ελλάδας αμέσως μετά το Κίνημα στο Γουδί.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν γιος του Πέτρου Μαυρομιχάλη. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Αθήνα και στο Παρίσι. Εκλέχτηκε βουλευτής Οιτύλου για πρώτη φορά το 1879 και διετέλεσε υπουργός Στρατιωτικών, Εσωτερικών, Εξωτερικών και Δικαιοσύνης. Το 1905, μετά την δολοφονία του πρωθυπουργού και προέδρου του Εθνικού Κόμματος, Θεοδώρου Δηλιγιάννη, ο Μαυρομιχάλης ήταν υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος και εξελέγη. Με το Κίνημα στο Γουδί το 1909, διορίστηκε πρωθυπουργός και σχημάτισε κυβέρνηση αλλά τον Ιανουάριο του 1910, παραιτήθηκε λόγω διαφωνίας με τον Στρατιωτικό Σύνδεσμο. 

Απεβίωσε στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 1916 και κηδεύτηκε με τιμές εν ενεργεία Αντιστράτηγου. Γιος του ήταν ο Πέτρος Κ. Μαυρομιχάλης.

Ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης υπήρξε ιδιοκτήτης του Μεγάρου Μαυρομιχάλη στην Αθήνα, όπου σήμερα στεγάζονται τα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, και της Έπαυλης Μαυρομιχάλη στην Καστέλα, η οποία είναι εγκαταλελειμμένη εδώ και δεκαετίες έχει γίνει το επίκεντρο διαφόρων αστικών μύθων.

Πηγές

  • Αντώνης Μακρυδημήτρης, Οι υπουργοί των εξωτερικών της Ελλάδας 1829-2000, εκδ.Καστανιώτης, Αθήνα, 2000, σελ.71-72

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com